ΝΔ δεύτερη ευκαιρία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Νέα Δημοκρατία

“Δεύτερη ευκαιρία” στα νοικοκυριά, στις βιώσιμες επιχειρήσεις και την οικονομία, έρχεται να δώσει η Νέα Δημοκρατία με την πρότασή της για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας:

  • Επιταχύνεται η διαδικασία διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών
  • Παρέχεται η δυνατότητα ουσιαστικής ελάφρυνσης χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση
  • Αντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που λειτουργούν σε βάρος όσων συναλλάσσονται με συνέπεια
  • Τονώνεται η ρευστότητα στην αγορά και διοχετεύεται κατά προτεραιότητα σε όσους παραμένουν συνεπείς κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Για τα νοικοκυριά η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει, διαχωρισμό όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
  • οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
  • οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους και εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της κατηγορίας αυτής , όπου ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Συγχρόνως θα γίνει ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές και ανάθεση κατά αποκλειστικότητα της εκδίκασης των παλαιών υποθέσεων του Ν. 3869/10 σε αυξημένο αριθμό ειρηνοδικών αστικών κέντρων.

Για τις επιχειρήσεις η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει:

  1. Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι  2.500.000 ευρώ
  2. Ταχεία δικαστική επίλυση για όλες τις επιχειρήσεις
  3. Αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας.

Τέλος η  πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει πως οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν ώστε να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στελέχη και οργανισμοί θα κρίνονται με βάση την αποτελεσματική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η σύνδεση της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου με τις αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων και η επιβολή ποινών εποπτικού χαρακτήρα εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι προσυμφωνημένοι στόχοι κάθε τρίμηνο.

Συμπερασματικά, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας από τη μία διευκολύνει επιχειρήσεις που λειτουργούν, να διαχειριστούν τις οφειλές τους και να αναπτυχθούν και από την άλλη, για όσους δεν τα κατάφεραν, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos