Μόχλος, νησίΑπάντηση σε επιστολή (9/1/07) του προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Τουρλωτής με θέμα τη καθυστέρηση κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Μόχλου, έδωσε στη δημοσιότητα ο Νομάρχης Λασιθίου.

Ακολουθεί η απάντηση:

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε:

Έλαβα την με ημερομηνία 09-01-07 επιστολή σας και ειλικρινά συμμερίζομαι απόλυτα τόσο τη δική σας αγωνία όσο και εκείνη των κατοίκων της περιοχής για την τύχη του αλιευτικού καταφυγίου του Μόχλου. Εξάλλου αυτή η αγωνία μας για το συγκεκριμένο έργο από την ανάληψη των καθηκόντων μας πριν τέσσερα χρόνια είχε ως αποτέλεσμ την ένταξή του στο Γ΄Κ.Π.Σ. την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του και τη δημοπράτησή του ώστε σήμερα να βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης. Και η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας προεκλογικής μας υποσχεσιολογίας αλλά αποτέλεσμα του πραγματικού ενδιαφέροντός μας γι τον τόπο μας.
Η μελέτη λοιπόν του συγκεκριμένου έργου εκπονήθηκε από έμπειρο λιμενολόγο ο οποίος παρέδωσε μία υψηλής ποιότητας μελέτη και μάλιστα σχεδίασε το έργο με ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον και το εξαιρετικού κάλλους τοπίο του Μόχλου και έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις καθώς και αυτή των περιβαλλοντικών όρων. Έχουν ελεγχθεί τα πετρώδη ως ορίζουν τα συμβατικά στοιχεία του έργου και γίνεται συνεχής ποιοτικός έλεγχος των σκυροδεμάτων.
Ασφαλώς και υπάρχουν ορισμένες εγγενείς δυσκολίες του έργου καθώς το αλίμενο (δηλ. χωρίς φυσική προστασία) της περιοχής δεν επιτρέπει την παραμονή πλωτού γερανού για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν την κατασκευή σημαντικού μέρους του έργου και της θωράκισής του.
Η μερική ή ελάχιστη προστασία λόγω των θαλασσοταραχών ουδόλως συσχετίζεται με την ασφάλεια που θα παρέχει το έργο όταν ολοκληρωθεί οπότε και η παρεχόμενη προστασία θα είναι πλήρης.
Το έργο έχε καθυστερήσει με υπαιτιότητα κυρίως της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας και η επιβλέπουσα υπηρεσία (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας) έχει ασκήσει κατά διαστήματα και γραπτά αλλά και προφορικά, ισχυρή πίεση για την προώθηση των εργασιών σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Για το λόγο δε αυτό πρόσφατα πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη στη Νομαρχία για την εκτίμηση των ζημιών και την παραπέρα πορεία του έργου ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί ασφαλές σε χρήση περίπου σε (6) έξι μήνες.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι εκτός από την διΆ αλληλογραφίας ενημέρωσή σας για διάφορα θέματα τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος μπορείτε και προσωπικά να ενημερώνεστε από την αρμόδια υπηρεσία ή από το Νομάρχη όπως έπραξε πρόσφατα για το ίδιο θέμα αμέσως μετά τη θαλασσοαραχή η συνάδελφος σας Πρόεδρος του Δημοτικού διαμερίσματος Λάστρου κ. Μαίρη Συλλιγνάκη-Σουρέα. Έτσι και η ενημέρωσή σας θα είναι πληρέστερη αλλά και η συνεργασία μας αποδοτικότερη.

Νομάρχης Λασιθίου
Αντώνης Στρατάκης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos