ο νομάρχης με τους εμπλεκόμενους φορείς

Από τη σύσκεψη

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Νομάρχη Λασιθίου Σήφη Αναστασάκη έγινε τη Δευτέρα, 8-12-08, με θέμα την παράνομη βόσκηση, η γενίκευση της οποίας αποτελεί μάστιγα για πολλές περιοχές του νομού.
Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος ο Αντινομάρχης Θ. Πατεράκης, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Γ. Ψαρουδάκης, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου Γ. Γιαννικάκης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας κ. Φ. Μανιαδάκης, ο Διευθυντής της Αγροφυλακής Σ. Στειακάκης, ο προϊστάμενος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ιεράπετρας Μ. Μαυρής, ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Δ. Μαθιουδάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καβουσίου Π. Λαποκωνσταντάκης, o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Νομαρχίας Μ. Ζαχαρενάκης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγιεινής Δ. Χρυσανίδου.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η παράνομη βόσκηση έχει δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα στα οικοσυστήματα των περιοχών, ενώ έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση του κατοίκους και τους αγρότες καθώς υφίστανται ζημιές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και κατ’ επέκταση στα εισοδήματά τους. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών τους, εξαντλώντας τα περιθώρια που δίνει ο νόμος, με ζητούμενο την επίλυση του προβλήματος.
Συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ σε ότι αφορά την Νομαρχία ο κ. Αναστασάκης δήλωσε ότι θα προχωρήσει η μελέτη για τον καθορισμό συγκεκριμένων κτηνοτροφικών ζωνών, με βάση τη βοσκοϊκανότητα των περιοχών, έτσι ώστε η βόσκηση να περιοριστεί σε συγκεκριμένες χωροθετημένες ζώνες. Συμπληρώνοντας ο Νομάρχης δήλωσε πως στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους του νομού και είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε την προσπάθειά τους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όμως δεν θα ανεχθούμε τις παράνομες πρακτικές ορισμένων κτηνοτρόφων, οι οποίες πλήττουν τη συνολική εικόνα του κλάδου, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, προβλήματα στις καλλιέργειες των ιδιωτών και των αγροτών.

Από τη Νομαρχία Λασιθίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos