Συνεδρίασε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 8:00 το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας. Πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης τέθηκαν υπόψη κάποια νέα ζητήματα, για κάποια άλλα ενημερώθηκαν ενώ στο τέλος πάρθηκαν και κάποιες αποφάσεις. Όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση καθώς και οι αποφάσεις αναλυτικά:

Αρχικά ο πρόεδρος κ.Κωστής Δερμιτζάκης έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου τα παρακάτω έγγραφα:

  • Διαμαρτυρία του κ.Εμμ.Ρουκουνάκη, Τοπικού Συμβούλου Μαλών, επειδή, όπως ισχυρίζεται, ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να αλλάξουν την κλειδαριά στο Γραφείο του Δήμου στις Μάλες, προκειμένου να μην μπαίνει στο Γραφείο.
  • Διαμαρτυρία από το Γραφείο Τύπου της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ιεράπετρας, επειδή, όπως αναφέρει, η δμοτική αρχή δεν εφαρμόζει «ομόφωνη απόφαση προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, βάσει της οποίας δόθηκε το όνομα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη στη θεατρική συνεδριακή αίθουσα πάνω από την παλιά Δημοτική Αγορά».
  • Έγγραφο του Προέδρου της ΤΕΔΚ Λασιθίου, κ.Νίκου Καστρινάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Προκόπη Παυλόπουλο, σχετικά με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι τέσσερις μεγαλύτεροι Δήμοι του Νομού Λασιθίου από την εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου στους ΟΤΑ, μετά την 1η Ιουλίου 2005, λόγω ελλείψεως επαρκούς προσωπικού, αλλά και Επιτρόπου στην Υπηρεσία Ελεγκτικού Συνεδρίου Λασιθίου.
  • Με το ίδιο έγγραφο ζητείται ο ορισμός Επιτρόπου και η στελέχωση της Υπηρεσίας Νομού Λασιθίου να γίνουν άμεσα.
  • Ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Β΄Αθηνών κ.Γιάννη Δραγασάκη, με την οποία ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών, εάν «θεωρεί εύλογα τα αιτήματα της ΤΕΔΚ Λασιθίου και αν ναι, αν θα προωθηθεί ο ορισμός Επιτρόπου και η στελέχωση της Υπηρεσίας Νομού Λασιθίου σε σύντομο χρονικό διάστημα».
  • Ερώτηση του βουλευτή Λασιθίου – ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλη Καρχιμάκη προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία ερωτά «πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία διάλυσης του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου, αφού απομένει μόνο η δική σας υπογραφή, με τελικό στόχο την λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Λασιθίου;».
  • Ενημερωτικό σηείωμα του Δημαρχιακού Παρέδρου Γδοχίων κ.Κων/νου Τσαγκατάκη, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα ποσά που προσφέρθηκαν ως δωρεές από κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος, προκειμένου να ανακαινισθεί σε συνεργασία με το Δήμο το εγκαταλελειμμένο επί χρόνια κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, οι εργασίες επισκευής του οποίου έχουν ήδη αποπερατωθεί.
  • Αφιέρωμα στην Ιεράπετρα, την «εξωτική νύμφη του Λιβυκού», που δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Ταξίδι» της εφημερίδας ΈΘΝΟΣ στις 21 Αυγούστου 2005.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για :

  • Την υπογραφή στις 2 Σεπτεμβρίου του συμβολαίου αγοράς από το Δήμο του ακινήτου, που βρίσκεται στις οδούς Νικ.Φωκά και Κόρακα, απέναντι από τον ΟΤΕ, του γνωστού ως ακινήτου Πλουμίδη. Tο συγκεκριμένο ακίνητο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.
  • Τον ορισμό των ημερομηνιών διενέργειας των δημοπρασιών, που αφορούν στην ασφαλτόστρωση και στη βελτίωση των πεζοδρομίων δρόμων της Ιεράπετρας στο Παλιό Σχέδιο Πόλης.
  • Την υπογραφή συμβάσεων στις 31 Αυγούστου: α)μεταξύ του Δήμου και του κ.Γρηγ.Μουτσάκη, αναδόχου του έργου «Βελτίωση δρόμου Ιεράπετρα – Καλαμαύκα», οι εργασίες εκτέλεσης του οποίου θα ξεκινήσουν εντός του Σεπτεμβρίου. β)μεταξύ του Δήμου και του κ.Ιωάννη Κωνσταντουράκη, αναδόχου του έργου «Κατασκευή δικτύου άρδευσης της δεξαμενής στη θέση Πατέλες στο ΔΔ Μαλών».
  • Την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης των έργων : α)Διαμόρφωση και ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου Μουσουλμανικού Τεμένους στην Ιεράπετρα, β) Αποχέτευση, ύδρευση κεντρικού ιστού πόλης Ιεράπετρας, γ) Δίκτυο μεταφοράς νερού άρδευσης στο Δ.Δ. Μουρνιών,  δ) Κατασκευή δικτύου ηγής Δ.Δ. Μύθων.
  • Την έναρξη εκτέλεσης των έργων : α) Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Ναυμαχίας στην Ιεράπετρα, προϋπολογισμού β) Διαμόρφωση και ανάδειξη των πηγών στο Κεφαλοβρύσι στο ΔΔ Κάτω Χωριού, γ) Διαχείριση υγρότοπου Μπραμιανών Β΄ Φάση.
  • Την έγκριση της πότασης του Δήμου για τη σύνδεση σε ενιαίο δίκτυο των κτιρίων του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όλων των σχολείων της Ιεράπετρας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του ΤΕΙ, του Νοσοκομείου, του ΙΚΑ, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου και την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25% από εθνικούς πόρους ανέρχεται σε 360.000.
  • Την παραχώρηση από τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Δήμο μας, για τις ανάγκες του, εννιαθέσιου λεωφορείου, τύπου βαν, από τα οχήματα του ΑΘΗΝΑ 2004.
  • Την ανάθεση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της σύνταξης της Μελέτης της οδού Ιεράπετρα – Βιάννος. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου σε ό,τι αφορά την οδική σύνδεση της Ιεράπετρας, αλλά και γνικότερα του Νομού Λασιθίου με το Ηράκλειο
  • Τη διοργάνωση στην Ιεράπετρα Βαλκανικών Αγώνων Τριάθλου με τη συμμετοχή επτά βαλκανικών κρατών και Πανελληνίου Πρωταθλήματος Τριάθλου την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.Ο κ.Χριστοφακάκης επισήμανε την ανάγκη στήριξης εκ μέρους όλων της ποσπάθειας για επιτυχή διεξαγωγή τους, προκειμένου να προβληθεί θετικά η πόλη μας με αφορμή το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός.

 Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:

  • Την τροποποίηση του Προϋπολογισμού έτους 2005.
  • Την κατανομή ποσού 3.220 Ευρώ, προερόμενου από το ΥΠΕΣΔΔΑ, για την υλοποίηση του Προγράμματος, που αφορά τους σχολικούς τροχονόμους.
  • Την επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων Μύρτου και Γρα-Λυγιάς, λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που ανέλαβαν σε συνεργασία με το Δήμο.
  • Την επιχορήγηση της Σχολικής Επιτροπής του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κεντριού, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων τους.
  • Την ανάληψη της δαπάνης που απαιτείται για τη μεταφορά με ταξί μαθητών του ΕΕΕΕΚ από το πρακτορείο του ΚΤΕΛ στην Ιεράπετρα μέχρι το σχολείο τους, λόγω των ειικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, επιδεικνύοντας έτσι εμπράκτως την ευαισθησία του γι’ αυτούς.
  • Τον ορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ των κκ.Ξενούλας Μπαχλιτζανάκη και Λάζαρου Αντωνού σε αντικατάσταση των κκ. Μαρίας Δημητρομανωλάκη και Γιάννη Λιοντάκη αντιστοίχως.
  •  Τη χωροθέτηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας, μετά την υποβολή σχετικής εισήγησης από Επιτροπή, που είχε ορισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο για το σκοπό αυτό και τη δωρεάν σύνταξη σχετικής Μελέτης από τον Πολιτικό Μηχανικό κ.Γεώργο Σωμαράκη.
  • Την προβολή των έργων που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη για τη συνοικία Κάτω Μεράς στην Ιεράπετρα» με την κατασκευή ενημερωτικών πινακίδων και την έκδοση σχετικών φυλλαδίων.
  •  Την υποβολή πρότασης για ένταξη στο Μέτρο 2.3 «Υποδμές και εξοπλισμός στην Εκπαίδευση» της κατασκευής νέου κτιρίου για το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας στο Νέο Σχέδιο Πόλης.
  • Την κατασκευή δεξαμενής άρδευσης στη θέση Τεργιά στο ΔΔ Μαλών. Τη βελτίωση αγροτικών δρόμων στο Δήμο μας.
  • Την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης για ην αποπεράτωση του έργου, που ήδη εκτελείται στο Κεντρί, για την αντιπλημμυρική προστασία της Ιεράπετρας.
  • Την απαλλοτρίωση ακινήτου ιδιοκτησίας των κκ.Εμμ. Γιαννικάκη και Καλλιόπης Μυλωνάκη, στη θέση Αλυκή, όπου κατασκευάστηκε κατά το παρελθόν η «Ναυμαχία», χωρίς να έχει μεταβιβασθεί η κυριότητά του στο Δήμο.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο θα επανέλθει με νεότερη απόφασή του, αφού διερευνηθούν τεχνικά και νομικά θέματα, που σχετίζονται το συγκεκριμένο ακίνητο.
  • Την εφαρμογή της προβλεπόμενης από το Νόμο διαδικασίας για τη μίσθωση από το Δήμ κατάλληλου οικοπέδου στη Γρα-Λυγιά, προκειμένου να εξασφαλισθεί χώρος στάθμευσης, λόγω και της επικείμενης δημοπράτησης του έργου της κατασκευής δικτύων αποχέτευσης στο Στόμιο και στη Γρα-Λυγιά, εξαιτίας του οποίου θα επιβαρυνθούν οι συνθήκες κυκλοφορίας στον οικισμό.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos