Αντώνης Ζερβός, Χάρης Φασουλάς
Αντώνης Ζερβός, Χάρης Φασουλάς

«Ο τόπος μας, καλείται σήμερα ν΄ αντιμετωπίσει μέσα από αντίξοες συνθήκες-  προκλήσεις  – που αν αξιοποιηθούν σωστά, δεδομένης της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με αλάνθαστο οδηγό την επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση, αναμφίβολα θα αποτελέσουν «οδηγό» για την ανάδειξη δράσεων, που ως στόχο έχουν την προβολή του τόπου- την τουριστική αναβάθμιση και την ενίσχυση  των τοπικών κοινωνιών»!

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε σήμερα (11/4) με τον κ. Χ. Φασουλά, υπεύθυνο του τμήματος βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με αφορμή την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την δημιουργία Μουσείου Παλαιοντολογικών Ευρημάτων,  σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο πρώην ελαιοτριβείο «Αρχαύλη», στην Κριτσά.

Ο κ. Ζερβός με αφορμή τις παλαιοντολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Οροπέδιο Καθαρού (Κριτσά) ήδη από την δεκαετία του ’90, σε συνάντηση που είχε τόσο με τον κ. Φασουλά αλλά και με τους : προέδρους της Δημοτικής Κοινότητας κ. Νίκο Ζαχαριάδη και Νίκο Κοκκίνη πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς, πρότεινε να επανεργοποιηθεί το «κεφάλαιο» που αφορά: στο εξελεκτικό θαύμα που έζησε η μεγαλόνησος, πριν από πολλά χρόνια με τις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα του καθηγητή Δ. Δερμιτζάκη (καθ. Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας τ. αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου ) στο Οροπέδιο Καθαρού, με την ύπαρξη νάνων ελεφάντων, νάνων ιπποπόταμων, ελαφιών και  που τερματίστηκε σύμφωνα με τον καθηγητή, με την έλευση του ανθρώπου.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ανέπτυξε στους παριστάμενους, την ιδέα,  για την διαμόρφωση ειδικού χώρου, που στο εξής θα φιλοξενεί τα ευρήματα του Καθαρού (εκθετήριο εκθεμάτων-φυσικών πόρων), ενώ όπως τόνισε με την βοήθεια των ορθοφωτοχαρτών, που έχει στη διάθεση του ο Δήμος, στο εξής θα υπάρχει, πλήρης εικόνα της περιοχής, προκειμένου εύστοχα να γίνει ο προγραμματισμός για τις δράσεις που προγραμματίζει η δημοτική αρχή, με την συνδρομή φορέων της περιοχής.

«Επιθυμούμε πρώτιστα – τόνισε ο κ. Ζερβός-  τη συμβουλή και  την συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, για την αξιοποίηση του παλαιοντολογικού και φυσιολατρικού πλούτου της περιοχής, αφού αποσαφηνιστούν ζητήματα «ηθικής»- όπως τα χαρακτήρισε τάξης -μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων.

Εξάλλου όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, τον ερχόμενο Οκτώβρη αναμένεται σε μία διευρυμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κριτσά-  σε μορφή ημερίδας –και αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για πλείστα ζητήματα που αφορούν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

από τον Δήμο Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos