Μονή ΚρεμαστώνΑναμφίβολα η Νεάπολη θεωρείται το  ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ της Κρήτης με τα ιστορικά και διάσπαρτα Μοναστήρια όπως έλεγε και ο μακαρίτης Νίκος Χουρδάκης και γι΄ αυτό προσπαθούσε για την δημιουργία Ανώτατης Σχολής «ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ» στη γενέτειρα του.
Ο άγνωστος σε μένα αλλά πολύ αγαπητός Δ. Παπαδάκης Περαθωράκης γράφει προ χρόνων: Δεσπόζουσα θέση στο πάνθεον των επιφανών Κρητικών κατέχει δικαιωματικά ο Πέτρος Φίλαργος από τις ΚΑΡΕΣ σημερινή Νεάπολη.
Η ιστορία της ζωής του είναι απίστευτη καταπληκτική που μοιάζει περισσότερο με θρύλο παρά με αυστηρή ιστορική εξιστόρηση, το πώς δηλαδή ένα ορφανό διακονιαράκι κατάφερε να φτάσει στο ύπατο αξίωμα του παπικού κράτους και της καθολικής εκκλησίας σε μια εποχή μάλιστα που ο παπικός θώκος αποτελούσε οικογενειακή υπόθεση των ευγενών της Ιταλίας. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ανέκαθεν η Δύση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όχι μόνο εκτιμούσε – και εκτιμά- τους ευφυείς ξένους αλλά και τους διευκόλυνε στην ενσωμάτωση τους στο όλο σύστημα δίνοντας τους και την δυνατότητα να αναρριχηθούν ακόμα και στις ανώτατες βαθμίδες της εξουσίας όπως Χατζημαρκάκης, Βασιλάκου κ.ά.

666 χρόνια από την γέννηση του Νεαπολίτη Πάπα καμία πρωτοβουλία. Στο εξωτερικό όμως τέτοιες ευκαιρίες είναι εξάρι στο ΛΟΤΤΟ για την περιοχή γέννησης του ΠΑΠΑ.

Ευκαιρία σαν και αυτή μοναδική κι ανεπανάληπτη θα έδιδε τη δυνατότητα μιας δυναμικής προβολής του νησιού μας σε χιλιάδες εκλεκτούς και παθιασμένους μελετητές της μεσαιωνικής ιστορίας της Ευρώπης διοργανώνοντας συνέδρια συμπόσια και πολλές άλλες προσοδοφόρες εκδηλώσεις.

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να στηθεί μια προτομή Πάπα Αλέξανδρου του Ε΄ (όνειρο του μακαρίτη Χουρδάκη) και συνάμα να δημιουργηθεί μία αίθουσα μουσείο και να συγκεντρωθον διάφορα κείμενα, πορτραίτα και βιβλία που θα έχουν σχέση με τον τρανό συμπατριώτη μας.

Δε νομίζω ότι το Βατικανό θα αρνηθεί τη συνεργασία του ούτε και το Γενικό Ηγουμενείο των Φραγκισκανών στη Ρώμη ούτε και τα πανεπιστήμια του Παρισιού και Πάδοβας ούτε φυσικά οι επίσκοποι Πλακεντίας, Ναβάρας, Βιτσεντζαι και η Αρχιεπισκοπή Μιλάνου.

Στην Ευρώπη υπάρχουν πανίσχυρες οργανώσεις θρησκευτικού τουρισμού που κάθε χρόνο διακινούν εκατομμύρια προσκυνητών σε διάφορα προσκυνήματα. Δεν είναι περίεργο ότι υπάρχει ρεύμα και μάλιστα ισχυρό στα μέρη που γεννήθηκαν πάπες με την επακόλουθη ανάπτυξη βιοτεχνιών, σουβενίρ εστιατορίων και φυσικά αξιοποίηση και άλλων αξιοθέατων της περιοχής που είναι πάρα πολλά.

Ο λόγος φυσικά πέφτει στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Περιφερειάρχη και Νομάρχη στον Δήμαρχο σ΄ όλους τυς Ευρωβουλευτές και σ΄ όλους τους απόδημους Κρητικούς.

Εύχομαι στην όλη προσπάθεια να μην πρυτανεύσουν δογματικά κριτήρια που είναι ξένα στην Κρητική νοοτροπία για να αναδειχθεί στις σωστές διαστάσεις της η ροσωπικότητα αυτού του Κρητικού που με την παρουσία του σφραγίστηκαν οι τελευταίες δεκαετίες του Μεσαίωνα.

Ευχαριστώ

Σαρρής Εμμανουήλ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos