Από τη συνεδρίασηΣύσκεψη για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, έγινε χθες στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στον ¶γιο Νικόλαο, ανάμεσα στην προϊσταμένη της διεύθυνσης Δασών κα. Κωνσταντίνα Πρωτοψάλτη, τον κ. Γιάννη Ρίζο της διεύθυνσης Κτηνιατρικής υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους των κυνηγετικών συλλόγων, θηροφύλακες και δασοφύλακες από το νομό Λασιθίου.

Ο κ. Ρίζος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα μέτρα που έχουν δοθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς ενωμένοι.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κα. Πρωτοψάλτη είπε στον σταθμό μας: «είχαμε μια συνάντηση με τους κυνηγούς προς ενημρωση των κυνηγητικών συλλόγων και των θηροφυλάκων. Οι κυνηγητικοί σύλλογοι, με τη σειρά τους, πρέπει να ενημερώσουν τα μέλη τους για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε, επειδή οι κυνηγοί είναι στο ύπαιθρο. Μόνο όμως σε περίπτωση που δουν κάποια δείγματα, νεκρά πουλιά, άγρια πουλιά, μεταναστευτικά πουλιά όχι οικόσιτα ή κοράκια ή σπουργίτια που υπάρχουν στην περιοχή μας και τα δουν σε εκτεταμένη μορφή, τότε μόνο θα πρέπει να ειδοποιήσουν τα κατά τόπους κτηνιατρικά ιατρεία, να πάνε οι κτηνίατροι να παραλάβουν τα δείγματα και να τα στείλουν. Αυτή τη στιγμή βέβαια δεν έχουμε κανένα δείγμα».

Ενώ για το φράγμα των Μπραμαμιών είπε: «το κυνήγι απαγορεύεται εκεί, επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα. Μόνο αν δουν πτηνά σε κακή κατάσταση ή ψόφια θα ειδοποιήσουν εμάς ή την κτηνιατρική υπηρεσία. Αυτ είναι το βασικό. Τώρα εμείς προληπτικά μπορεί – όπως έχουμε συνεννοηθεί με τον κ. Ρίζο – όταν θα έρθουν τα αποδημητικά πουλιά να θανατώσουμε δύο τρία και να τα στείλουμε για δείγμα. Τίποτα άλλο διαφορετικό, δεν έχουμε άλλο στοιχείο. Εδώ τώρα δεν έχουμε σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια μίλησε για την πολύτιμη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι κυνηγοί: «οι κυνηγοί παλιότερα είχαν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια όσο αφορά το λαγό και το κουνέλι με τις ασθένειες, γιατί αυτοί ήταν οι πρώτοι που είχαν ενημερώσει τις αρχές, ότι υπάρχει το πρόβλημα και ετέθη το θέμα της απαγόρευσης και έτσι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα.
Το θέμα έγινε πλήρως κατανοητό από τους προέδρους και τους θηροφύλακες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, απλά ζητήσαμε τη βοήθεια τους».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos