Από τη συνεδρίαση

Δ.Σ. Οροπεδίου Λασιθίου

Να ξεκινήσουν ανασκαφές που θα αναδείξουν το Δικταίο Άντρο, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Οροπεδίου Λασιθίου μετά από εισήγηση του Δήμαρχου κ. Γιώργου Μηλιαρά, με στόχο την αναβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Ο Δήμαρχος αφού τόνισε ότι οι ανασκαφές που έγιναν στα τέλη του 19ου αιώνα λειτούργησαν στη λογική της τυμβωρυχίας και της λαφυραγώγησης του σπηλαίου με πρόκληση μεγάλων καταστροφών στο διάκοσμο, που είναι ορατές ακόμα και σήμερα, επεσήμανε ότι είναι αδύνατον να μην υπάρχει ανασκαφική δράση, αίτημα που είχε διατυπωθεί και στο παρελθόν χωρίς καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις ο κ. Μηλιαράς ανέφερε:
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν σήμερα προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει να ζητήσουμε με αίτημα μας προς το ΥΠ.ΠΟ. που θα συνοδεύεται από την απόφαση του Δ.Σ. και τα προηγούμενα υπομνήματα μας προς το ΥΠ.ΠΟ. τις εξής ενέργειες τις οποίες θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον του τόπου μας , την ανάδειξη και την αναπτυξιακή του προοπτική που έχουν να κάνουν με το Δικταίο Άντρο που αποτελεί το βασικό πόλο έλξης τουρισμού στην περιοχή και είναι ένας από τους αρχαιολογικούς χώρους που έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Κρήτη μαζί με την Κνωσό και τη Σπιναλόγκα.

  • Συνέχιση των ανασκαφών στο ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ (ενημέρωση και παράθεση ιστορικών στοιχείων για την εξέλιξη των ανασκαφών) .
  • Διαχείριση του Σπηλαίου ως μνημείου της φύσης και ως αρχαιολογικού χώρου με τη δημιουργία διεπιστημονικού φορέα διαχείρισης με συμμετοχή και του Δήμου.
  • Ίδρυση Μουσείου πλησίον του Δικταίου Άντρου προκειμένου να εκτεθούν αντίγραφα ευρημάτων του Σπηλαίου ή και τα ίδια τα ευρήματα (Υπάρχει κατάλληλος χώρος που διατίθεται για το σκοπό αυτό )
  • Αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Σπηλαίου ως επισκέψιμου χώρου, την προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντα χώρου κλπ
  • Να αποσταλεί σχετικό αίτημα υποστήριξης της απόφαση του Δ.Σ. σε όλους τους θεσμικούς και υπηρεσιακούς φορείς που μπορεί να βοηθήσουν στη θετική της εξέλιξη καθώς στα Μ.Μ.Ε.

    Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos