Από τη συνάντησηΠεριφερειακή Οργάνωση Κρήτης συγκρότησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε Συνδιάσκεψη που πραγματοποίησαν στο Ηράκλειο την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008. Στο τέλος των εργασιών της Συνδιάσκεψης εκλέχτηκε εκπρόσωπος της Κρήτης στο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων ο Ιωσήφ Βεντούρας από το Ηράκλειο με αναπληρωματικό τον Ηλία Χρυσό από την Ιεράπετρα. Το συντονισμό της Περιφερειακής Οργάνωσης Κρήτης των Οικολόγων Πράσινων ανέλαβαν οι Φώτης Ποντικάκης από τα Χανιά και Χαλκιαδάκης Μανώλης από το Ηράκλειο. Σε αυτούς θα προστεθούν εκπρόσωποι των τοπικών Κινήσεων των Οικολόγων Πράσινων από το Λασίθι και το Ρέθυμνο.

Στη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης υπήρξε πλούσιος προβληματισμός και ορίστηκαν άξονες δράσης των Οικολόγων Πράσινων στην Κρήτη για το επόμενο διάστημα:

  • Βιώσιμη Τοπική ανάπτυξη: Οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις τύπου Κάβο Σίδερο με γήπεδα γκολφ και παραθεριστικές κατοικίες ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα του τόπου και απειλούν όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον, τα αποθέματα νερού και τη φυσιογνωμία του νησιού αλλά και αποτελούν μετάλλαξη του αδιέξοδου μοντέλου του μαζικού τουρισμού που καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του. Απέναντι σε αυτό το μοντέλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να εδραιώσει με τα επικίνδυνα χωροταξικά πλαίσια που προωθεί, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν εναλλακτικές λύσεις ήπιας και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, την αναστύλωση παραδοσιακών οικισμών, την προστασία της φύσης, των πόρων και του πολιτισμού του νησιού.
  • Ενεργειακό ζήτημα: Η Κρήτη ήδη βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν. Πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος στην πολιτική χρήσης του πετρελαίου για παραγωγή ενέργειας. Η Κρήτη μπορεί να πρωτοπορήσει θέτοντας το στόχο της πλήρους απεξάρτησης από τα ρυπογόνα καύσιμα μέσα σε μια δεκαετία προωθώντας μια δυναμική στροφή στις ήπιες μορφές ενέργειας και δίνοντας το παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα.
  • Διαχείριση του νερού: Τα υδάτινα αποθέματα εξαντλούνται, Μεγάλες σπατάλες γίνονται εξαιτίας των απαρχαιωμένων δικτύων αλλά και ορισμένων υδροβόρων πρακτικών στη γεωργία και τον μαζικό τουρισμό. Οι όποιες ιδέες για γήπεδα γκολφ και καταστροφικά φράγματα πρέπει να εγκαταλειφθούν και να προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε. για το νερό και την οριοθέτηση των υδρογεωλογικών λεκανών. Πρέπει άμεσα να προστατευθούν οι σημαντικοί υγρότοποι του νησιού (Κουρνάς, Αγιά, Μπραμιανά, Αλμυρός στο Ηράκλειο και στο Λασίθι κλπ), να υπάρξουν προγράμματα εξοικονόμησης και να αλλάξουν οι πρακτικές (κατά)χρήσης νερού στη γεωργία, τον τουρισμό και την κατοικία.
  • Προστατευόμενες περιοχές: Ο μεγάλος θησαυρός του νησιού μας, η μεγάλη βιοποικιλότητα που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών αλλά και πηγή ζωής για όλους μας, ο σπουδαίος αναπτυξιακός πόρος για τις τοπικές κοινωνίες παραμένει απροστάτευτος και βορά στις ορέξεις των μεγαλοεπενδυτών με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν έχουν ιδρύσει τους Φορείς Διαχείρισης στο νησί (με την εξαίρεση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, όπου όμως ακόμη δεν έχει μπει σε πλήρη λειτουργία, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια του Δρυμού τα διαχειρίζεται κατά βούληση η εκάστοτε κυβέρνηση!). Πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και των οικολογικών οργανώσεων, πριν να είναι πολύ αργά.
  • Διαχείριση των απορριμμάτων: Το πρόβλημα των απορριμμάτων συνεχίζει να ταλανίζει το νησί, να απειλεί την υγεία μας και να μας δυσφημίζει. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές πρέπει να κλείσουν άμεσα. Θα πρέπει να στηριχθούν τα όποια βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της μείωσης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης στην πηγή και της λιπασματοποίησης και να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για εργοστάσια καύσης που είναι επικίνδυνα καθώς παράγουν καρκινογόνες ουσίες στην ατμόσφαιρα, τοξικά υπολείμματα και απειλούν τον υδροφόρο ορίζοντα.
  • Πολιτισμός και κοινωνία: Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αλλεπάλληλα κρούσματα νεανικής βίας, ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών, κακοποίησης γυναικών και παιδιών. Πρόκειται για γεγονότα που δεν τιμούν την Κρήτη και πρέπει αν προβληματίσουν όλους μας. Πρέπει να προβληθεί ως αντιστάθμισμα η πνευματική ζωή και η πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης. Ένας νέος πολιτισμός αλληλεγγύης, ανεκτικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και ισότητας μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων πρέπει να γεννηθεί, κόντρα στον πολιτισμό της υπερκατανάλωσης, του ανταγωνισμού και του ατομικισμού. Οι πόλεις και οι κοινωνίες μας πρέπει να πάψουν να είναι εχθρικές απέναντι στους φτωχούς και αδύνατους συνανθρώπους μας.

 

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos