Η Μαρίζα Κως με τον Δήμαρχο Νεάπολης

Από το συνέδριο

Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ήμρου συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δήμος Νεάπολης με την Αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και στην συμμετοχή από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Cornell University, τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κρήτης -Δ/νση Υδάτων, το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λασιθίου, το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και το Κέντρο Έρευνας & Ανάδειξης Κρητικού Πολιτισμού Νεάπολης (ΚΕΑΚΡΗΠΟ).

Στην απογευματινή συνεδρία εισηγήσεις έκαναν οι : κ. Παναγιώτης Νεκτάριος, Επίκουρος Καθηγητής, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Μεθοδολογίες εξοικονόμησης νερού και αποφυγής της ρύπανσης των υδατικών πόρων από αθλητικές εγκαταστάσεις», όπου εξήγησε με ποιος τρόπους μπορούν αν γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις με την χρήση του σωστού γκαζόν και των ανάλογων τεχνοτροπιών ώστε το νερό που θα χρειάζεται για το πότισμά τους να είναι το πολύ λίγο και ποτέ νερό ύδρευσης αλλά ανακυκλωμένο. Ο κ. Παναγιώτης Καμηλάκης Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε για «Η Υδάτινη Ενέργεια στην Παραδοσιακή Τεχνολογία» και παρουσίασε όλους τους τρόπους που το νερό συνέβαλε στο πέρασμα των χρόνων από τις καθημερινές εργασίες των Ελλήνων γεωργών, υλοτόμων, κτηνοτρόφων, αρτοποιών, όσων ασχολούνταν με τα πλεκτά αλλά και τις συνήθειες των καθημερινών ανθρώπων. Τέλος ο κ Νίκος Νικολαΐδης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης παρουσίασε την εισήγηση «Διαχείριση Υδατικών Πόρων: Επιθυμίες & Προτάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον» λέγοντας στο τέλος ότι η λύση είναι στην συνεργασία όλων των φορέων μεταξύ τους και κυρίως των ΟΤΑ, ενώ θεωρεί ότι το 2013 όπου θα ολοκληρωθεί το ΕΣΠΑ θα είναι και το έτος του τέλους για τις όποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν με μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Νεάπολης κ. Νίκος Καστρινάκης, η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Καμηλάκη Αικατερίνη και η καθηγήτρια Gail Holst-Warhaft παρουσίασαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής: Για τη Νεάπολη, Για την Κρήτη, Για τη Μεσόγειο
• Ανάγκη Συνεργασίας Συντονισμού Υπηρεσιών, Φορέων, Πολιτικών.
• Ανάγκη για ενημέρωση των χρηστών με Πρόγραμμα, σε βάθος χρόνου, και σε όλους τους πολίτες
• Ανάγκη για πρωτοβουλίες Πολιτικές και επιστημονικές.
• Ανάγκη Εφαρμογής Πιλοτικού Προγράμματος Διατήρησης και ανάδειξης Παραδοσιακών Μνημείων και τρόπων διαχείρισης του Νερού.
• Ανάγκη Εφαρμογής Πιλοτικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά, με παραδοσιακή Μουσική, θέατρο και άλλα Πολιτιστικά στοιχεία (Παρουσιάσεις, Εργασίες, Βραβεύσεις κ.λ.π.) για την καλλιέργεια παιδείας.
• Άμεση ενεργοποίηση Μέτρων που περιλαμβάνονται στην Οδηγία 60/2000 της Ε.Ε. για την προστασία του Υδατικού Δυναμικού.
• Υλοποίηση Πιλοτικού Προγράμματος Καταγραφής, Προστασίας και Ανάδειξης Βιοτόπων Κρήτης. Από ΕΚΒΥ και WWF HELLAS.
• Πρόταση & Προσπάθεια Ίδρυσης και Λειτουργίας στη Νεάπολη Εργαστηρίου ή Κέντρου Ευρωμεσογειακών Μελετών και Ερευνών με αντικείμενο το Νερό και τον Πολιτισμό, σε συνεργασία και την επιστημονική καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Cornell Αμερικής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
• Για το σκοπό αυτό ο Δήμος παραχωρεί χώρο του Πολύκεντρου Νεάπολης και υποστήριξη με προσωπικό του Δήμου.
• Επανάληψη μετά από δύο χρόνια, το καλοκαίρι του 2010 του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου με το ίδιο θέμα, στον ίδιο χώρο αλλά με περισσότερους Φορείς.

Αμέσως μετά ο Δήμος τίμησε: την κα. Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, την κα. Gail Holst-Warhaft και τον καθηγητή κ. Tammo Steenhuis με το ασημένιο μετάλλιο του Δήμου και προσέφερε σαν δώρο σε όλους τους εισηγητές μια σύνθεση που περιείχε μια μικρή πήλινη στάμνα νερού με λίγο θυμάρι όπως υπήρχε παλιά σε κάθε σπίτι, ένα πάπυρο με το ποίημα της συντοπίτισσας Νηπιαγωγού κας Εμμανουέλλας Γουλιδάκη και τέλος ένα υφαντό που υπήρχε πάντα στον καθρέπτη δίπλα στη στάμνα με το οποίο σκουπίζονταν.
Στην αίθουσα βρέθηκε και η κα. Μαρίζα Κωχ η οποία δέχτηκε την ζεστή φιλοξενία με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα λίγο πριν τη έναρξη της συναυλίας που ακολούθησε στην πλατεία Δικαστηρίων της πόλης.

Print Friendly, PDF & Email
Από το συνέδριοΜε δεδομένη την ανησυχία όλων των φορέων για το μέλλον του πλανήτη σε ό,τι αφορά την επάρκεια και την ποιότητα του νερού ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης το διεθνές συνέδριο για την ποιότητα, την επάρκεια και τον πολιτισμό του νερού που διοργανώνει ο Δήμος Νεάπολης. «Νερό, ζωή, πολιτισμός στην Κρήτη και στη Μεσόγειο» ο τίτλος του και όλοι όσοι χαιρέτησαν την έναρξη του αναφέρθηκαν στο θέμα της διαχείρισης του νερού και της προστασίας του ώστε να μπορούν και οι επόμενες γενιές να έχουν την «πολυτέλεια» της επάρκειάς του.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos