Από τη σύσκεψηΣύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη (27/3) στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α. Λασιθίου, παρουσία του Αντινομάρχη Θεόδωρου Πατεράκη και υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας, των ΤΟΕΒ του νομού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νομού και η ενίσχυση των υποδομών και των εγγειοβελτιωτικών έργων εις τρόπον ώστε να καταστεί εφικτή η αύξηση του αποθέματος του υδάτινου δυναμικού, το οποίο είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, και για την ανάπτυξη της γεωργίας. Είναι γνωστό ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πηγή συγκριτικών πλεονεκτημάτων για το νομό και επομένως είναι αδήριτη η ανάγκη στήριξής του στο επίπεδο των υδατικών υποδομών.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, κατά την τελευταία εικοσαετία, σε σχέση με τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα στο νομό, οι εντεινόμενες ανάγκες, απορρέουσες από την αύξηση της παραγωγής και των καλλιεργειών, επιβάλλουν νέες επενδύσεις στις υδατικές υποδομές.
Ο Αντινομάρχης Θοδωρής Πατεράκης τόνισε πως η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων προϋποθέτει χρηματοδοτήσεις ύψους 250 εκατομμυρίων, ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό, το οποίο, με τον κατάλληλο προγραμματισμό και την χρονικά εύθετη εκπόνηση των μελετών, θα μπορούσε να εξευρεθεί από το ΕΣΠΑ και τα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συμπληρώνοντας ο κ. Πατεράκης είπε πως στα πλαίσια της περιόδου 2007-2013, η Ν.Α. έχει, ήδη, ξεκινήσει την προσπάθεια της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων προγραμματίζοντας την κατασκευή ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα ικανοποιούν και το κριτήριο της αειφορίας.

Ο διευθυντής αξιοποίησης αγροτικών έργων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, αφού απέδωσε τα εύσημα στον διευθυντή Εγγείων Βελτιώσεων του νομού κ. Γιώργο Σταυρακάκη, για το αποτελεσματικό έργο που επιτελεί η υπηρεσία του, τόνισε ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης των ΤΟΕΒ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς υπάρχει συλλογική επιθυμία για την περαιτέρω στήριξή τους.
«Όπως έχουν δουλέψει οι ΤΟΕΒ αποδεικνύουν ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να κρατήσουν σε λειτουργία τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Είναι φορείς δημοκρατικά διαρθρωμένοι, γιατί ελέγχονται από τους ίδιους του αγρότες, και έχουν καταφέρει να λειτουργούν αποτελεσματικά προς όφελος των αγροτών, καθώς υπάρχει ουσιαστική στήριξη και σωστή εποπτεία από τις Νομαρχιακές υπηρεσίες και από τις αντίστοιχες των υπουργείων» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos