τα πάνω κάτω στο χώρο των μηχανικών φέρνει ο νόμος 4046/2012
τα πάνω κάτω στο χώρο των μηχανικών φέρνει ο νόμος 4046/2012

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, οι Σύλλογοι Μηχανικών και η ΕΜΔΥΔΑΣ, που συνυπογράφουμε το παρόν δελτίο τύπου, καταρχήν εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στο συνεχιζόμενο επί 4 έτη έλλειμμα Δημοκρατίας με την κατάχρηση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και τις διαδικασίες του κατεπείγοντος. Η ψήφιση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής που απαξιώνει ακόμη περισσότερο τον παραγωγικό Τεχνικό Κλάδο, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια και αρχή ισότητας και δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι το πλεόνασμα που «διαφημίζεται» δε μπορεί να προκύπτει από έλλειμμα δημοκρατικότητας και παραγωγικότητας με συνεχή συμπίεση των εισοδημάτων, της παραγωγικής ικανότητας άλλοτε ισχυρών κλάδων της οικονομίας και ευτελισμού του κοινωνικού κεκτημένου.

Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει:

  • Για ποιο λόγο δεν ορίστηκε, όπως θα έπρεπε, το ΤΕΕ ως η πλέον αρμόδια αρχή να εισηγηθεί για τα Π.Δ. που θα ρυθμίζουν θέματα επαγγελματικής δραστηριότητας των μηχανικών, όπως ορίζει η νομοθεσία;
  • Τι εξυπηρετεί αυτή η βιασύνη για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για την ασφάλεια των κατασκευών, των εργαζομένων και των προϊόντων, όταν ακόμη κι η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωμοδοτεί ότι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το επάγγελμα του μηχανικού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της επαγγελματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας των μηχανικών;

Είμαστε υποχρεωμένοι, στις συνθήκες που διαμορφώνονται, να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε :

  • Τη μεθόδευση της τελευταίας στιγμής να μην θεωρούνται πλέον διπλωματούχοι μηχανικοί μόνο όσοι αποφοίτησαν από Πολυτεχνεία ή από Πολυτεχνικές Πανεπιστημιακές Σχολές, ανοίγοντας ξανά μέτωπο κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ Διπλωματούχων και Πτυχιούχων μηχανικών.
  • Την πλήρη απαξίωση του κύρους των μηχανικών ιδιαίτερα για τις βασικές ειδικότητες των Μηχανολόγων και των Ηλεκτρολόγων, των Χημικών, των Μεταλλειολόγων και των Ηλεκτρονικών, που δεν αναφέρονται καν με τον τίτλο του διπλωματούχου μηχανικού, όταν η ανάταξη της οικονομίας και η έξοδος από το τέλμα της ύφεσης είναι συνυφασμένη με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της δραστηριότητας των μηχανικών στους κλάδους των κατασκευών και της βιομηχανίας.
  • Το ότι δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της επαγγελματικής αναγνώρισης των διπλωματούχων μηχανικών νέων ειδικοτήτων, όπως η τεχνολογική πρόοδος συχνά επιβάλλει.

Όταν χιλιάδες νέοι μηχανικοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα ή φεύγουν απ’ τη χώρα γιατί δεν βρίσκουν προοπτική, είναι τουλάχιστον άκαιρη και άστοχη η αποκαλούμενη «μεταρρύθμιση κι απελευθέρωση» της δουλειάς του μηχανικού γιατί συντελεί στην επιτάχυνση της γνωστικής αποδυνάμωσης και της παραγωγικής ικανότητας των διαχρονικών πυλώνων της Ελληνικής Οικονομίας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos