Ξεκινά το Πανευρωπαϊκό Ιστιοπλοϊκό Πρωτάθλημα ΙΜS 600 2005
Από τη συνέντευξη

«Ως η μεγαλύτερη διοργάνωση ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας που θα διεξαχθεί στη χώρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», χαρακτήρισαν τόσο ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας,

όσο και ο δμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Γιάννης Λουκαράκης, το Πανευρωπαϊκό Ιστιοπλοϊκό Πρωτάθλημα ΙΜS 600 2005 που θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 24 Σεπτεμβρίου, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «έτος αθλητισμού και φιλίας 2005» του ΟΗΕ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Περιφέρειας Κρήτης.

«Το Πανευρωπαϊκό Ιστιοπλοϊκό Πρωτάθλημα ΙΜS 600 2005, το σημαντικό αυτό γεγονός αποτελεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσόκας, «μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε και άλλους πρεσβευτές της Κρήτης. Και αυτή είναι η προσπάθειά μας. Να δημιουργούμε πρεσβευτές του νησιού ως τοποθεσία, ως φυσική ομορφιά, ως πολιτισμό, ως διατροφή και κυρίως της Κρήτης ως άνθρωποι που κατοικούν και ξέρουν πώς να φιλοξενούν».

Όπως επισήμαινε η πόλη του Αγίου Νικολάου πέρασε πέρσι τις εξετάσεις της με το ΟDYSSAIL και επίσης από άποψη γεωγραφικής διαμόρφωσης ο κόλπος του Μεραμβέλου είναι ιδανικός.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Λουκαράκης επεσήμανε «ότι ο λόγος ανάληψης παρόμοιων πρωτοβουλιών από το Δήμο δεν είναι άλλος από την προώθηση της ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού γι΄ αυτό και επίμονα γίνονται προσπάθειες γα την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου. Ήδη στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου», πρόσθεσε, «έχει η πρώτη φάση ανάπτυξης υποδομών με την παροχή όλων των απαιτούμενων υπηρεσιών σε νεόδμητα κτίρια, με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του περβάλλοντος, τη διευθέτηση της νηοδόχου και την εξασφάλιση του ελλιμενισμού των σκαφών αλλά και της ανέλκυσης-καθέλκυσης, με την εγκατάσταση γερανού 150 τόνων που θα τοποθετηθεί αρχές Οκτωβρίου».

«Είμαστε βέβαιοι», κατέληξε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, «ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα είμαστε πρωτοπόροι στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Κρήτη», τονίζοντας ιδιαίτερα «πως ο Δήμος έχει συνάψει σχέσεις με 130 ναυτικούς ομίλους σε όλες τις χώρες της Μεσογείου».

Να σημειωθεί ότι οι ιστιοδρομίες θα γίνονται καθημερινά κοντά στις ακτές για να μπορέσει ο απλός κόσμος όχι μόνο να θαυμάσει τα ιστιοφόρα, τα οποία αποτελούν ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ναυπηγική επιστήμη αλλά και να διασκεδάσει με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μουσική, χορό και θεατρικές παραστάσες παράλληλα με το φεστιβάλ μπύρας που διοργανώνεται στη μαρίνα.

Ως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένονται να καταπλεύσουν στον κόλπο Μεραμβέλλου 20 σκάφη, τα ομορφότερα και πλέον σύγχρονα 12μετρα ιστιοφόρα από 10 διαφορετικές χώρες, με ικανότατους κυβερνήτες και τα πιο διακεκριμένα ληρώματα της Μεσογείου, σύμφωνα με την κ. Ντίνα Σφακιανάκη Reise Manager της διοργάνωσης.

Ανάμεσα στις συμμετοχές που ξεχωρίζουν είναι:

– Ο νικητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2004 ιταλός κυβερνήτης Fausto Farneti με το πλήρωμα του.
– Ο νικητής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματο 2004 ολλανδικής καταγωγής Peter De Ridder.
– Το σκάφος νικητής του παγκόσμιου πρωταθλήματος 2004, με κυβερνήτη των Αυστριακό Rene Mangold.
– Το Ρωσικό σκάφος «Yagtranzit», με κυβερνήτη τον Shevtson Sergey, με πολλές συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες.
– Τα Ελληνικά σκάφη Meliti IV και Meliti II με κυβερνήτες του γνωστούς επιχειρηματίες Γιώργο και Στρατή Ανδρεάδη.
– Το σκάφος της ALPHA BANK με κυβερνήτη τον Θεόδωρο Τσουλφά.
– Το σκάφος ALSOYMA NOYNOY FAMILY με κυβερνήτη τον Θεόδωρο Γεωργιάδη.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανοικτής Θαλάσσης από τις 23-37 Σεπτεμβρίου στον ¶γιο Νικόλαο.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα των Αγώνων και των Εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου
12.00 – 18.00 Ιστιοδρομίες κοντά στην ακτή1η, 2η, 3η.
18.00 Έναρξη φεστιβάλ μπύρας.
20.00 Μουσική βραδιά με τον λυράρη Γιώργο Βρδα

 Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου
12.00 -18.00 Ιστιοδρομίες κοντά στην ακτή 4η, 5η, 6η.
20.00 Θεατρική παράσταση «Σινοζιροξ Μπρίχ» από την θεατρική ομάδα Ιεράπετρας.
21.30 Μουσική βραδιά Jazz. Φεστιβάλ μπύρας.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
11.00 Δρώμενα Graffiti. Ομάδες παιδιών και πληρώματα ζωγραφίζουν στην μαρίνα. Αγώνες σκακιού στην λίμνη.
19.00 Ομιλία για τον Νέαρχο- αποκαλυπτήρια στήλης αφιερωμένης στον Νέαρχο.
20.00 Μουσική βραδιά με τον Μ. Κακέπη. Φεστιβάλ μπύρας.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
11.00 Έκθεση ζωγραφικής σε βότσαλα με την ζωγράφο Πόπη Θραψανιώτη.
20.30 Τελετή έναρξης. Μουσική βραδιά και χοροί με τους Δ. Θραψανιώτη και την ακαδημία χορού Γιαννίκου – Ταμιωλάκη. Φεστιβάλ μπύρας.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου
12.00 – 18.00 Ιστιοδρομίες κοντά στην ακτή 1η, 2η, 3η.
19.00 Φεστιβλ μπύρας. Μουσική βραδιά – D.J.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου
12.00 Εκκίνηση μεγάλης Ιστιοδρομίας ανοιχτής θαλάσσης
18.00 Φεστιβάλ μπύρας. Μουσική βραδιά – D.J.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου
09.00 – 18.00 Τερματισμός μεγάλης Ιστιοδρομίας ανοιχτής θαλάσσης
18.00 Φεστιβάλ μπύρας. Μουσική βραδιά – D.J.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου
20.00 Μουσικές του κόσμου. Ένα ταξίδι στις μουσικές παραδόσεις του κόσμου και της Κρήτης με τους Ross Daily και τον Γ. Πετράκη. Φεστιβάλ μπύρας.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου
12.00 – 18.00 Ιστιοδρομίες κοντά στην ακτή 6η, 7η, 8η
20.00 Θεατρική παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το θέατρο Κνωσσού. Φεστιβάλ μπύρας.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
12.00 -16.00 Τελευταία Ιστιοδρομία κοντά στην ακτή -9η 20.00 Τελετή απονομής IMS – 600. Φεστιβάλ μπύρας. Μουσική ραδιά – D.J.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
18.00 -22.00 Λήξη του φεστιβάλ μπύρας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos