Γιάννης ΠαλλήκαρηςΜια νέα μέθοδος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας έχει εξελιχθεί και εφαρμόζεται στην Κρήτη από τον Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Παλλήκαρη και την ερευνητική του ομάδα.
Η νέα αυτή χειρουργική μέθοδος βασίζεται στην τοποθέτηση μόνιμου ενθέματος-φακού στον κερατοειδή του οφθαλμού για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας (ενδοκερατοειδικό ένθεμα).
Δημιουργείται μία μικρή «τσέπη» στον κερατοειδή, όπου τοποθετείται ο μικροσκοπικός αυτός φακός.

Η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν ικανοποιεί το αποτέλεσμα, ο φακός μπορεί να αφαιρεθεί. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται από ένα μήνα έως και τρεις μήνες μετά την επέμβαση.
Η μέθοδος εφαρμόζεται ήδη στη Κρήτη και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Όσοι έχουν ήδη υποβληθεί σε επέμβαση εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Οι περισσότεροι παρατήρησαν τις πρώτες κιόλας μέρες ότι άρχισε να αποκαθίσταται η κοντινή τους όραση.
Όσοι μάλιστα το επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μελέτης της αποτελεσματικότητας της μεθόδου εθελοντικά, χωρίς καμία οιονομική επιβάρυνση, αρκεί να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ασφαλείας.
Σάββατο και Κυριακή 12 και 13 Μαΐου πραγματοποιείται η πρώτη Διεθνής Επιστημονική Διημερίδα, στην οποία θα συμμετέχουν οφθαλμίατροι από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τη χειρουργική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και στην οποία θα προεδρεύσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Γιάννης Παλλήκαρης. Στη διημερίδα θα αναλυθούν οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.
Με τη νέα τεχνική, τη Δευτέρα και την Τρίτη, και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, θα χειρουργηθούν Έλληνες, αλλά και Αμερικανοί πολίτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για αυτήν την επέμβαση.
Ο σκοπός της έρευνας είναι να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής αυτής μεθόδου σε ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν καλή κοντινή όραση χωρίς τη βοήθεια γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής.
Τα άτομα που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στη μελέτη θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση διάρκειας περίπου 15 λεπτών για να εμφυτευτεί ένας μικρός φακός στον κερατοειδή του ενός οφθαλμού. Στο τέλος αυτής της επέμβασης, ο κερατοειδής του ματιού θα γίνει διπλοεστιακός.
Πιστεύεται ότι αυτός ο διπλοεστιακός κερατοειδής, θα καταστήσει τους ανθρώπους ικανούς να έχουν τη μακρινή τους όραση, τόσο καλή όσο είχαν και πριν την εγχείρηση και επιπλέον να μπορούν να εκτελούν κοντινές εργασίες χωρίς τη βοήθεια γυαλιών οράσεως.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos