Συντονιστική Επιτροπή

Οικολογική Ομάδα Σητείας

Συνέντευξη εφΆ όλης της ύλης για όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα πλαίσια της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο, της Minoan Group Plc, παραχώρησε την Τετάρτη (16/5), η Οικολογική Ομάδα Σητείας.
Στην αρχή το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Οικολογικής Ομάδας, κ. Μανόλης Πλεξουσάκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό όλων των προσπαθειών της Ομάδας, σε Σητειακό, αλλά και σε Παγκρήτιο επίπεδο.

Η Ομάδα, ενημερώνει τα τελευταία χρόνια, ενημερώνει τα σχολεία για μια σειρά θέματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν ειδικοί που ενημέρωσαν τον κόσμο για πολλά θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.

Πλεξουσάκης, Ανηψητάκης,

Οικολογική Ομάδα Σητείας

Από τη πλευρά του ο Αντώνης Ανηψητάκης, αναφέρθηκε στη χρονική συγκυρία, στις οικολογικές συνήθειε των προηγούμενων χρόνων, φτάσαμε σήμερα στη νυν κατάσταση και πίεση. Εάν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου, θα προσπαθούσαμε σαν ένα είδος Ιστορικού Συμβιβασμού. Ήταν ήδη αισθητή η πίεση για ανάπτυξη.
Η περιοχή της Σητείας θεωρείται προνομιακό οικόπεδο όπου ήδη οι μεσίτες κάνουν πάρτι.
Η Οικολογική Ομάδα, μετά όλο αυτό τον θόρυβο των τελευταίων ετών, απαίτησε ενημέρωση, κάτι που δεν ήταν εύκολο.
Έτσι έγινε η συνάντηση του Γενάρη του 2006, όπου βρέθηκαν όλες οι πλευρές, σε μια προσπάθεια ιστορικού συμβιβασμού, ια να γίνει αυτή η κατάσταση αποδεκτή από τα εγγόνια μας.

Τέθηκαν μια σειρά ερωτήματα:

  • Γιατί ένα γιγάντιο έργο, ένα έργο μαμούθ σε μια ευαίσθητη περιοχή.
  • Πόσο αβασάνιστα μπορούμε να επικαλούμαστε την αειφορία όταν δεσμεύουμε τα τρισέγγονα μας για 80 χρόνια.
  • Ποιος εγγυάται θεσμικά την αποτελεσματική διαχείριση της περιοχής και τώρα και στο μέλλον;
  • Έχουμε δικαίωμα να προβαίνουμε σε θηριώδη εγχειρήματα
  • Μπορούμε να αφεθούμε μόνο στο υψηλό πράγματι επίπεδο των μελετών;

Καταφεύγουμε στο Σ.τ.Ε. γιατί σε καμία από τις προτάσεις μας, που αν τις μελετήσετε θα διαπιστώσετε ότι προσπαθούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, δεν πήραμε απάντηση από κανένα, εισπράξαμε μόνο ύβρεις, συκοφαντίες, ενίοτε και απειλές. Η επιδίωξη μας ήταν ένας συμβιβασμός στο πλαίσιο της αειφορίας, ώστε να είναι αποδεκτός από τα παιδιά μας.

Η αειφόρος ανάπτυξη, κρίνεται από τη δυνατότητα των επόμενων γενεών να ζήσουν καλά σΆ αυτό το τόπο.

Γιώργος ΜπελιμπασάκηςΗ κυρία Γιαννακάκη, ανέφερε ότι μόλις 300 άτομα προσυπέγραψαν τη προσφυγή, διότι ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και άρα φοβάται να εκφραστεί. Ο Μανόλης Τσαντάκης επέμεινε ότι θα ΅πρεπε να γίνει δημοψήφισμα για να φανεί ακριβώς η θέληση του κόσμου.
Ο οικονομολόγος Λευτέρης Βουτυράκης, ο οποίος έχει στα χέρια του τη σύμβαση, τόνισε ότι δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση της Σμβασης πριν το 2008, ή μετά το Σ.τ.Ε., και ακόμα, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να εγγυάται το Ίδρυμα, ότι δεν φέρει σε πέρας η εταιρεία κλπ.
Και τέλος, ο τουριστικός πράκτορας Γιώργος Μπελιμπασάκης, αναρωτήθηκε τι τουρισμό θέλουμε. Με βάση τη παραδοχή ότι η Σητεία βρίσκεται ακόμα σο μηδέν, θα πρέπει να αποφασίσουμε τι τουρισμό θέλουμε, διότι ο ποιοτικός τουρισμός είναι αυτός που αναπτύσσει το τόπο και ποιοτικός τουρισμός δεν τα πάει καλά με τον μαζικό τουρισμό.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos