Οι μύλοι του Αγίου Νικολάου, θα διηγούνται στο εξής την ιστορία τους
ο ανεμόμυλος στη γέφυρα Λατούς

Ο Λαικός πολιτισμός του χθες, η απλότητα και  η αλήθεια, που χαρακτηρίζουν τα λαϊκά έργα ως δημιουργήματα έκφρασης και επιβίωσης σ΄ένα κόσμο που λειτούργησε σε ισορροπία με τη φύση – ικανό ακόμα και σήμερα ν΄ εμπνεύσει,

έδωσε το έναυσμα στην δημοτική αρχή Αγίου Νικολάου, προκειμένου να συντηρήσει, να ενισχύσει και να επισκευάσει τους μύλους που βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία της πόλης.

Οι μύλοι του Αγίου Νικολάου, θα διηγούνται στο εξής την ιστορία τους
ο Γιώργος Χατζάκης με ένα από τα πανιά του στους μύλους της Ελούντας

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή τις υφιστάμενες αλλαγές αλλά και την επιχειρούμενη αναβάθμιση επισκέψιμων σημείων στην πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (φωτισμός Μνημείων :Παναγίας Βρεφοτρόφου – Γλυπτού “Αρπαγή της Ευρώπης” Ν. Κούνδουρου),  ζητήθηκε από τον κ. Χατζάκη Γιώργο (μηχανολόγο -μηχανικό) η κατάθεση σχετικής προσφοράς για τους μύλους που βρίσκονται στις περιοχές: Γέφυρα Ξηροποτάμου, Ελαιώνας, παραλία Ελούντας – σημείων που αναμένεται να αναβαθμιστούν σημαντικά, δίδοντας μια άλλη λογική στην εικόνα της πόλης.

Με σύγχρονες μεθόδους -όπως ο ίδιος ανέφερε- οι μύλοι της ευρύτερης περιοχής, θα πάρουν μια νέα πνοή και καθημερινά θα  διηγούνται την ιστορία τους στον επισκέπτη, τον περιπατητή, το φυσιολάτρη, το μαθητή για την σημασία και την αξία, ενός μνημείου της προβιομηχανικής εποχής, που και στις μέρες μας, παρουσιάζει ιδιαίτερο κατασκευαστικό, αρχιτεκτονικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos