Οικολογική Ομάδα ΣητείαςΗ Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε τις εξής ενέργειες:

1. Συνεδριάζει τακτικά το Διοικητικό της Συμβούλιο κάθε αρασκευή, στο ΣΤΕΚΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (οδός Φωνιαδάκη), στις 20:00 το βράδυ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές.
2. Προσυπογράψαμε, μαζί με το δίκτυο όλων των οικολογικών Οργανώσεων της Κρήτης, το ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ, την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επένδυση του Κάβο Σίδερο.

3. Διοργανώσαμε από κοινού με άλλους φορείς και συμπολίτες μας, δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το πυρηνελαιουργείο Βερβελάκη, με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμό του γιΆ αυτή την περίοδο.
4. Προσφύγαμε για το ίδιο θέμα, με μηνυτήρια αναφορά μας στον Εισαγγελα Λασιθίου και ευελπιστούμε να ελέγξει την απαράδεκτη κατάσταση λειτουργίας του.
5. Κατόπιν ευρείας συζήτησης και αφού προηγουμένως είχαμε δημιουργήσει ειδική επιτροπή που μελέτησε και έφερε συγκεκριμένες προτάσεις, καταλήξαμε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στις προτάσεις για την Β2 φάση του ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας, τις οποίες εγγράφως υποβάλαμε στο Δήμο και στο μελετητικό γραφείο.
6. Συμμετείχαμε, με εποικοδομητική παρουσία, στις συσκέψεις που διοργάνωσε ο δήμος Ιεράπετρας για την κατάσταση που επικρατεί στο Σελάκανο λόγω του υπερβολικού αριθμού μελισσών, καθώς και σε σύσκεψη για τον κανονισμό καθαριότητος.
7. Υποβάλαμε στο Δήμο Ιεράπετρας συγκεκριμένες προτάσεις για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας. Οι προτάσεις αφορούν στην ενημέρωση των πολιτών, στην ευαισθητοποίησή τους, στην ένταξη του δήμου μας στο σύστημα της ανακύκλωσης, στην άμεση κατασκευή του εργοστασίου χουμοποίησης και στον κανονισμό καθαριότητας. Είχαμε συστήσει, προηγουμένως και για το θέμα αυτό επιτροπή, η οποία κατόπιν αναλυτικής συζήτησης, έφερε τις προτάσεις της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομάδας, που σε δύο συνεδριάσεις του αποφάσισε για το θέμα.
8. Συμμετείχαμε σε σύσκεψη μαζί με άλλους φορείς, που διοργάνωσε η Πυροσβεστική Ιεράπετρας, για να βοηθήσουμε στην πυροπροστασία της περιοχής, τη φετινή περίοδο.
9. Υποβάλαμε στο Δήμο και στο Πνευματικό Κέντρο, αίτημα για παραχώρηση στέγης στην ομάδα μας.

Η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, το επόμενο διάστημα προγραμματίζει τις παρακάτω εκδηλώσεις και ενέργειες:
1. Διοργάνωση σύσκεψης φορέων της πόλης μας για το απόπρασίνισμα του οικοπέδου ΜΙΝΩΣ. Είμαστε ριζικά αντίθετι σε μια τέτοια ενέργεια και δεν θα την αποδεχθούμε όποια δικαιολογία και αν προβληθεί.
2. Θα συμμετάσχουμε όπως και κάθε χρόνο στην Πανευρωπαϊκή εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, που θα πραγματοποιηθεί το 3ήμερο 25,26,27 Μαΐου 2007. Φέτος δεν θα πάμε να καθαρίσουμε στη Χρυσή. Θα συμμετάσχουμε με καθαρισμούς των παραλιών της πόλης της Ιεράπετρας. Καλούμε όλα τα μέλη και φίλους μας που θέλουν να βοηθήσουν, να προσέλθουν στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου όπου θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των καθαρισμών. Για την Χρυσή παρακολουθούμε και περιμένουμε τις ενέργειες του Εισαγγελέα Λασιθίου, μιας και έχουμε προσφύγει σε αυτόν, καθώς και του Δήμου Ιεράπετρας, από τον οποίο πολλές υποσχέσεις έχουμε λάβει για αλλαγές προς το καλύτερο για τη Χρυσή.
3. Το Σάββατο 2 Ιουνίου, ενόψει της ημέρας περιβάλλοντος που είναι σις 5 Ιουνίου, θα διοργανώσουμε εκδήλωση με θέμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ- ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ζωγραφική από παιδιά, προσομοίωση ανακύκλωσης και χουμοποίησης με συμμετοχή των παιδιών, σύντομες ομιλίες, χάπενινγκ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθεατράκι ης ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ, ενώ στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής θα δοθούν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά σε σχέση με το πώς πρέπει να κυκλοφορούν με το ποδήλατο στην πόλη μας. Καλούμε τους γονείς και μαθητές των σχολείων της πόλης μας να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση αυτή ώστε να δείξουμε ότι ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ να εφαρμοστεί η ανακύκλωση.

Ελεύθερη βοσκή στα καμμέναΌσον αφορά τα άλλα ζητήματα, παρακολουθούμε και αναμένουμε απαντήσεις, από τη Νομαρχία και το Δήμο Ιεράπετρας, διότι είναι ενημερωμένοι, για τα Νταμάρια της Ντροπής στα Φέρμα, για τα πρόβατα και τα άλλα ζώα που έχουν εισαχθεί στο Νησί της Χρυσής, για τα ελευθέρας βοσκής γουρούνια στο δάσος της περιοχής Πλατάνου, πάνω από τις Μάλλες, για την καταστροφή του δάσους του Σελάκανου από τους μελισσοκόμους και την ελεύθερη βόσκηση, για την πλήρη καταστροφή των δασικών και γεωργικν εκτάσεων από τα ανεξέλεγκτα αιγοπρόβατα.

Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί, για ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, για την προστασία του περιβάλλοντος, για ένα καθαρότερο και ποιο υγιεινό περιβάλλον, για προσπάθεια να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια, να μην τα πετάμε στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους, να τα βάζουμε μέσα στους κάδους, οι καταστηματάρχες να διπλώνουν και δεματοποιούν τα κουτιά συσκευασιών και να τα τοποθετούν στους κάδους, οι αγρότες μας να φροντίσουν για καθαρότερα και υγιεινότερα θερμοκήπια, όχι άλλα πεταμένα πλαστικά και κουτάκια με φυτοφάρμακα στη φύση, όχι άλλα μπάζα στα ρέματα, τα ποτάμια και τις παραλίες μας.

Μπορούμε να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας. Μπορούν τα παιδιά μας να ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο. Χρειάζεται ωστόσο η συνεισφορά όλων μας, ας μην το ξεχνάμε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ       ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΗΣΤΟΣ
Print Friendly, PDF & Email

Από manos