Ο Μητροπολίτης Πέτρας, αγιάζων τα ύδαταΟ ¶γιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών και της πόλης του ¶γιου Νικολάου γιορτάζει σήμερα (6/12). Το πρωί τελέστηκε, ο όρθρος και η Θεία Λειτουρία, χοροσταντούντος του Σεβασμιότατου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριου, στο ιστορικό εκκλησάκι, που βρίσκεται στον όρμο του Καθολικού. Στη συνέχεια έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και του Ιερού Λειψάνου στο μικρό λιμάνι όπου και πραγματοποιήθηκε και ο Αγιασμός των υδάτων.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης σε μήνυμα του προς όλους τους έλληνες ναυτικούς αναφέρει «επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου, επικοινωνώ άλλη μια φορά μαζί σας με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, εύχομαι σε όλους σας χρόνια πολλά, υγεία, κάθε επιτυχία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
 
Θέλω να επισημάνω ακόμη μια φορά τη μεγάλη προσφορά σας στην πατρίδα και να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας, αρωγός και συμπαραστάτης στον καθημερινό σας αγώνα. ίθε ο Αϊ Νικόλας να σας δίνει δύναμη, υπομονή και κουράγιο για να συνεχίζετε το δύσκολο έργο που επιτελείτε και να γαληνεύει τις θάλασσες που ταξιδεύετε. Χρόνια πολλά και καλά ταξίδια».
 
Η λιτάνευση της εικόναςΟ ¶γιος Νικόλαος
 
Έδρασε στα χρόνια τα Βυζαντινά, την εποχή των αυτκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού και Μεγάλου Κωνσταντίνου. Αρχικά αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων.
 
Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.
 
Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.
 
Προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του. Όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα και επικαλέστηκε το όνομα του Αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του.
 
Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυμαουργό ¶γιο.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos