Παναγία Ακρωτηριανή

Μονή Τοπλού

Μια εταιρεία υψηλού ρίσκου, όπως επισημαίνεται από οικονομικούς αναλυτές, μια εξουσία ανίκανη να διαχειριστεί το δημόσιο χώρο, όπως καθημερινά αποδεικνύεται και μια Εκκλησία που κυνηγά τη μεγστοποίηση του κέρδους ως να ήταν Ανώνυμη Εταιρεία, συνεργάζονται σε μια επένδυση που την παρουσιάζουν παραμυθένια.

Αποκρύπτουν τους κινδύνους να οδηγηθούμε σε μια διπλή διάψευση των ελπίδων που καλλιεργούν: μια κοινωνία χειρότερη, ένα περιβάλλον τραυματισμένο.
Πρόκειται για τεράστια παρέμβαση σε μια ευαίσθητη περιοχή, που διασώζει ακόμη την ψυχή και το τοπίο της Κρήτης. Το φυσικό κάλλος και τα μνημεία της θα μπορούσαν να την καταστήσουν παγκόσμιας έλξης πολιτιστικό και φυσιολατρικό πάρκο. Μια τέτοια λύση ποτέ δεν εξετάστηκε σοβαρά, το ΥΠΕΧΩΔΕ έκρυψε το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο που το ίδιο είχε παραγγείλει στο Ίδρυμα Γουλανδρή και συναίνεσε στην επιχειρηματική λύση που αντιμετωπίζει την περιοχή ως τουριστικό οικόπεδο.
H Ομάδα μας με αξιοσημείωτη συμβιβαστική διάθεση δεν απέρριψε αυτή ην λύση. Διείδαμε μια δυνατότητα να γίνει κάτι παραδειγματικό, να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία του τουρισμού στο νησί, να θεσπιστούν ποιοτικά πρότυπα για τις άλλες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που προγραμματίζονται.
Επιμείναμε στο διάλογο, πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας της 27.1.06 στη Σητεία, όπου καταθέσαμε 8 συγκεκριμένες προτάσεις. Με τις προτάσεις μας στηρίζαμε τις θέσεις του Δήμου Ιτάνου για την ίδρυση του απαραίτητου Φορέα Διαχείρισης, ενισχύαμε τον βιώσιμο, αειφορικό χαρακτήρα της επένδυσης, επιδιώξαμε μια συμφωία αποδεκτή από τα παιδιά μας. Απαντήσεις όμως δεν πήραμε, μας αγνόησαν θεωρώντας ίσως ότι ο λαός θα μας απομονώσει μαζί μΆ όσους τον εμποδίζουν στην ακρόαση αυτού του παραμυθιού, που του χαϊδεύει αυτιά και τσέπες.
Η τοπική κοινωνία έχει όμως τη δυνατότητα να κρίνει, αφού βλέει καθημερινά ανάλογο πείραμα στη γειτονική περιοχή του Ανάλουκα, μια «νεκρόπολη» ηλικίας μόλις 10 ετών. Αυτός ο τόπος δεν προσφέρεται για άλλα θηριώδη πειράματα. Ας είμαστε λίγο σεμνοί, δεν τα έχουμε καταφέρει και τόσο καλά, ώστε να δεσμεύουμε τα τρισέγγονα μας με συμβάσεις 80 ετών.
Έτσι σήμερα η αναζήτηση μιας ανεξάρτητης κρίσης είναι για μας η αυτονόητη εκδήλωση αξιοπρέπειας και αγωνίας. Δε θέλουμε να δικαιωθούμε ξανά, όπως συνέβη στον Αθερινόλακκο.
ΓιΆ αυτό θα υπογράψουμε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαζί με άλλες περιβαλλοντκές οργανώσεις, προσωπικότητες και πολίτες.
Καλούμε όσους συμφωνούν να συνυπογράψουν την προσφυγή. Μπορούν να το κάνουν στο γραφείο της Συμβολαιογράφου Σητείας Μαρίας Γιαννακάκη, προσκομίζοντας την Αστυνομική τους ταυτότητα, κάθε μέρα από τις 8πμ. έως και 4μμ. το αργότερο μέχρι τις 2 Απριλίου 2007.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 28430 22756. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

Ακολουθεί απόσπασμα με τις 8 προτάσεις που καταθέσαμε στην ημερίδα της Σητείας την 27.1.06

Eπικεντρωνόμαστε στην επένδυση στο Tοπλού, λόγω της ιδιοτυπίας της: τη γη, λόγω της εκκλησίας, τη νιώθαμε δική μας, καμαρώναμε για τον πλούτο της, κι ελπίζαμε πως μπορούσε να γίνει κάτι παραδειγματικό. Tο Ίδρυμα, μπορεί να μην είναι εκκλησία του Δήμου, αλλά λόγω και της φιλοπεριβαλλοντικής δραστηριότητας του Ηγουμένου, θεωρούσαμε και θεωρούμε ακόμη πως είναι πιο ανοιχτοί από τους πούρους ιδιώτες να ακούσουν αγωνίες και να συζητήσουν προτάσεις.
Λόγω της φύσης του έργου οι προτάσεις μας δεν αφορούν μόνο το Ίδρυμα και τους επενδυτές. Aφορούν εξ ίσου και μας, τους τοπικούς φορείς, το κράτος. Eίναι ένα κάλεσμα στους OTA, στις κοινωνικές ομάδες να προετοιμαστούμε. Θα βιώσουμε δραματικές αλλαγές και δεν έχουμε προετοιμαστεί.

Xρόνια τώρα θέτουμε συστηματικά, δημόσια, αλλά και κατΆ ιδίαν, στις συζητήσεις μας με τον Ηγούμενο και τους επενδυτές τις εξής 8 προϋποθέσεις για μια πράγματι αειφορική επένδυση. Tις θυμίζουμε.

1. Nα αντιμετωπιστεί απΆ το Ίδρυμα ως πρωτεύον ζήτημα ή ίδια η επένδυση.

2. Tο μέγεθος της επένδυσης να μην υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

3. Nα μη γίνουν γκολ.

4. Nα είναι συμβατή με NATURA

5. Nα μη γίνει γκέτο πολυτελείας.

6. Nα περιοριστεί η διάρκεια της σύμβασης.

7. Nα αλλάξει το καταστατικό του ιδρύματος.

8. Nα εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικά βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Ήρθε η τιγμή να εξετάσουμε πως σχετίζεται η μελέτη μΆ αυτά τα 8 σημεία.

1. H μέγιστη προσφορά του Iδρύματος είναι να βοηθήσει ώστε αυτό τούτο το έργο να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Έπεται το ύψος της προσόδου που θα του επιτρέψει να κάνει κοινωφελή έργα. Για μας αειφόρος ανάπτυξη είναι η αργή ανάπτυξη, τόσο αργή ώστε να είναι αφομοιώσιμη από την κοινωνία και το περιβάλλον. H συγκεκριμένη ανάπτυξη στις κύριες της επιπτώσεις, μάλλον άγρια μπορεί να χαρακτηρισθεί, αφού μιλάμε για τη δημιουργία μιας άλλης Σητείας και για τριπλασιασμό του μόνιμου πληθυσμού του Δήμου Iτάνου σε ελάχιστα χρόνια μόνον απΆ αυτό το έργο και δεν έχουμε συνυπολογίσει τις επιπτώσεις των άλλων μεγάλων επενδύσεων που προγραμματίζονται.

Πρόταση: Zητάμε να διαπραγματευτεί το Ίδρυμα μείωση ων απαιτήσεων του από το 10% επί των ακαθάριστων εσόδων, με αντίστοιχη μείωση του έργου.

2. H φέρουσα ικανότητα της περιοχής, περιβαλλοντικά, κοινωνικά δεν έχει καθοριστεί. H MΠE δεν πείθει όταν μιλά για 7000 κλίνες. Tο ίδιο νούμερο είχε ακουστεί και πριν περίπου 12 χρόνια, όταν έγινε η συμφωνία, χωρίς τότε να υπήρχε μελέτη φέρουσας ικανότητας. Όμως πέρα απΆ τις πολυσέλιδες μελέτες υπάρχει ο κοινός νους. Σκεφτείτε τα επιχειρήματα του Δήμου σε σχέση με τη διαθεσιμότητα του νερού, την χωρητικότητα του XYTA, τη κατάσταση των δρόμων. Kαι απαντήστε μας στο απλό ερώτημα: Λένε πως θα δημιουργηθούν 3000 θέσεις εργασίας. Nα υποθέσουμε ότι οι 500 θα καλυφθούν από ανέργους της περιοχής. Oι υπόλοιποι 2500 που θα μείνουν; Kάποιοι θα ΅ρθουν με τις οικογένειές τους. Σε ποια σχολεία θα πάνε τα χιλιάδες παιδιά τους; Kι αν πολλοί είναι οικονομικοί μετανάστες πόσο εύκολα θα ενταχθούν στην τοπική κοινωνία;

Πρόταση: Zητάμε από το Nομαρχιακό Συμβούλιο να συναρτήσει στο όνομα της φέρουσας ικανότητας της περιοχής την έγκριση των MΠE των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Όλοι συμφωνούμε ότι υστερούν στο Λασίθι. Tώρα είναι η ώρα εμείς να πιέσουμε και η κυβέρνηση, που θέλει να επιδείξει αύξηση της απασχόλησης μέσω αυτών των επενδύσεων, να αναγκαστεί να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

3. Για τα γκόλφ. Eίναι προτιμότερο η Kρήτη να αναδείξει τα μοναδικά της θέλγητρα αντί να σκηνοθετεί άλλα. Tα υδροβόρα γκολφ σε μια περιοχή απειλούμενη με ερημοποίηση είναι επικίνδυνα. Σημειώνουμε επίσης ότι η αφαλάτωση είναι ενεργοβόρα και έχει επιπτώσεις στη θαλάσσια οικολογία.

Πρόταση: Zητάμε να μην εγκριθούν τα γκολφ. Aν εγκριθούν, να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις τους με θέσπιση περιοριστικών προδιαγραφών για την έκταση, την ποικιλία γρασιδιού (μη μεταλλαγμένο, ανθεκτικό στ ξηροθερμικό κλίμα), την χωροθέτησή και κυρίως με έλεγχο της διαχείρισης τους, ώστε να υπάρχει περιορισμός κατανάλωσης νερού και χημικών.

4. Για το natura. Καταγράφουμε την προσπάθεια της MΠE να σεβαστεί το περιβάλλον. Eμείς όμως έχουμε χρέος να το ελέγξουμε σοβαρά και τώρα και κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Δεν αρκεί το σχέδιο αειφορικής διαχείρισης που προτείνουν οι επενδυτές για να ελέγχουν εαυτούς.

Πρόταση: Zητάμε να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης, όπως τον περιγράφει ο Δήμος Iτάνου, να δοθεί η εισφορά σε γή στην θέση που ο Δήμος ζητάει για να γίνει αυτή η έκταση η προίκα του, ώστε να είναι βιώσιμος.

5. Για να μη γίνει η περιοχή γκέτο πολυτελείας και να λειτουργήσει ως μοχλός αειφόρου ανάπτξης όλης της επαρχίας απαιτείται οι καλές προθέσεις των επενδυτών να γίνουν δεσμεύσεις, να αποφευχθούν τα βραχιολάκια και οι φρουροί, να ενθαρρύνονται οι ένοικοι να επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή, να καταναλώνονται μέσα στα χωριά ποιοτικά προϊόντα της Kρητικής γης. Aυτό όμω αφορά εξ ίσου κι εμάς που πρέπει να ελκύσουμε τους επισκέπτες και που από τώρα πρέπει να προγραμματίσουμε την παραγωγή αυτών των προϊόντων.

Πρόταση: Zητάμε απΆ τους φορείς να προετοιμαστούν γιΆ αυτή την πρόκληση. Oι Δήμοι να αναδείξουν τα θέλγητρά τους, οι γεωργικές ενώσεις να προσανατολιστούν σε βιολογικές καλλιέργειες, οι επιχειρηματίες να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις.

6. Για τη σύμβαση. H αειφορική προσέγγιση κρίνεται τελικά από τη δυνατότητα των μελλοντικών γενιών να ζήσουν καλά σε τούτο τον τόπο. Mια σύμβαση 40+40 χρόνων τους δεσμεύει.

Πρόταση: Zητάμε στο όνομα της αειφορίας να δοθεί στην επόμενη γενιά η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης.

7. Για το καταστατικό του Iδρύματος. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος θεωρούμε θετικό ότι η περιοχή παρέμεινε ενιαία και σε μεγάλο βαθμό προστατεύτηκε. H δημιουργία του Iδρύματος δεν μας βρήκε αντίθετους. Aντίθετους μάς βρίσκει ο θεσμικός αποκλεισμός της τοπικής κοινωνίας.

Πρόταση: Zητάμε τροποποίηση του καταστατικού ώστε ν συμμετέχουν στο Ίδρυμα οι εκπρόσωποι του λαού και πάντως οπωσδήποτε ο εκάστοτε δήμαρχος Iτάνου. Kαι λιγότερα προβλήματα θα δημιουργούνται και ευκολότερα θα λύνονται. H ισορροπία εκλεγμένων κληρικών που θα προκύψει θα βοηθήσει να ξορκιστούν οι πολιτικοί πειρασμοί που εκ των πραγμάτων γεννά η δυνατότητα χιλιάδων προσλήψεων.

8. Για το σχεδιασμό του έργου. Σε επιμέρους ενότητες που αφορούν την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων και οικισμών, την αρχιτεκτονική τους, την αισθητική του τοπίου, την πυκνότητα δόμησης, τον ενεργειακό σχεδιασμό, τις μεθόδους εξοικονόμησης και διαχείρισης πόρων έγινε σοβαρή δουλειά που κάνει τη συγκεκριμένη MΠE να ξεχωρίζει από τις τρέχουσες. Yπάρχουν σημεία απΆ όπου το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει προδαγραφές. Aυτά τα θετικά όμως δεν αναιρούν τη συνολικά αρνητική εικόνα που σχετίζεται κυρίως με τον όγκο του έργου, την ταχύτητα υλοποίησής του και την ανυπαρξία υποδομών.

Πρόταση: Zητάμε τον έλεγχο εφαρμογής της μελέτης από τον Φοέα Διαχείρισης που ήδη προτείναμε και βεβαίως τις υπηρεσίες της Nομαρχίας που για το σκοπό αυτό πρέπει κατάλληλα να στελεχωθούν και οργανωθούν. Προτείνουμε τέλος εναλλακτικά να σχεδιαστούν κάποιες γειτονιές πιο οικολογικά, αποφεύγοντας τον κλιματισμό. Έτσι θα τονιζόταν η αειφορικότητα του έργου δείχνοντας ότι η ποιότητα δεν ταυτίζεται με τον πλούτο και την πολυτέλεια.

Σητεία, 27.3.07
Print Friendly, PDF & Email

Από manos