Το μνημείο των εκτελεσθέντν στη ΡίζαΑνακοινώθηκε την Παρασκευή, 3/8/2007, στις Βρυξέλλες από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) η έγκριση του σχεδίου «Μνήμες του ολοκαυτώματος των δυτικών χωριών Ιεράπετρας» που υπέβαλλε τον Απρίλιο η Διεύθυνση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.
Το σχέδιο, προϋπολογισμού 23.000 Ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες» 2007-2013, Δράση 4 «Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη» και θα υλοποιηθεί, εντός της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου: Σεπτέμβριος 2007- Αύγουστος 2008, από το προσωπικό της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.
Στόχος του προγράμματος είναι να καταγραφούν οι προσωπικές μαρτυρίες επιζώντων, συγγενών και συγχωριανών που βίωσαν, με τραγικό τρόπο, το ναζιστικό ολοκαύτωμα των χωριών της δυτικής Ιεράπετρας, το 1943, διατηρώντας τη συλλογική μνήμη ζωντανή για τις νεότερες γενιές.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη δημοσιοποίηση και ανάδειξη της ιστορικής μαρτυρίας, έτσι ώστε οι νέοι και οι νέες του τόπου μας και ευρύτερα της Ευρώπης, όπως, επίσης οι πολιτικοί, εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί φορείς να αποκτήσουν πλήρη γνώση των συγκεκριμένων μαρτυριών.
Η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης, αποτελεί υπόθεση σημαντική για τη σημερινή Ευρώπη, καθώς η εμπέδωση της ιστορικής συνείδησης ενισχύει, μεταξύ άλλων, και τις προγραμματικές δημοκρατικές δεσμεύσεις της σημερινής Ευρώπης των πολιτών.
Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα θα συμβάλει και στην ενίσχυση των συνεργασιών με άλλα μέρη της Κρήτης που βίωσαν παρόμοιες εμπειρίες, κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.
Από το φθινόπωρο, κλιμάκιο της Νομαρχίας θα ξεκινήσει επαφές με τοπικούς φορείς και συλλόγους επιδιώκοντας τη στάθμιση του δείγματος που πρόκειται να μετάσχει στο Πρόγραμμα δίνοντας βιογραφικές αφηγηματικές συνεντεύξεις. Το σχέδιο αναπτύσσεται στο «μικρο-επίπεδο» των γεγονότων και των συνεπειών του ολοκαυτώματος στα χωρά της Ιεράπετρας.
Μέσα από την καταγραφή των μαρτυριών και τη δημοσιοποίησή τους επιδιώκεται να δοθεί το έναυσμα για την ανάπτυξη συνεργιών, με κοινό πραγματολογικό περιεχόμενο, με άλλους φορείς στην Κρήτη. Η μελλοντική διεύρυνση των ενεργειών αποτελεί, άλλωστε, και κεντρικό στόχο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.
Η έκδοση των αφηγήσεων θα είναι έντυπη (βιβλίο σε 6.000 αντίτυπα) και ηλεκτρονική (δικτυακή πύλη της Νομαρχίας) και τα ιστορικά κείμενα θα αποδοθούν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Η έκδοση του βιβλίου και η αποστολή του σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς (όλων των βαθμών εκπαίδευσης) εξασφαλίζει την πρόσβασή του σε αυτό, ενώ παράλληλα μπορούν να το προμηθευτούν σε ηλεκτρονική μορφή από τη σχετική ιστοσελίδα.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις νεότερες γενιές, η εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας κατέστησε αναγκαία την επιλογή της ιστοσελίδας, ως αποτελεσματικότερο και προσφορότερο μέσο ανάδειξης των ιστορικών μαρτυριών.
Σειρά προγραμμάτων μπορούν να αναπτυχθούν μέσα απ’ τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας για τη ναζιστική κατοχή (κυρίως σε χαμηλές βαθμίδες εκπαίδευσης) με το υλικό του σχεδίου (ακόμη και την πρόσκληση μαρτύρων σε κύκλους μαθημάτων).
Επίσης, πολύ σημαντικό για την μεταφορά της ιστορικής μνήμης στους νέους /ες είναι η γλωσσική αμεσότητα του λόγου του μάρτυρα που χωρίς «ακαδημαϊκούς βερμπαλισμούς» είναι κατανοητός, εύληπτος και πάνω απ’ όλα οικείος, γεγονός που εγγυάται την ανταπόκριση του νεανικού κοινού.
 
«Η προστασία της μνήμης των αγώνων και των μαρτυριών του λαού μας αποτελεί προτεραιότητα της Νομαρχίας που έπειτα από την επίσημη καθιέρωση του ολοκαυτώματος, ως δημόσιας εορτής, για τον δήμο Ιεράπετρας, προχωρά σε μια ενέργεια που θα έχει άμεσους αποδέκτες, κυρίως, τους νέους και τις νέες χρησιμοποιώντς την ίδια τη φωνή των παππούδων και των γιαγιάδων μας, αυτών που βίωσαν το ολοκαύτωμα και τα δεινά της κατοχής», δήλωσε ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης.

Print Friendly, PDF & Email
Όσες έμειναν πίσω

Εικόνα εποχής

Υπέγραψε τη Τετάρτη (25/4) ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης και απέστειλε για έγκριση στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες», Δράση 4 «Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη» το σχέδιο «Μνήμες του ολοκαυτώματος των δυτικών χωριών Ιεράπετρας», προϋπολογισμού 23.000 Ευρώ.
Σε περίπτωση έγκρισής του θα υλοποιηθεί με ίδια μέσα (προσωπικό) της Νομαρχίας από τον 9/2007-8/2008.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos