οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, στελέχη του ΟΑΚ και της ΔΕΥΑΑΝ
οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, στελέχη του ΟΑΚ και της ΔΕΥΑΑΝ, στη δεξαμενή Δ6 στη Κεφάλα Χουμεριάκου

Το πρώτο νερό από το φράγμα Αποσελέμη έφτασε πλέον στις δεξαμενές της πόλης του Αγίου Νικολάου. Σε μια συνάντηση των δημάρχων Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου Αντώνη Ζερβού και Βασίλη Λαμπρινού και της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, στη δεξαμενή Δ6 στη περιοχή Κεφάλα Χουμεριάκου, όπου φτάνει ο αγωγός από το φράγμα Αποσελέμη, παρουσία και στελεχών του ΟΑΚ, το νερό άρχισε να ρέει προς τον προσαγωγό αγωγό προς τις δεξαμενές του Αγίου Νικολάου,

ενώ έχει ήδη κατασκευαστεί ο αγωγός που θα δώσει νερό στην Ελούντα όταν τελειώσει το δίκτυο προς τα εκεί.

Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το αποτέλεσμα του έργου το οποίο πήρε δεκαετίες να αρχίσει να έχει ορατά αποτελέσματα, υδροδοτώντας το Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο.

Όπως μας είπε ο αποχωρών από τον ΟΑΚ κ. Κοπάσης, είναι μεγάλη μέρα για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, διότι μετά από προσπάθειες ετών και πολλών, έφτασε στις δεξαμενές του Αγίου Νικολάου και στις βρύσες των σπιτιών, το νερό από το φράγμα Αποσελέμη, νερό καθαρό για την υδροδότηση της περιοχής.

Ο Μάρκος Πατρελάκης, διευθυντής υδραυλικών έργων του Ο.Α.Κ. είπε ότι μπαίνει σε λειτουργία ένας αγωγός 36 χιλιομέτρων ο οποίος έχει τη δυνατότητα να υδροδοτήσει τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και τις ενδιάμεσες περιοχές του δήμου. Υπερκαλύπτει τις ανάγκες του Αγίου Νικολάου, λειτουργεί συμπληρωματικά με το ήδη υπάρχον δίκτυο, αλλά θα μπορούσε να υδροδοτήσει και μόνο αυτός όλο τον Άγιο Νικόλαο.

Σε ερώτηση μας, πότε θα έχει ολοκληρώσει ο μετροπόντικας τη διάνοιξη της σήραγγας προς τον Χώνο του Οροπεδίου Λασιθίου, ο κ. Πατρελάκης μας είπε ότι όλα τα έργα για τη λήψη του νερού από το οροπέδιο θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αφού εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη μεταφορά του νερού στον Άγιο Νικόλαο, είπε ότι θα γίνει η προσπάθεια εξασφάλισης των πόρων για την ολοκλήρωση του δικτύου π.χ. προς την Ελούντα κάτι που θα ανακουφίσει ιδιαίτερα τη περιοχή. Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα υπάρχει συνεννόηση με τους άλλους δύο δήμους που υδρεύονται από το φράγμα δηλ. Ηράκλειο και Χερσόνησο, για τη καλή χρήση όλης αυτής της ποσότητας νερού.

ο δεξιός αγωγός δίδει νερό στον Άγιο Νικόλαο, ο αριστερός είναι έτοιμος για το δίκτυο προς Ελούντα
ο δεξιός αγωγός δίδει νερό στον Άγιο Νικόλαο, ο αριστερός είναι έτοιμος για το δίκτυο προς Ελούντα

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, εξέφρασε τη χαρά του για τη σύνδεση με το δίκτυο του Αγίου Νικολάου, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από το Σεπτέμβρη το Ηράκλειο παίρνει νερό από το φράγμα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον ΟΑΚ, στους ανθρώπους του και αυτούς που συνεργάστηκαν τόσο καιρό για να υλοποιηθεί αυτό το έργο.

«Από σήμερα οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου θα πίνουν  νερό προερχόμενο από το φράγμα Αποσελέμη.  Στο Λασίθι μπαίνει σε λειτουργία ένα σημαντικό έργο που στηρίζει όλους τους τομείς της ανάπτυξης αλλά και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής που εξυπηρετεί.  Το σύστημα ενιαίας διακίνησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου, ήταν ένα δύσκολο  εγχείρημα που ακόμα τμήματα του δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο τόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου υποστήριξαν και θα συνεχίζουν να παρακολουθούν το έργο και να διεκδικούν τα ανταποδοτικά έργα του Οροπεδίου Λασιθίου και την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών δικτύων προς Σίσι – Μίλατο – Ελούντα –Κριτσά». Δήλωσε η  Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Πελαγία Πετράκη.

Τέλος, όλοι δοκίμασαν το νερό από το φράγμα, νερό που για πρώτη φορά, περνά από διυλιστήρια, χλωριώνεται και είναι έτοιμο, πόσιμο.

Κοπάσης, Ζερβός, Λαμπρινός, Πετράκη
Κοπάσης, Ζερβός, Λαμπρινός, Πετράκη

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου, Μανώλης Καραβελάκης:

Η σημερινή μέρα, λόγω του γεγονότος αποτελεί ορόσημο για την 25χρονη πορεία της ΔΕΥΑΑΝ διότι εισάγει μιας νέας μορφής πηγή υδροδότησης : την παροχή νερού από το Φράγμα Αποσελέμη. Μια διαδικασία άγνωστη στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Ανατολικής Κρήτης, η οποία κατέστη δυνατή μετά από πορεία τόσων χρόνων. Το Φράγμα Αποσελέμη καθώς και το συνοδό έργο του αγωγού διανομής νερού αντιμετώπισαν πλήθος τεχνικών δυσκολιών, λοιδορήθηκαν κοινωνικά, υπέστησαν τις οικονομικές πιέσεις ειδικά την τελευταία περίοδο αλλά σήμερα αποτελούν μια πραγματικότητα διαψεύδοντας τις κάθε λογής Κασσάνδρες που εφιστούσαν ή και σε κάποιες περιπτώσεις εύχονταν την αποτυχία του έργου, το οποίο ιδωμένο από το δικό τους περιορισμένο οπτικό πρίσμα φαινόταν δήθεν φαραωνικό ενώ από την επιστημονική – τεχνική του σκοπιά κατατάσσεται σε ένα μικρομεσαίο έργο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos