Από τις εκδηλώσειςΜε τη συνεργασία φορέων όπως η Παγκρητική Ένωση Αμερικής και η Νομαρχία Ηρακλείου, προσωπικοτήτων, συγγραφέων, μαγείρων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων ξεκίνσε μια συστηματική προσπάθεια προβολής του Κρητικού Διατροφικού Προτύπου και των τοπικών προϊόντων στη μεγάλη αγορά της Αμερικής. Δυο εντυπωσιακές δεξιώσεις, ομιλίες, επαφές, συνεντεύξεις τύπου και προβολές αποτέλεσαν το πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας ενώ παράλληλα προετοιμάζονται και άλλες συνεργασίες και προγραμματίζονται καινούργιες δραστηριότητες.

Η πρώτη δεξίωση δόθηκε στην επίσημη αίθουσα του Πανεπιστημίου του Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια, με τη συμμετοχή 300 προσωπικοτήτων της αμερικανικής κοινωνίας, δημοσιογράφων αι επιφανών εκπροσώπων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Αμερικής κ. Μιχάλης Βεληβασάκης και ακολούθησε ο κρητικής καταγωγής Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντρέξελ κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης. Και οι δυο αναφέρθηκαν στην πρωτοτυπία μιας τέτοιας εκδήλωσης στο χώρο του Πανεπιστημίου και στην αναγκαιότητα να γίνει γνωστότερο το κρητικό διατροφικό πρότυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως μια καινούργια ποιοτική πρόταση που μπορεί να διασφαλίσει καλύτερη υγεία. Τόσον ο κ. Βεληβασάκης όσο και ο κ. Παπαδάκης δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν όλους όσοι είχαν συμβάλει στην επιτυχία της εκδήλωσης, και όλως ιδιαιτέρως τη Νομάρχη Ηρακλείου και τους ειδικούς που είχαν ταξιδέψει από την Κρήτη για να προσφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Στη συνέχεια η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη συνέδεσε την παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών με την τοπική παραγωγή αναπτύσσοντας ένα σκεπτικό ανάδειξης των βασικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως είναι το ελαιόλαδο, το κρασί, το παξιμάδι, τα τυριά, το μέλι, τα βότανα και τα κηπευτικά της Κρήτης.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Νίκος και Μαρία Ψιλάκη που ανέλυσαν τις διαφορές ανάμεσα στην αποκαλούμενη «μεσογειακή» και την κρητική διατροφή. Παρουσίασαν ειδικές στατιστικές, σύγχρονες μελέτες και αποτελέσματα ερευνών από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους που καταδεικνουν την ιδιαιτερότητα της κρητικής διατροφής την οποία διαχώρισαν σαφώς από τον γενικευτικό και άδικο για την Κρήτη όρο «μεσογειακή διατροφή». Ακολούθησε δείπνο με εντυπωσιακή αφθονία κρητικών γεύσεων, το οποίο είχε προετοιμάσει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου ομάδα κρτικών μαγείρων με επικεφαλής τον κ. Θόδωρο Καλαθάκη (στην ομάδα συμμετείχαν οι Κατερίνα Καλαθάκη, Μαρία Δρεττάκη και Σίμος Συμεωνίδης).
Σε κάθε προσκεκλημένο η Νομαρχία Ηρακλείου προσέφερε καλαίσθητο έντυπο 24 σελίδων με λεπτομερή στοιχεία που καταδεικνύουν την αξία της κρητικής διατροφής. Το έντυπο αυτό είχε συντάξει και επιμεληθεί (αφιλοκερδώς) το ζεύγος Ψιλάκη. Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και οι ενθουσιώδεις κριτικές για την ποιότητα τόσο των εδεσμάτων όσο και της όλης εκδήλωσης επισφράγισαν μια από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις που έχυν γίνει από πλευράς Κρήτης στην αμερικάνικη κοινωνία. Ιδιαίτερα κολακευτικά ήταν τα λόγια του Προέδρου του Πανεπιστημίου κ. Παπαδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως πολιτιστικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας.
