Λαγουδάκης, Μηλιαράς, Δανέλλης

Από τη συνάντηση

Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων στην Ανατολική Κρήτη, σύμφωνα με την πρόταση που έχει διαμορφώσει ο ΟΑΝΑΚ, πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (16/5) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΟΑΝΑΚ, Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γ. Μηλιαρά.

Ο ΟΑΝΑΚ προτείνει ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των οικισμών της Κρήτης που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ. Το σχέδιο στηρίζεται σε πρόταση που διαμόρφωσε αρχικά ο ΟΑΝΑΚ για ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη και έχει αντιμετωπιστεί ήδη θετικά από την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. αλλά και το Ελληνικό Κράτος, που έχει εκφράσει με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών την θετική αντιμετώπιση για την χρηματοδότηση και υλοποίηση του σχεδίου.
Μέχρι σήμερα η διαχείριση των λυμάτων στα αστικά κέντρα της Κρήτης βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο σε αντίθεση με τους μικρούς οικισμούς, όπου η αντιμετώπιση είναι αποσπασματική.
Ενόψει του ΕΣΠΑ προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του προβλήματος των αστικών λυμάτων σε οικισμούς από 2.000 κατοίκους καθώς και σε οικισμούς που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές όπως παράκτιας ζώνης, περιοχών natura, πλησίον αρχαιολογικών χώρων, με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον κλπ. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους, διαθέτουν ή πρόκειται να εγκαταστήσουν σύστημα συλλογής λυμάτων, είναι προφανές ότι η Κρήτη αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα σχετικά με την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της Ε.Ε.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων των μικρών κυρίως οικισμών στην Κρήτη ο ΟΑΝΑΚ προτείνει την εφαρμογή ενός προγράμματος εγκατάστασης αποκεντρωμένων συστημάτων επεξεργασίας.
Τα συστήματα αυτά θα εξυπηρετήσουν είτε μεμονωμένους είτε ομάδες οικισμών, με προτεραιότητα για τους οικισμούς που διαθέτουν, ολοκληρώνουν ή προγραμματίζουν αποχετευτικά δίκτυα, που βρίσκονται σε παραλιακές ζώνες ή σε περιοχές προστασίας και τουριστικής ανάπτυξης.

Δήμαρχοι, Λασιθιου, Ηρακλείου

Απο τη συνάντηση

Η τεχνολογία που προτείνεται αφορά στα λεγόμενα Φυσικά Συστήματα Επεξεργασίας, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον, είναι οικονομικά στην κατασκευή (κυρίως για μικρά-μεσαία συστήματα), είναι πολύ οικονομικά στη λειτουργία και συντήρηση με πολύ μεγάλα όρια ζωής, παρουσιάζουν μεγάλες αποδόσεις στην επεξεργασία των αστικών λυμάτων με ανοχή σε διακυμάνσεις φορτίων και ποιότητας εισροών.
«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που διαθέτει ο ΟΑΝΑΚ στον σχεδιασμό, στην μελέτη και στην κατασκευή των αποκεντρωμένων συστημάτων επεξεργασίας αλλά και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τη λειτουργία τριών τέτοιων συστημάτων συνηγορούν στην επέκταση της εφαρμογής τους σε όλη την Κρήτη. Είναι μια υλοποιήσιμη και ρεαλιστική πρόταση που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη αποτελεσματικά», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΟΑΝΑΚ κ. Γιώργος Μηλιαράς.
Προκειμένου να διερευνηθεί η εφικτότητα του προτεινόμενου σχεδίου, ο ΟΑΝΑΚ προχώρησε σε αναγνωριστική μελέτη για την Ανατολική Κρήτη. Η μελέτη αυτή επεκτάθηκε με τη συμμετοχή του ΟΑΔΥΚ και στη Δυτική Κρήτη ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης κα συγκριτική αξιολόγηση τεχνολογιών και σχεδίων εφαρμογής από την οποία προκύπτει ότι η εφαρμογή αποκεντρωμένων φυσικών συστημάτων επεξεργασίας αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόταση.
Πέραν της εγκατάστασης φυσικών συστημάτων, προτείνεται η μεταφορά των λυμάτων από τους οικισμούς να γίνεται μετά από πρωτοβάθμια καθίζηση σε σηπτικές δεξαμενές, γεγονός που μειώνει ουσιαστικά το κόστος κυρίως σε περιπτώσεις ομαδοποίησης οικισμών. Σημαντικό πλεονέκτημα της προτεινόμενης λύσης είναι η οικονομικότητα στη λειτουργία κα συντήρηση και ο μεγάλος χρόνος ζωής των εγκαταστάσεων που φτάνει μέχρι τα 40 χρόνια. Εξετάζοντας έξι σενάρια, ο Οργανισμός προτάσσει το σχέδιο που προβλέπει την ομαδοποίηση όμορων οικισμών με πληθυσμό μελέτης από 100 κατοίκους και άνω και η επεξεργασία των λυμάτων σε κοινή εγκατάσταση με Φυσικά Συστήματα. Στην απόληξη των εσωτερικών δικτύων κάθε οικισμού προτείνεται να κατασκευαστεί ανεξάρτητη σηπτική δεξαμενή, της οποίας η εκροή διασυνδέεται με το φρεάτιο εισόδου των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού με αγωγούς μικρής διαμέτρου.
Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος ζήτησε να εμπιστευθούν οι Δήμοι τον Οργανισμό για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων ενόψει του ΕΣΠΑ ενώ ο Διευθυντής του ΟΑΝΑΚ κ. Θέμης Μαγγανάς παρουσίασε αναλυτικά τις δυνατότητες που έχουν οι δήμοι να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία του Οργανισμού τη νέα προγραμματική περίοδο.

Στην αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε οι Δήμαρχοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την καθυστέρηση της διαμόρφωσης των κανόνων λειτουργίας του ΕΣΠΑ με βάση τους οποίους θα πρέπει να κινηθούν για να διεκδικήσουν συγκεκριμένα έργα και αποφάσισαν να συγκροτήσουν μία επιτροπή που θα επεξεργαστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε οι μικροί Δήμοι να μην είναι χαμένοι άλλη μια φορά από τις χρηματοδοτήσεις του ΠΕΠ και του ΕΣΠΑ και να καταφέρουν να διασφαλίσουν κονδύλια για βασικά έργα υποδομής.

Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου. 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos