Οι δήμαρχοι της ανατολικής Κρήτης στο Γκέτεμποργκ
με τη δήμαρχο του Γκέτεμποργκ

Με πρωτοβουλία του Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ διοργανώθηκε ταξίδι στο Göteborg της Σουηδίας (14 – 17 Ιανουαρίου), με τη συμμετοχή των Δήμαρχων της Ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι έχουν άμεση ή έμμεση σχέση και συνεργασία με τον Φορέα,

αλλά και υπηρεσιακών στελεχών από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη με στόχο τη γνωριμία του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Νοτιοδυτικής Σουηδίας (Γκέτεμποργκ) και τη συμβατότητά του με τις ανάγκες διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στην Ανατολική Κρήτη.

Στο πλαίσιο του εναρμονισμού με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τους στόχους διαχείρισης απορριμμάτων,  δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ένα πετυχημένο και δοκιμασμένο μοντέλο διαχείρισης το οποίο και καθορίζει τα επόμενα βήματα στόχων ανά την Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε:

  1. Μονάδα καύσης και ενεργειακής αξιοποίησης σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ)
  2. Μονάδα κομποστοποίησης από πράσινα κλαδέματα
  3. Μονάδα προδιαλεγμένων υπολειμμάτων τροφής
  4. Κέντρα επαναχρησιμοποίησης υλικών και πράσινων σημείων
Οι δήμαρχοι της ανατολικής Κρήτης στο Γκέτεμποργκ
από τις εγκαταστάσεις που επισκέφτηκαν

Η αποστολή  συνοδευόταν σε όλες τις συναντήσεις και επισκέψεις επιμορφωτικού, εκπαιδευτικού και πολιτικού περιεχομένου από τον Έλληνα Πρέσβη στη Στοκχόλμη κ. Δημήτριο Τουλούπα, τον Πρόξενο της Ελλάδας στο Γκέτεμποργκ κ. Χρήστο Κακαζούκη και  την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Δήμητρα Σκόγκλουντ.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Δήμαρχο του Γκέτεμποργκ, όπου αξιολογήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας, αλλά και επίσκεψη στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Αγίας Τριάδας (Γκέτεμποργκ).

Παράλληλα, όντας και ο βασικός στόχος του ταξιδιού και με την ήδη κατασκευή τεσσάρων πράσινων σημείων στην περιοχή δικαιοδοσίας του ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ, κάλεσε την αποστολή να δει και να στηρίξει την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κέντρου επαναχρησιμοποίησης  υλικών, το οποίο έχει ωριμάσει ως το στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας και υποβοηθείται από το ΥΜΕΠΕΡΡΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos