Διοικητικό Συμβύλιο ΟΕΒΕΝΛΕπίσημη πρώτη εμφάνιση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, νομού Λασιθίου (ΟΕΒΕΝΛ), έγινε το βράδυ του Σαββάτου (26/2), στην αίθουσα του Επιμεληηρίου Λασιθίου στον Αγιο Νικόλαο.

Πρόκειται για δευτεροβάθμια οργάνωση, η πρώτη στο Λασίθι στους συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, η οποία πλέον εκπροσψωπεί στη ΓΣΕΒΕ, τους επαγγελματίες του νομού.

Συστάθηκε έπειτα από προσπάθειες χρόων του προέδρου των υδραυλικών Λασιθίου, Γιάννη Βάρδα και για την ώρα στους κόλπους της περιλαμβάνει 7 σωματεία του νομού. 

Στην πρώτη παρουσίαση βρέθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι βουλευτές Καρχιμάκης και Πλακιωτάκης, ο Αντινομάρχης Λασιθίου, κ. Βάρδας, στελέχη επαγγελματικών σωματείων, ο πρώην δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μενεγάκης και άλλοι.

Μετά τις πρώτες αυτές επαφές, αναμένεται να περιληφθούν και αλλα σωματεία στην ομοσπονδία, η οποία πλέον έχει δια νόμου το δικαίωμνα να συμμετέχει σε όργανα και επιτροπές.

Η ομιλία του προέδρου Γιάννη Βάρδα.

Γιάννης ΒάρδαςΣας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε με την παρουσία σας απόψε σε αυτήν εδώ την αίθουσα και ευελπιστούμε σε μια καλή εποικοδομητική και προπαντός αναπτυξιακή συνεργασία μαζί σας, για το καλό αυτού του παραμελημένου από την πολιτεία τόπου.

Πριν απ ότι δήποτε άλλο, θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους που βοήθησαν το όραμα της σύστασης της ομοσπονδίας να γίνει πραγματικότητα.

Πρώτα τα μέλη του Συνδέσμου Αδειούχν Εγκαταστατών Θερμουδραϋλικών Νόμου Λασιθίου, που ομόφωνα αποφάσισαν εξουσιοδοτώντας με να πράξω ότι είναι απαραίτητο για να πάρει το όραμα, σάρκα και οστά !

Το Δ.Σ. του συνδέσμου Αδειούχων Εγκαταστατών θερμοϋυδραυλικών που λόγο έλλειψης άλλου φορέα για άμεση χρηματοδότηση του συνδέσμου προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα σύστασης της Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Λ. , ομόφωνα αποφάσισε να Βάλη το χέρι βαθιά στο ταμείο του πληρώνοντας τα έξοδα σύστασης παρά τη στενότητα του.

Προκειμένου το οικονομικό να μην αποτελέσει τροχοπέδη στο όραμα.

Το Δ.Σ. και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του συνδέσμου ηλεκτρολόγων Νομου Λασιθίου Κ. Κριθαράκη Μανόλη που αγκάλιασαν και στήριξαν ολόψυχα την προσπάθεια , αλλά και προσέφεραν τη στέγη τους στην ομοσπονδία προκειμένου να μην επιβαρυνθεί και με έξοδα ενοικίου από τα πρώτα της βήματα.

Τα Δ. Συμβούλια και ιδιαίτερα τους προέδρους των παρακάτω.

Του συλλόγου επαγγελματιών βιοτεχνών Ιεράπετρας Κ. Γιακουμάκη Στυλιανό .

Του συλλόγου επαγγελματιών βιοτεχνών Σητείας Κ. Κουτρούμπα Αριστείδη

Του συλλόγου επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων οροπεδίου Λασιθίου Κ. Χαλκιαδάκη Μανόλη .

Του εμπορικού συλλόγου Αγίου Νικολάου Κ. Παπαδάκη Οδυσσέα απερχόμενο πρόεδρο ( ευχόμεθα και νέο).

Του Συλλόγου Εστιατόρων Καφετεριών Μπαρ και συναών επαγγελμάτων Δήμου Αγίου Νικολάου Κ. Μιχαιλίδη Γεώργιο .

Που στήριξαν ενεργά αυτή τη προσπάθεια .

Την ομοσπονδία Νομου Ηρακλείου και ειδικότερα τον πρόεδρο Κ

Στρατή Δαγκονάκη και τον Γραμματέα Κ Νικόλαο Σακελλαρίδη υπεύθυν παραρτήματος Κρήτης του Κ.Ε.Κ. τις Γ.Σ.Β.Ε.Ε που μας παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια και πληροφόρηση στο έργο μας .

Την περιφερειακή και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και ιδιαίτερα τον

Νομάρχη κύριο Στρατάκη Αντώνιο κα τον Αντινομάρχη κύριο Βάρδα Γεώργιο που αγκάλιασαν την ομοσπονδία με έμπρακτο ενδιαφέρον ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες τους για να μας δεχτούν, δίνοντας στην ομοσπονδία την θέση που δικαιούται ως κοινωνικός έτερος εκπρόσωπος τον Ε.Β.Ε του νομού Λασιθίου.

προειμένου να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας στις όποιες δραστηριότητες, αλλά και αποφάσεις για το μέλλον και το καλό αυτού του τόπου που μας αφορούν.

Αποφάσεις που μέχρι σήμερα λαμβάνονταν για μας , χωρίς εμάς.

Το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Λασιθίου που παρά την ιδιότητα του ως σύμβουλος της πολιτείας και διαμεσολαβητής μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, λόγω έλλειψης δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου έπαιξε το ρόλο του κοινωνικού εταίρου εκπροσώπου των ΕΒΕ του Νομού μας, όσο αυτό ήταν εφικτό έως σήμρα .

Τον γραφίστα Εμμανουήλ Σιγανό που επιμελήθηκε και σχεδίασε το σύμβολο τις ομοσπονδίας δωρεάν.

Τέλος κάθε ανιδιοτελή πολίτη του νομου μας που στήριξε και επιβράβευσε αυτή την προσπάθεια με ένα καλό λόγο, ένα φιλικό συναδελφικό κτύπημα στη πλάτη , μια θερμή χειραψία, πράγματα τόσο απλά τόσο τυπικά και καθημερινά, για πολλούς άνευ ουσίας θα έλεγα.

Για μας όμως αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη και το κουράγιο αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν για να κλείσουμε τα μάτια στης πεπονόφλουδες και τα αυτιά μας σις σειρήνες, επικεντρώνοντας τη προσοχή μας σε ένα και μοναδικό σκοπό, την επίτευξη του στόχου.

Βέβαια ίσως κάποιοι από εσάς καθώς και ο κάθε δημοσιογράφος που ξέρει καλά τη δουλεία του να σκέφτεται ότι :

Το να πάρεις μια σφραγίδα δεν σημαίνει τίοτα, και έχετε δίκιο.

Το παρελθόν αλλά και το παρόν μας έχει αποδείξει ότι πολλές συλλογικές προσπάθειες έμειναν στα χαρτιά πλαισιωμένες από σκέψης και ιδέες που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.

Για αυτό διευκρινίζω ότι:

Όταν αναφερόμαστε σε στόχο δεν εννοούμε μόνο την σύσταση της ομοσπονδίας.

Κάτι που είναι πλέον γεγονός.

Αλλά την αφύπνιση και διαφύλαξη των κεκτημένων και τη μεθοδικά συνεχή προσπάθεια και διεκδίκηση για αειφορο ανάπτυξη, κάτι που τόσο έχουμε ανάγκη στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε για ένα καλύτερο αύριο για μας, και πολύ περισσότερο για να εκπληρώσουμε στο μέγιστο δυνατό το χρέος που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας όσον αφορά τη κληρονομιά που θα τους αφήσουμε.

Έμβλημα τις ομοσπονδίας είναι το μυρμήγκι που φέρει ασπίδα και λόγχη συμβολίζοντας την κοινωνικότητα την εργατικότητα την υπεράσπιση και την μαχητικότητα.

Για την ιστορία θα αναφερθώ σε δυο γεγονότα που αποτέλεσαν το ερέθισμα και εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της προσπάθειας.

Όταν εκλέχθηκα πρώτη φορά αντιπρόσωπος της κλαδικής μου ομοσπονδίας στην Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε..

Ως νεοεκλεγείς έχοντας τη δίψα για μάθηση και την αγωνία να προσφέρω το κάθε τι που θα αναδείκνυε το νομό μας και τα προβλήματα μας έψαχνα να βρω ένα Λασιθιωτη να με ενημερώσει να συμπορευτούμ και να αγωνιστούμε μαζί για ότι καλύτερο θα μπορούσε να επιτευχθεί υπέρ του κλάδου των μικρομεσαίων του νομου που εκπροσωπούμε.

Όταν διαπίστωσα ότι ήμουνα μοναδικός Λασιθιώτης στο σώμα της ΓΣΕΒΕΕ ένιωσα απέραντη ντροπή, αγανάκτηση και ένα ερωτηματικό γεννήθηε μέσα μου.

Αργότερα εκλέχθηκα ως μέλος στο Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ.

Με τη νέα μου αυτή ιδιότητα παρευρέθηκα σε πολλές παγκρήτιες και πανελλήνιες εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια που οργάνωσαν συνδικαλιστικοί φορείς και όχι μόνο.

Και τι διαπίστωσα ?

Ότι ο συνδικαλιστικός χάρτης δεν συμπεριλάμβανε το Λασίθι.

Αμέσως αισθανόμενος ηθική υποχρέωση ξεκίνησα μια σειρά επαφών και συζητήσεων με τοπικούς συλλόγους, χαρτογραφώντας το συνδικαλιστικό κίνημα του νομου μας δημιουργώντας το πλάνο που έπρεπε να κινηθώ προκείμενου να συσταθεί μια εντελώς νέα ομοσπονδία γιατί τα χνάρια της ομοσπονδίας που κάποτε υπήρχε είχαν σβήσει και τα απομεινάρια δεν ήταν αρκετά για την επανασύσταση της,

Τον Ιούνιο του 2003 έγινε η πρώτη διευρυμένη συνάντηση με ους πρόεδρους όσον συλλόγων και συνδέσμων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εδώ σε αυτή την αίθουσα .

Και μετά από ένα χρόνο σχεδόν κατατέθηκε προς έγκριση το καταστατικό της

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ που περήφαν σας παρουσιάζω σήμερα.

Η ομοσπονδία συστάθηκε από 7 πρωτοβάθμια σωματεία ιδρυτικά μέλη προκειμένου στο πρώτο Δ.Σ. της ομοσπονδίας να συμμετέχει το κάθε σωματείο με τον πρόεδρο του για ευνόητους λόγους και απαρτίζεται από τους προέδρους των παρακάτω.

Τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αδειούχων Εγκαταστατών θερμουδραυλικών Νομού Λασιθίου Βάρδα Ιωάννη πρόεδρο της Ομοσπονδίας .

Τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ιεράπετρας Γιακουμάκη Στυλιανό αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Νομού Λασιθίου Κριθαράκη Εμμανουήλ γραμματέα της Ομοσπονδίας .

Τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Οροπεδίου Λασιθίου Χαλκιαδάκη Εμμανουήλ ταμεία της Ομοσπονδίας.

Τον ρόεδρο του Συλλόγου Εστιατόρων Καφετεριών Μπαρ και συναφών επαγγελμάτων Δήμου Αγίου Νικολάου Μιχαιλίδη Γεώργιο αναπληρωτή γραμματέα της Ομοσπονδίας

Τον απερχόμενο πρόεδρο του Συλλόγου Εμπόρων Αγίου Νικολάου Παπαδακη Οδυσσέα αναπληρωτή ταμεία τις Ομοσπονδίας

Και τέλος τον πρόεδρο του συλλόγου επαγγελματιών βιοτεχνών Σητείας Κουτρουμπά Αριστείδη μέλος στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας.

Οι 6 βασική στόχοι και άξονες που θα κινηθεί το πρώτο Δ.Σ. τις ομοσπονδίας είναι οι παρακάτω

1) Η σωστή οργνωση της ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματίων με στόχο την νομότυπη λειτουργία τους , την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση στα μέλη, στηριζόμενη σε σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα και μεθόδους.

Μια οργάνωση τέτοια που θα μας δώσει τι δυνατότητα να παρέχουμε άμεα και έμμεσα στον κάθε επαγγελματία τις μέγιστες δυνατές υπηρεσίες δαπανώντας το λιγότερο δυνατό χρόνο και παράλληλα θα προχωρήσουμε στην εξυγίανση όπου απαιτηθεί και επαναδραστηριοποίηση όσων από τα σωματεία έχουν αδρανήσει.

2) Η ενεργή παρουσία μας με ορισμ εκπροσώπων σε κάθε όργανο, υπηρεσία, οργανισμό και όπου αλλού έχουμε δικαίωμα λόγου και άποψης, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει.

3) Η προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων και από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργούνται μεταξύ ετεροειδών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και μερικές φορές ομοειδών συλλόγων.

4) Η ρεαλιστική πολύπλευρη προσέγγιση και επεξεργασία τον προβλημάτων, μέσα από τεχνοκρατικές διαδικασίες που με λογικά και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα θα τα αναδεικνύουν, ενώ παράλληλα θα προτείνεται ο τρόπος ατιμετώπισης και οι πιθανές λύσεις .

Λύσεις που θα είναι εφικτή η υλοποίηση τους, και δεν θα γεννούν εκ νέου προβλήματα.

5) Η μετατροπή τον επαρχιακών μονόπλευρων διεκδικήσεων που μέχρι σήμερα μόνο δυσμενή αποτελέσματα είχαν για τον νομό μας, σε ιραρχημένες και τεχνοκρατικά λογικά τεκμηριωμένες από κοινού διεκδικήσεις, με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη και ευημερία του νομου μας .

Αυτό το υπογραμμίζω , του ΝΟΜΟΥ μας!

Γιατί το μέλλον που διαφαίνεται είναι δυσοίωνο και ίδιο για όλους μας κθώς και η πορεία.

Το μόνο που αλλάζει είναι ο χρόνος που θα αγγίξει τον κάθε ένα.

6) Η εξασφάλιση ιδιόκτητης στέγης για την ομοσπονδία, και συστέγαση με όσους συλλόγους είναι εφικτό.

Σήμερα αλλά και αύριο, που η οικονομία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο λειτουργεί υπό το νόμο των συγκοινωνούντων δοχείων, δηλώνουμε έτοιμοι να συγκρουστούμε όπου και όταν χρειαστεί με όλους και για όλα, για την προαγωγή, επίλυση, και διασφάλιση των οικονομικών, επαγγελματικών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, και ασφαλιστικών μας συμφερόντων, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο και θεμιτό μέσο.

Και με την ευκαιρία εν όψιν του τέταρτου Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης προτείνουμε κάτω από την αιγίδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Τη διοργανώσει μιας ομάας εργασίας από τους τρεις κοινωνικούς εταίρους με την παρουσία τον βουλευτών του νομου, την συμμετοχή τον δημοτικών αρχόντων και τον επιμελητηρίων του νομού μας .

Να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε μέσα από τεχνοκρατικά κριτήρια και διαδικασίες για την αναγκαιότητα του κάθε ενός από τα έργα υποδομής που θα προταθούν από τον κάθε συμμετέχοντα.

Να αξιολογηθούν με πρώτο γνώμονα την αναγκαιότητα και δεύτερο την ανάπτυξη που θα προσφέρει το καθένα από αυτά πρώτο σε επίπεδο νομου και δεύτερο σε επίπεδο περιφέρειας όπο υλοποιείται .

Να προσδιοριστεί αν και τι υποδομή προϋπάρχει .

Η οικονομικές δυνατότητες για την υλοποίηση τους καθώς και ο απαιτούμενος χρόνος αποπερατώσεις .

Και τέλος να ιεραρχηθούν με σειρά προτεραιότητας και να συμπορευτούμε όλοι μαζί, σαν μια γροθιά στον αγώνα της διεκδίκησης για την υλοποίηση τους.

Κύριοι βουλευτές τα χρώματα δεν μας ενδιαφέρουν.

Από εσάς τους Δημοτικούς και λοιπούς άρχοντες του Λασιθίου δεν ζητάμε να γίνετε μάγοι.

Ζητάμε την υνεργασία σας για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων μας και την ενεργή συμμετοχή και συμπορευση στην προσπάθεια για αειφορο ανάπτυξη και προβολή του νομου μας, για το καλό όλων μας.

Με λίγα λόγια σας ζητάμε να κάνετε το χρέος σας απέναντι στους πολίτες πο σας τίμησαν με τη ψήφο τους .

Ως οργάνωση διεκδικούμε ότι δικαιούμαστε.

Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο.

Επίσης θα παρέχουμε στήριξη και βοήθειας σε κάθε προσπάθεια συλλογική ή ατομική ου στόχο έχει την ανάπτυξη την προβολή και προάσπιση των συμφερόντων του νομου μας.

Σεβόμενη παράλληλα τα νόμιμα δικαιώματα αλλά και κάθε δίκαιη διεκδίκηση και του <<τελευταίου>> πολίτη.

Αγαπητέ Λασιθιώτη

φίλε συμπολίτη, συνάδελφε ανταγωνιστή, εργοδότη και εργαζόμενε .

Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Μονόπλευρη τοπική ανάπτυξη δεν μπορεί να σταθεί.

Ας προσπαθήσουμε να αναπτυχθεί συνολικά ο νομός αναδεικνύοντας και προωθώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προοπτικές τις κάθε επαρχίας, μέσα από ένα ιεραρχημένο συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης .

Το να ζητάμε από την πολιτεία με λαϊκιστικό σκεπτικό τύπου:

( Θέλω και εγώ μπάρμπα….. ή άσε τον άλλο να κουρεύεται..) ουσιώδη καρπούς δεν αποδίδει τα φιλέτα πάνε αλλού αθετώντας συμφωνίες και υποσχέσεις και εμείς εδώ έχουμε τα σε εισαγωγικά <<απόβλητα τους >>.

(Βλέπε εργοστάσιο ΔΕΗ στο Αθερινόλακο , επέκταση στα 500 MW…)

Τα αποτελέσματα τα έχουε νιώσει βαθιά στο πετσί μας.

( άσε να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους και βλέπουμε……. ) άσε δε που είμαστε στου διαόλου τη μάνα……

Είναι καιρός να σταματήσει αυτό εν ονόματι του χρέους που έχουμε απέναντι στον τόπο που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας .

Συνάδελφοι συνδικαλιστές του Νομού μας

Από αυτό το βήμα απευθύνω ανοιχτώ κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να έρθουν σε επαφή με την ομοσπονδία, προκειμένου να εγγραφούν και να εκλέξουν αντιπροσώπους.

Ώστε στο τέλς του 2005 να οδηγηθούμε σε εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου εκλεγμένου Δ.Σ. της ομοσπονδίας και την εκλογή αντιπροσώπων στη ΓΣΕΒΕΕ.

Σας ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos