Αυγενάκης
ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης

Το θέμα της εισαγωγής 35.000 τόνων αφορολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του αν. Γραμματέα ΠΕ ΝΔ – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει στο θέμα προφασιζόμενος ότι εθίγη σε προσωπικό επίπεδο.

Όπως τόνισε ο κ. Λ. Αυγενάκης στην ομιλία του: «η εισαγωγή στην ΕΕ αφορολόγητου λαδιού από την Τυνησία και μάλιστα 35.000 τόνοι φέτος και άλλοι τόσοι του χρόνου δημιουργούν εύλογη ανησυχία στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς. Η Σύνοδος της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες, κατά τις συνεδριάσεις στις 24 και 25-02-2016, ενέκρινε την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τυνησία με την εισαγωγή αφορολόγητου ελαιολάδου. Στα πολλαπλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες, από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχεται να προστεθεί και η σκανδαλώδης απόφαση για την εισαγωγή αφορολόγητου τυνησιακού ελαιολάδου».

«Ήδη, από το Νοέμβριο του 2015, με κοινοβουλευτική μου παρέμβαση είχα επισημάνει το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείτε και σας είχα καλέσει «…στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας να αναθεωρήσετε τη στάση σας και να μπλοκάρετε αυτή την απόφαση». Θυμάστε ποια ήταν η απάντησή σας;»

«Είχατε αντιδράσει έντονα κ. Υπουργέ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της 30ης-Νοεμβρίου 2015, διαψεύδοντας την εισαγωγή τυνησιακού ελαιολάδου χωρίς δασμούς και αποκαλώντας μας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ψεύτες.»

«Μάλιστα, είχατε δεσμευθεί ότι δεν θα επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο χαρακτηρίζοντας την απόφαση προσωρινή και επιρρίπτοντας ευθύνες στον υπηρεσιακό Υπουργό. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά μας επιβεβαιώνουν τα ίδια τα γεγονότα!»

«Οφείλατε να προστατεύσετε τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά δεν το πράξατε».

«Άλλα είπατε, άλλα κάνετε, κύριε Υπουργέ. Σας παρακαλώ, σοβαρευτείτε, επιτέλους. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο εδώ μέσα. Ανατρέξτε στα Πρακτικά της Βουλής. Σας είπα την ημερομηνία, 30 Νοεμβρίου. Τι λέγατε τότε; Τι απαντούσατε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο;»

Τέλος, παρά τα επίμονα ερωτήματα του κ. Λ. Αυγενάκη ο Υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας: «Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει περίπτωση από τη δική μου πλευρά να συνεχίσω απαντώντας. Δεν έχω κανέναν λόγο να καταθέσω στα Πρακτικά σχετική απάντηση και όλα τα έγγραφα. Όμως, απαιτώ αυτό που προείπα, διότι τουλάχιστον, όσον αφορά στην παρουσία μου στη Βουλή, δεν νομίζω ότι έχω δώσει δικαιώματα για να εκφράζονται τέτοιες απόψεις.»

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε ότι «Μόνο αν ο Υπουργός διαβάσει και υπενθυμίσει στον εαυτό του τον ίδιο τα λεγόμενά του, τότε κι εγώ θα ανακαλέσω.»

Τέλος, παρά το επίμονο αίτημα του κ. Αυγενάκη να κατατεθούν στα πρακτικά έγγραφα που να αποδεικνύουν τα όσα υποστηρίζει ο Υπουργός, ο κ. Αποστόλου δεν κατέθεσε κανένα επίσημο έγγραφο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos