Πλοίο σε φουρτούναΟλοκληρώθηκε με επιτυχία την Δευτέρα (23/10) το συνέδριο με θέμα «Ναυσιπλοΐα εν μέσω Δυσμενών Καιρικών Συνθηκών στη Μεσόγειο» που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του Προγράμματος WERMED – MEDOCC. O Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας σε χαιρετισμό που απέστειλε τόνισε ότι «Η Περιφέρεια Κρήτης, υμβάλλοντας στις προσπάθειες των αρμοδίων φορέων για ασφαλέστερη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο, συμμετέχει στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος WERMED – MEDOCC μαζί με τους εταίρους της:

το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Περιφέρεια της Σαρδηνίας, Ιταλίας, την Διαπανεπιστημιακή Συνεργασία Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Υδρόσφαιρας (CINFAI), Ιταλία, τους Ερευνητικούς Οργανισμούς προστασίας περιβάλλοντος ARPAL, APAT, Ιταλία και το Πανεπιστήμιο της Μάλτας».

Το πρόγραμμα WERMED αφορά στη διερεύνηση και δημιουργία εργαλείων λογισμικού, τα οποία αξιοποιώντας τα μετεωρολογικά δεδομένα των αρμοδίων φορέων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα χωρών, θα μπορέσουν να δίνουν πληροφορίες μσω διαδικτύου, στους ναυτιλομένους για τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμος, κυματισμός), καθώς και την πρόβλεψή των για τα επόμενα 24ωρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συντονιστής του προγράμματος WERMED – MEDOCC Περιφέρειας Κρήτης είναι ο κ. Κων/νος Στραταριδάκη.

Σε πρώτη φάση, έμφαση δόθηκε στις περιοχές της Μεσογείου με την πυκνότερη δρομολόγηση επιβατικών πλοίων. Θα αναπτυχθούν επίσης εργαλεία, τα οποία θα προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές των πλοίων για την ασφαλέστερη ναυσιπλοΐα, αφενός και εξοικονόμηση καυσίμου αφετέρο.

Οι στόχοι του Προγράμματος επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα θέματα:

  • Η οργάνωση της υπάρχουσας γνώσης και των εμπειριών, που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο,
  • Η χρήση ατμοσφαιρικών και θαλάσσιων συνθηκών (λιματολογίας) για την εφαρμογή μεθοδολογίας δρομολόγησης πλοίων στη Μεσόγειο,
  • Η χρήση ενός συνόλου αριθμητικών μοντέλων προσομοίωσης υψηλής ευκρίνειας για την πρόβλεψη ατμοσφαιρικών και θαλάσσιων συνθηκών στη Μεσόγειο,
  • Η αξιολόγηση του συστήματος μέσω δοκιμών μ σενάρια διαδρομών, ειδικότερα σε περιοχές που είναι κομβικά σημεία ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο,
  • Η ίδρυση ενός πειραματικού συστήματος ναυσιπλοΐας εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Μεσόγειο,
  • Η ανάλυση και αξιολόγηση του πλαισίου οργάνωσης και βιώσιμης λειτουργας του συστήματος ναυσιπλοΐας WERMED.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Δρ. Κων/νος Στραταριδάκης – Συντονιστής Προγράμματος στην Περιφέρεια Κρήτης ο οποίος ανέλυσε το Πρόγραμμα MEDOC – WERMED, o Dr. Alessandro Delitala – συντονιστς CINFAI της Ιταλίας , ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος – Στέλεχος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Dr. Stefano Gallino – Στέλεχος APRAL, o Dr. Andrea Mollocchi – Στέλεχος Rete Autostrade del mare, o Dr. Flaminia Frinchi – Στέλεχος Τεχνικής Γραμματείας MEDOCC.

Print Friendly, PDF & Email
Πλοίο σε θαλασσοτραχήΣυνέδριο με Θέμα «Ναυσιπλοΐα εν μέσω Δυσμενών Καιρικών Συνθηκών στη Μεσόγειο», οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2006, και ώρα 9 το πρωί στο Ξενοδοχείο ATLANTIS στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του Προγράμματος WERMED- MEDOCC.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos