Εκρόσωποι Περιφέρειας, ΔΕΗ.Με μοναδικό θέμα την επέκταση του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στον Αθερινόλακκο, συνεδρίασε τη Δευτέρα (28/2) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου.

Στην συνεδρίαση παρέστησαν εκτός βέβαια του Νομάρχη και των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Νεάπολης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λασιθίου, Νίκος Καστρινάκης, οι δήμαρχοι Σητείας Νίκος Τσικαλάκης, Ιεράπετρας Νίκος Χριστοφακάκης, Λεύκης Γιάννη Δρακάκης και Μακρύ ιαλού, κ. Χατζάκης.

Εκ μέρους της ΔΕΗ, περιφέρειας Κρήτης και Δωδεκανήσου παρέστη ο κ. Ρούσσος, ο οποίος απάντησε σε πολλά ερωτήματα που του τέθηκαν και από τη περιφέρεια Κρήτης σύμβουλοι του Περιφερειάρχη, Καπετανάκος και Ζωγραφάκης. Επίσης παρέστη και η οικολογική οάδα Σητείας, δια του Αντώνη Ανηψητάκη.

Σε γενικές γραμμές και παρά την πολύωρη συνεδρίαση το Συμβούλιο επέμεινε στην θέση του ότι δεν συναινεί στην επέκταση του σταθμού πέρα από τα ήδη συμφωνηθέντα, όταν η ΔΕΗ δεν έχει πειθαρχήσει στις προδιαγραφς που το Συμβούλιο έχει θέσει. Ακόμα αποφασίστηκε η εκ νέου ενεργοποίηση της επιτροπής ενέργειας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η στενή παρακολούθηση του όλου έργου και σε περίπτωση που υπάρξουν υπερβάσεις, τότε θα αναλάβει το θέμα δικαιοσύνη. Μάλιστα ο νομάρχης τόνισε ότι το πολεδομικό γραφείο Σητείας δεν έχει δώσει άδεια οικοδομής, επειδή η ΔΕΗ δεν έχει προσκομίσει έγγραφο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου για κάποιες χρήσης της παραλίας στο σημείο όπου κατασκευάστηκε το λιμάνι.

Από τα πολλά που ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση ήταν και τα παράπονα πολλών μελών του Συμβουλίου, όσο και των Δημάρχων για πολλαπλές διακοπές ρεύματος είτε κατά την περίοδο υγρασίας, είτε κατά την περίοδο κακοκαιρίας, κάτι που η ΔΕΗ αποδέχτηκε, αλλά το δικαιολόγησε στις ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες της περιοχής.

Ακόμα, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης, τόνισε ότι ο ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο είναι ο πιο σύγχρονος στην Ελλάδα, με πολύ λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον έχοντας αναπτύξει όλα τα μέσα για την προστασία της περιοχής.

Στη συνεδρίαση διανεμήθηκε και η θέσ του Λασίου Κοινού για το θέμα.

Ο βουλευτής Λασιθίου του Πα.Σο.Κ. Μ. Καρχιμάκης με επιστολή του, στο Νομάρχη Λασιθίου, σχετικά με τον ΑΗΣ στον Αθερινόλακο, αναφέρει: « οτι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρεί να μεταφέρει όλο το βάρος των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης στο Λασίθι, χωρίς να συμβάλλει στο παραμικρό στην ικανοποίηση των αναπτυξιακών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αναγκών, για μας είναι μια κίνηση που δεν θα μας βρει σύμφωνους».

Και καταλήγει ο κ. Καρχιμάκης «με τις αποφάσεις που θα λάβετε θέτω τον εαυτό μου ως βουλευτή του νομού στη διάθεση σας, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις αυθαίρετες και μονομερείς αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης».

Επισήμως, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, η ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, έχει ως εξής:

 Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου κατά την συνεδρίαση του στις 28-02-05 ομόφωνα αποφάσισε, τα παρακάτω:   

  • Η παραγόμενη ισχύς δεν θα υπερβεί την ισχύ για την οποία έχει  αδειοδοτηθεί  ο ΑΗΣ δηλαδή τα 196 MW και προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων που βρίσκεται σε ισχύ.
  • Η ΔΕΗ υποχρεώνεται μετά την είσοδο στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης του Φυσικού αερίου να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο.
  • Να γίνει άμεσα αναδάσωση της γύρω περιοχής ώστε να δημιουργηθεί ζώνη πράσινου για τον περιορισμό της οπτικής ρύπανσης και της μείωσης του προβλήματος ερημοποίησης.
  • Nα χρηματοδοτηθούν οι ΟΤΑ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ώστε να υλοποιούν ανεξάρτητους ελέγχους, (πέραν των προβλεπομένων από θεσμοθετημένους ελεγκτές). Η δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου είναι αδιαπραγμάτευτη για την τοπική κοινωνία.
  • Θέσπιση ειδικού τέλους. Επειδή ένα τέτοιο έργο προκαλεί ποικιλότροπες αλλαγές θα πρέπει να υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση σε ετήσια βάση των όμορων ΟΤΑ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κατ’ αναλογία με τα τέλη Ορυχείων που ισχύουν στους σταθμούς Λιγνίτη της ΔΕΗ. και των Αιολικών Πάρκων. 
  • Να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές  στη ευρύτερη περιοχή όπως θα προκύψουν από τη μελέτη που έχει αναθέσει η  ΤΕΔΚ  στο Πολυτεχνείο Κρήτης και σύμφωνα με το αριθμ. 759/29-07-2003 έγγραφο του Δήμου Λεύκης.
  • Παρακολούθηση της εξέλιξης του θέματος  και αν χρειασθεί  δικαστική συνδρομή για τη προάσπιση των όρων που έχουν τεθεί. 
  • Συγκρότηση και ενεργοποίηση της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων με συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση  της ΟΚΕ και εκπροσώπου του σωματείου των εργαζομένων στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos