Ο Αντώνης Βγόντας δεν είναι πια μαζί μας
Σε εκδήλωση του ΟΕΕ/ΤΑΚ στο 2010 στον Άγιο Νικόλαο

Έφυγε σε ηλικία 74 χρονών ο Αντώνης Βγόντζας, δικηγόρος και γνωστός στο πανελλήνιο για τη πολυεπίπεδη δράση του στα κοινά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή του έρχεται από το Καπίστρι της Ιεράπετρας (νυν Σταυρός). Σπούδασε νομική σε Ελλάδα, Γερμανία και Φινλανδία και μπήκε στη μάχιμη δικηγορία το 1971.

Διώχτηκε για τη δράση του στη χούντα, ενώ αργότερα συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο.

Είχε διατελέσει γενικός γραμματέας και νομικός σύμβουλος σε Υπουργεία, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες είχε ενεργό συμμετοχή στη πολιτική. Μάλιστα είχε θέσει εαυτόν στη διάθεση του Κινήματος Αλλαγής, ως υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές.

Μοίραζε τον χρόνο του Αθήνα και Κρήτη, αρθρογραφούσε συχνά στη Νέα Κρήτη και στην Ιεράπετρα 21ος αιών, ενώ βοηθούσε σε ότι του είχε ζητηθεί.

Ο Αντώνης Βγόντζας ήταν ο βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο “Καστέλλι Πεδιάδος”.

Συμμετείχε στη προσπάθεια δημιουργίας αεροδρομίου στην Ιεράπετρα με την εταιρία Ξένιος Ζευς.

Η κηδεία θα γίνει στην Αθήνα.

Ο Περιφεριεάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα

Με αφορμή τον θάνατο του διακεκριμένου νομού Αντώνη Βγόντζα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον φίλο, τον πολιτικό, τον κορυφαίο νομικό. Υπήρξε συνήγορος σε δίκες που σημάδεψαν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου τόσο κατά την περίοδο της Δικτατορίας όσο και κατά την μεταπολίτευση. Διακρίθηκε ως Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και από τις θέσεις κυβερνητικής ευθύνης που είχε ως Γενικός Γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ.

Ο Αντώνης δίδαξε πολιτικό και νομικό πολιτισμό, έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στον Ελλάδα και την Κρήτη, αποτελώντας πρότυπο ήθους για την πολιτική ζωή του τόπου.

Αντώνη θα μας λείψεις.

Ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Ο Αντώνης Βγόντας δεν είναι πια μαζί μας
στο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου,

«Ένας καλός φίλος και σύντροφος, ένας σπουδαίος επιστήμονας και αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Αντώνη, καλό σου ταξίδι.»

Συλλυπητήρια Μανόλη Θραψανιώτη για  την απώλεια του Αντώνη Βγόντζα

            Με θλίψη πληροφορήθηκα στην ολομέλεια της Βουλής, την απώλεια του Αντώνη Βγόντζα.

            Ενός ανθρώπου με έντονη παρουσία σε όλους τους αγώνες για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Έδωσε μάχες κατά της δικτατορίας και συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας μέχρι την τελευταία στιγμή.  Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, στην οικογένεια και στους οικείους του.

Η Νομαρχιακή του Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου

Η Νομαρχιακή  Επιτροπή  Λασιθίου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  ΑΛΛΑΓΗΣ, συνεδρίασε εκτάκτως  μετά από πρόσκληση του Γραμματέα της Γιώργου Μπελούκα  σήμερα την 29 του μήνα Μαρτίου του έτους 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00΄, μετά το θλιβερό άγγελμα του αδόκητου θανάτου του συντρόφου ΑΝΤΩΝΗ ΒΓΟΝΤΖΑ  και υποψήφιου βουλευτή Λασιθίου για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα, ενός ευπατρίδη της πολιτικής που τίμησε με το ήθος και το έργο του τη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. 

                                                   Αποφάσισε ομόφωνα

1.Να παρευρεθεί αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής  επιτροπής  Λασιθίου του                       ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στην εξόδιο ακολουθία .

2. Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους και στην οικογένεια του εκλιπόντος .

3. Να αποδώσουν την πρέπουσα και επιβαλλόμενη τιμή στον σύντροφο, που διακρίθηκε για την προσήνεια, την ευσυνειδησία, την εντιμότητα, το ήθος, την ηπιότητα και την ευγένεια του χαρακτήρα του, αλλά και την αγάπη του για το Λασίθι και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ιεράπετρα.

4.Να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος στην εξόδιο ακολουθία του.

5.Να αναγνωστεί το παρόν ψήφισμα και να επιδοθεί στους οικείους του εκλιπόντος.

6.Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Ο Αντώνης Βγόντας δεν είναι πια μαζί μας
στην ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου αποσταγματοπιών Λασιθίου στη Παχεία Άμμο. (5/9/2014)

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για τον θάνατο του Αντώνη Βγόντζα

Είμαστε συντετριμμένοι. Χάσαμε τον Αντώνη Βγόντζα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, ιστορικό στέλεχος της παράταξης μας και κορυφαίο νομικό. Ο δημοκρατικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός ανυποχώρητου δημοκράτη.

Εγώ προσωπικά έχασα έναν αγαπημένο άνθρωπο, έναν αδελφό. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό.

Θα μας εμπνέει πάντα η προοδευτική του σκέψη, οι αγώνες του για τη Δημοκρατία, το πάθος του για τη δικαιοσύνη και η ασίγαστη φλόγα για τη δημιουργία ως το τέλος της ζωής του.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλληπτήρια στην αγαπημένη του Πόπη και στους δικούς του ανθρώπους.

Συλλυπητήριο μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη για την απώλεια του Αντώνη Βγόντζα

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αντώνη Βγόντζα για την πρόωρη απώλειά του. Ο Αντώνης Βγόντζας ήταν ένας εξαίρετος νομικός, μάχιμος μέχρι την τελευταία στιγμή και αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό.

Ο Σπύρος Δανέλλης για τον Αντώνη Βγόντζα

Ο Αντώνης Βγόντζας στρατευμένος από τα φοιτητικά του χρόνια, ενεργός πολίτης και αγωνιστής της Δημοκρατίας, άφησε το αποτύπωμά του στην εξέλιξη της Μεταπολίτευσης και στην στερέωση της Δημοκρατίας με τους αγώνες του και την επάρκειά του στη νομική επιστήμη.

Η απώλειά του είναι αισθητή στη δημοκρατική παράταξη.

Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα μας εμπνέει πάντα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήρια δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για τον θάνατο του Αντώνη Βγόντζα

   Ο Αντώνης Βγόντζας που έφυγε σήμερα για το μεγάλο ταξίδι, υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με μακρά και πολυσήμαντη προσφορά στην δημόσια ζωή, ως μάχιμος δικηγόρος, γενικός γραμματέας και νομικός σύμβουλος σε διάφορα υπουργεία, και ως επιστημονικός συνεργάτης σε πολλές άλλες θέσεις πολιτικής ευθύνης,

    Με δημοκρατικό φρόνημα, διαλλακτικό πνεύμα, και εξαιρετική νομική κατάρτιση, ο Αντώνης Βγόντζας, σε όλη την ζωή του, με αφετηρία τον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην χώρα μας και συνέβαλε ουσιαστικά στην πρόοδο της κοινωνίας μας. 

     Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Λασιθίου

Θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αντώνιου Βγόντζα»
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Λασιθίου, εκφράζουν τα θερμά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον πρόωρο και άδικο Θάνατο του αγαπημένου μας φίλου, κορυφαίου Νομικού, ευγενή πολιτικού, σπουδαίου συγγραφέα και σπάνιου ανθρώπου Αντώνη Βγόντζα.
Και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα της γης που θα τον σκεπάσει.
Αιωνία του η μνήμη

Αντώνης Βγόντζας, ψήφισμα δικηγορικού συλλόγου Λασιθίου

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Γεωργίου Παραουλάκη συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα την 1η Απριλίου 2019, μετά τη θλιβερή είδηση του αδόκητου θανάτου του συναδέλφου μας ΑΝΤΩΝΗ ΒΓΟΝΤΖΑ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα,. Ο Αντώνης Βγόντζας με καταγωγή από το χωριό Καπίστρι του Δήμου Ιεράπετρας ξεχώριζε για το ήθος, την ευγένειά και την αγάπη για τη γενέτειρα του. Μάχιμος δικηγόρος από το 1971, γενικός γραμματέας και νομικός σύμβουλος σε διάφορα υπουργεία, όντας συνήγορος σε δίκες που σημάδεψαν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου κατά την περίοδο της Δικτατορίας, αλλά και κατά την μεταπολίτευση.

Αποφάσισαν ομόφωνα

1. Να εκφράσουν τη θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος συναδέλφου.

2. Να καταθέσουν αντί στεφάνου συμβολικό χρηματικό ποσό στο σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ».

3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Νεάπολη Λασιθίου, 01/04/2019

Ο πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας

Γεώργιος Παραουλάκης                            Μανόλης Καλαϊτζάκης

Και μια από τις συχνές Ραδιοφωνικές συζητήσεις που είχαμε στο παρελθόν.

Συζητώντας με τον Αντώνη Βγόντζα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos