ΠροσκεκλημένοιΕκδήλωση με το ιδιαίτερα, λόγω των ημερών, επίκαιρο θέμα, «Μπορεί να υπάρξει απόρρητο των επικοινωνιών σήμερα;» διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης, (16/5), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, (Ακαδημίας 20, Αθήνα).

Προσκεκλημένοι ήσαν οι:

  • Μιχάλη Μπλέτσας, Επικεφαλής Συνδεσιμότητας «Ένας Φορητός Υπολογιστής για Κάθε Παιδί», Ερευνητής Πληροφορικής, Media Lab, MIT
  • Δημήτρης Σαραφιανός, Δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
  • Γιώργος Τσαπρούνης, Δικηγόρος, μέλος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
  • Γιώργος Λουκέρης, Δικηγόρος, μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, τ. Ελεγκτής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, Γιάννης Ιωαννίδης.

ΑκροατήριοΣύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση, το πρόβλημα των παρακολουθήσεων διογκώθηκε λίγο πριν και κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με το πρόσχημα της ασφάλειας της όλης διοργάνωσης, για να παραμείνουν πλέον τα μέτρα μέχρι τις μέρες μας παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Όπως μας είπε ο Γιάννης Ιωαννίδης, τα πράγματα δεν είναι απλά• πρέπει ο κάθε χρήστης να είναι συνειδητοποιημένος με τους τρόπους επικοινωνίας του, διότι έτσι μπορεί να επικοινωνήσει ασφαλέστερα, αν και, τελικά, δεν είναι όλος ο κόσμος ύποπτος για παρακολούθηση. Διότι υπό άλλες συνθήκες, ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι είναι να μην επικοινωνούμε καθόλου.
Ακόμα προβληματισμό προκαλεί και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα μηνύματα όσοι έχουν επιφορτιστεί με την «αποκρυπτογράφηση» τους. Και ο κ. Ιωαννίδης, μας είπε για μια παλιότερη ιδέα, κάθε φορά που ανταλλάσσονται μηνύματα να εισάγεται και το όνομα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, για να μπλοκάρει το όλο σύστημα παρακολούθησης.

ΠαρΆ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε τα συστήματα επικοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η όλη συνεννόηση για τις πρόσφατες εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Forum, έγινε μέσω Internet. Είναι και στο χέρι μας να κάνουμε καλή ή και κακή χρήση των συστημάτων επικοινωνίας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos