ΝτομάτεςΑναφορικά με το πρόβλημα των παραμορφωμένων και κακοσχηματισμένων καρπών τομάτας στην καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών ή υβριδίων στην περιοχή της Ιεράπετρας, η ελληνική και ξένη βιβλιογραφία αναφέρει, και η γεωργική πρακτική επιβεβαιώνει συνοπτικά τα ακόλουθα:
Ανήκει στο γκρουπ των μη παρασιτικών ασθενειών ( Φυσιοπαθειών) Συμπτώματα: Οι καρποί δεν έχουν το τυπικό σχήμα της ποικιλίας ή του υβριδίου. Είναι παραμορφωμένοι, σχηματίζουν υπερπλασίες, επάρματ και ανωμαλίες.

Το σπουδαιότερο σύμπτωμα είναι η ασυνέχεια του περικάρπιου με αποτέλεσμα να φαίνεται η σάρκα και οι σπόροι του καρπού.

Συνήθη αίτια:

  • Η γενετική προδιάθεση για παραμόρφωση και κακό σχηματισμό των καρπών ορισμένων ποικλιών και υβριδίων, που εκδηλώνεται όταν οι συνθήκες κατά την άνθηση και γονιμοποίηση, δεν είναι οι πιο κατάλληλες.
  • Η υπερβολική χρησιμοποίηση φυτορυθμιστικών ουσιών.
  • Η υπερβολική θερμοκρασία και υγρασία της ατμόσφαιρας του θερμοκηπίου, κατά την γονιμοποίηση των ανθέων ή η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας (ημέρας – νύχτας) κατά την διάρκεια της άνθησης και γονιμοποίησης.

Αντιμετώπιση:

  • Να αποφεύγεται η καλλιέργεια ποικιλιών και υβριδίων ευαίσθητων στην ασθένεια. (φυσιοπάθεια).
  • Χρησιμοποίηση των φυτορυθμιστών καρπδεσης σε κανονικές δόσεις και εφαρμογή τους, τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.
  • Κατάλληλο άνοιγμα ή κλείσιμο των παραθύρων, να αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και να ρυθμίζεται η υγρασία στην ατμόσφαιρα του θερμοκηπίου.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos