Σγουράκης - Κούνδουρος - ΣγουράκηΟ σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, δημιουργός ταινιών που σηματοδότησαν τον ελληνικό κινηματογράφο αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα» και μιλά για την ποεία της ζωής του, την πολιτική του θεώρηση και το έργο του. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με την ταινία «Μαγική Πόλη» το 1954.

Καθένας εκτός από την πολιτική, καλλιτεχνική και θρησκευτική κοσμοθεωρία που διέπει τη ζή του, φέρνει μέσα του βιολογικά μια θεώρηση του κόσμου, που στην περίπτωση του καλλιτέχνη γίνεται και η διέπουσα στο έργο του. Αν θα έπρεπε να ορίσουμε το στίγμα κάθε ταινίας του Νίκου Κούνδουρου θα λέγαμε πως η «Μαγική Πόλη» είναι η ταινία της αθωότητας, «Ο Δράκος» είναι η ταινία – ορόσημο με τους κώδικες, «Οι Παράνομοι» είναι η ταινία της οργής και οι «Μικρές Αφροδίτες» η ταινία της απελπισίας. Το «Vortex» είναι η ευρωπαϊκή του ταινία και το ντοκιμαντέρ «Τα τραγούδια της φωτιάς» μια ωδή στη λευτεριά. Ακολουθούν το «1922» μια ιστορία μνήμης, το «Μπορντέλο», «Ο Λόδος Μπάυρον» και τέλος «Οι φωτογράφοι» πο είναι η αφύπνιση του σκηνοθέτη.

Η αυτοβιογραφική ταινία του Νίκου Κούνδουρου γυρίστηκε στην Αθήνα, στη Μακρόνησο, στην Αίγινα και στον ¶γιο Νικόλαο της Κρήτης.

Σκηνοθέτης της ταινίας: Ηρώ Σγουράκη, φωτογραφία: Λάμπρος Γόβατζης, ηχοληψία: Γιώργος Σωτηρόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, συνεργάτης σκηνοθέτης: Κώστας Τριπύλας, και διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.

Α’ μέρος – Προβολή: 3 Μαϊου, Τρίτη, ώρα 20:10 – ΕΤ-1

Β’ μέρος – Προβολή: 10 Μαϊου, Τρίτη, ώρα 20:10 – ΕΤ-1

Print Friendly, PDF & Email

Από manos