Η δεύτερη δεξίωση δόθηκε στη Νέα Υόρκη, στο Στέιτεν ¶ιλαντ, παρουσία δημοσιογράφων από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και Κρητικών της Αμερικής. Πριν από τη δεξίωση ο Πρόεδρος της Παγκρητικής κ. Μανόλης Βεληβασάκης, η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη, οι κ.κ. Νίκος και Μαρία Ψιλάκη, Θόδωρος Καλαάκης και Τάκης Ψαράκης (υπεύθυνος πολιτιστικών της Παγκρητικής) έδωσαν συνέντευξη τύπου στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναλύοντας τους στόχους αυτών των εκδηλώσεων. Τονίστηκαν κυρίως οι ιδιαιτερότητες που καθιέρωσαν το κρητικό διατροφικό πρότυπο ως υπόδειγμα υγιεινής διατροφής και έγιναν εκτενείς αναφορές στα προϊόντα του νησιού.

Ο χαιρετισμός της Νομάρχη Ηρακλείου κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη-Ηλιάκη
Σε μια εποχή που αυξάνεται διαρκώς ο προβληματισμός για την ποιότητα της τροφής την οποία καταναλώνει ο σημερινς άνθρωπος, η Κρήτη προβάλλει ως ένα λαμπρό, ίσως και μοναδικό παράδειγμα. Δεν είναι μόνον οι ιατρικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι Κρήτες είναι κατά κανόνα υγιείς με το μικρότερο ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνων, είναι και ο τρόπος ζωής, η αρμονία της τροφής, η άρρηκτη σχέση τους με ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.
Ζώντας σε ένα ευλογημένο τόπο καλυμμένο από απέραντα δάση ελιάς, σε ένα περιβάλλον με πλούσια χλωρίδα, μεγάλη ηλιοφάνεια και διαδοχικές εναλλαγές του τοπίου, οι Κρητικοί δέθηκαν με τη γη τους, άρχισαν να την καλλιεργούν συστηματικά από τα προϊστορικά χρόνια και να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Αν αναρωτηθεί κανείς τι είναι αυτό που ονομάζουμε σήμερα «Κρητική Διατροφή» μπορεί, πέρα από τις ιατρικές μελέτες, να αναζητήσει την απάντηση στην πανάρχαια συνήθεια των ανθρώπων να αντλούν όλα τα διατροφικά αγαθά από τη φύση, να αγαπούν τη γη τους και να σέβονται τη φύση ως Μεγάλη Μητέρα, όπως επιτάσσουν οι διδαχές και οι αξίες του παραδοσιακού πολιτισμού μας.
Ερχόμαστε από την Κρήτη για να εταφέρουμε ένα συμπυκνωμένο δείγμα πολιτισμού, τη διατροφή των κατοίκων της. Ερχόμαστε για να συνεισφέρουμε στο διάλογο για την ποιότητα της τροφής μεταφέροντας το άρωμα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, τη γεύση της ελιάς, του παξιμαδιού, του τυριού, των λαχανικών, των φρέσων φρούτων που παράγονται χωρίς να βιάζεται η φύση, την ιστορία του κρασιού και την αγνότητα των βοτάνων μας. Ερχόμαστε, τέλος, γιατί ο πολιτισμός μας επιβάλει το μοίρασμα, γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στον σημερινό άνθρωπο τις παραδοσιακές αξίες της Κρητικής Διατροφής ως πηγή έπνευσης και δημιουργικής δράσης. Πρόκειται για μια πράξη βαθύτατα πολιτική και ανθρώπινη: Όλα αυτά που κληρονομήσαμε δεν ανήκουν μόνο σε μας. Ανήκουν σε κάθε άνθρωπο, σΆ όποιο σημείο της γης κι αν κατοικεί, σΆ όποιον ανησυχεί για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και αναζητά καλύτερα πρότυπα.
Συγχαίρουμε την Παγκρητική Ένωση Αμερικής και το Πανεπιστήμιο του Ντρέξελ που είχαν αυτήν την πρωτοβουλία, συγχαίρουμε τους πρωτεργάτες και δηλώνουμε ό,τι είμαστε παρόντες. Και θα είμαστε παρόντες σε όποια παρόμοια πρωτοβουλία αναπυχθεί, όχι μόνο επειδή γνωρίζουμε ότι μέσα από τη διατροφή γίνονται πιο γνωστά τα εξαιρετικά προϊόντα μας, αλλά και γιατί αισθανόμαστε την υποχρέωση να προβάλλουμε και να διαδώσουμε αυτό το μοναδικό δίδαγμα υγείας, καθημερινής απόλαυσης, πολιτισμού, οικολογικής ευαισθησίας, το δίδαγμα ζωής το οποίο αποκαλείται «Κρητική Διατροφή».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos