Σχεδόν ολοκληρωμένα

Τα νέα σφαγεία Νεάπολης

Απαντά ο υφυπουργός εσωτερικών Αθ. Νάκος στον Βουλευτή Λασιθίου Μιχάλη Καρχιμάκη.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, σχετικά με την λειτουργία και την ανακατασκευή των υφιστάμενων σφαγείων στο Νομό Λασιθίου, σας γνωρίζουμε κατόπιν ενημέρωσης μας από την Περιφέρεια Κρήτης και την Νομαρχιακή Αυτ/ση Λασιθίου, τα ακόλουθα:
Τα υπό κατασκευή νέα δημοτικά σφαγεία του Δήμου Νεάπολης, στα οποία οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης του εξοπλισμού βρίσκονται στο τελικό στάδιο, θα είναι τα μοναδικά στο Νομό τα οποία θα πληρούν τις απαιτήσεις υποδομής και εξοπλισμού που θέτει η Ευρωπαϊκή και η Εθνική νομοθεσία, προκειμένου να τους χορηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση και άδεια.

Τα υφιστάμενα δημοτικά σφαγεία που λειτουργούν στους Δήμους Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας, τα οποία κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της εποχής και με σκοπό να καλύψουν τις τότε ανάγκες, κρίνονται ως μη πληρούντα τις απαιτήσεις των κανονισμών (ΕΚ) 852/2004, 853/2004 και 854/2004.
Από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ανέγερσης σφαγείου και έχει χορηγηθεί από την Δ/νση Κτηνιατρικής της Ν .Α, άδεια ίδρυσης. Η ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων δημοτικών σφαγείων απαιτεί επενδύσεις μεγάλου χρηματικού ύψους, προκειμένου αυτά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις που ορίζουν οι ισχύοντες κανονισμοί και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εθνική νομοθεσία.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η κατασκευή δημοτικών σφαγείων είναι κατ7 αρχήν επιλέξιμη για ένταξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου μας, το οποίο αποτελεί βασική χρηματοδοτικό μηχανισμό οικονομικής υποστήριξης των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών των Ο.Τ.Α. και, ειδικότερα, στο υποπρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη & Προστασία του Περιβάλλοντος» (Τυπική Κατανομή-Δημοτικές Διαδημοτικές Πιστώσεις, Μέτρα 2,8, και 2.12,8/Υποστήριξη οικονομικών δραστηριοτήτων).
Σύμφωνα με την τυπική κατανομή των πιστώσεων του προγράμματος στους Δήμους Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας, κατανεμήθηκε το ποσό των 2,702.298 €, 3,707,108 € και 2.524.916 €, αντίστοιχα, για την υλοποίηση έργων δημοτικού χαρακτήρα. Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού των εν λόγω Δήμων, έχουν προταθεί δημοτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,552.300 €, 2.443.469 € και 2.373.378 €, αντίστοιχα, στα οποία εν τούτοις δεν περιλαμβάνεται η ένταξη έργου κατασκευής δημοτικών σφαγείων. Παρέχεται, ωστόσο, η δυνατότητα τροποποίησης του προγράμματος των ενδιαφερόμενων Δήμων, κατόπιν υποβολής σχετικής πρότασης εκ μέρους τους, για την ένταξη ή συμπληρωματική χρηματοδότηση του υπό ερώτηση έργου, στο πλαίσιο των δημοτικών ή διαδημοτικών πιστώσεων του προγράμματος.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos