το νοσοκομείο Ιεράπετρας
το νοσοκομείο Ιεράπετρας

Εξακολουθούν να συσσωρεύονται  και να οξύνονται τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, αποτέλεσμα πολλών χρόνων καταστροφικής πολιτικής

που δεν φαίνεται να καταφέρνει να αντιμετωπίσει –τουλάχιστον προς το παρόν- η νέα κυβέρνηση.  Παρά τις εκφρασμένες καλές προθέσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού κ. Ξανθού, όσο και του νέου διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης, κ. Ηγουμενίδη, για τις οποίες δεν έχουμε λόγω να αμφιβάλουμε, κανένα από τα φλέγοντα ζητήματα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας δεν έχει επιλυθεί, ούτε έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, η συνεχόμενη υποχρηματοδότηση και διάλυση προσθέτει διαρκώς καινούργια προβλήματα:

  • Κανένα συγκεκριμένο βήμα δεν έχει γίνει για τη στελέχωση της παθολογικής κλινικής που συμπληρώνει πλέον δύο χρόνια ουσιαστικά κλειστή. Συγκεκριμένα, παρά την νέα, πρόσφατη, κατ’ εξαίρεση προκήρυξη μόνιμης θέσης παθολόγου και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δύο γιατρούς , δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης τους, ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί η επαναπροκήρυξη της θέσης του επικουρικού παθολόγου .
  • Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό όχι μόνο παραμένουν αλλά και αυξάνονται, καθιστώντας τις συνθήκες εργασίας δυσχερείς και συχνά αφόρητες και τη λειτουργία του Νοσοκομείου επισφαλή και συχνά αδύνατη. Ήδη, νέα κενά έχουν δημιουργηθεί στο ακτινολογικό και το μικροβιολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά για κάποιες βάρδιες την ημέρα και να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί καμιά κλινική του Νοσοκομείου.
  • Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει όχι μόνο σε υπέρβαση του προϋπολογισμού, ήδη από τον Απρίλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανελαστικές δαπάνες όπως η αγορά τροφίμων για τους ασθενείς, αλλά και σε σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικά υλικά απαραίτητα για τη στοιχειώδη παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Καθώς αυτός ο κατάλογος μεγαλώνει, καθημερινά, και τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία μας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε  στους αρμόδιους  (υπουργείο, 7η ΥΠΕ) τις υποχρεώσεις τους και τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση που διαμορφώνεται: μια κατάσταση ήδη επισφαλής που σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η υποστελέχωση, η αποσύνθεση και ο οικονομικός στραγγαλισμός.

Καλούμε όλους τους κατοίκους και φορείς του δήμου μας σε

Ανοιχτή Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 8μμ, στην Αίθουσα Μαρία Λιουδάκη,

να συζητήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνουμε για την αντιμετώπιση της.

Μετά από 4,5 χρόνια αγώνων, που εμείς οι ίδιοι αποφασίσαμε στις Ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις μας και πραγματοποιήσαμε κόντρα στις «ρεαλιστικές» πολιτικές που ήθελαν το Νοσοκομείο μας κλειστό ή στην καλύτερη περίπτωση Κέντρο Υγείας, εμείς θα υπερασπιστούμε και πάλι το δικαίωμά μας να έχουμε άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες Δημόσιας Δωρεάν Υγείας απαιτώντας:

  • Να επαναλειτουργήσει άμεσα η παθολογική κλινική 30 μέρες το μήνα με προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού
  • Να δρομολογηθούν όλες οι μόνιμες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και διοικητικού) που χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία όλων των κλινικών του Νοσοκομείου μας.
  • Να διασφαλιστεί ένα νοσοκομείο πλήρες, αυτοδιοίκητο, δημόσιο και δωρεάν για όλο τον κόσμο, με επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μην υπάρξει καμία συρρίκνωση του οργανισμού, αντίθετα να προστεθούν οι οργανικές θέσεις που χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία όλων των κλινικών.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos