Η ηγεσία της χώρας μπροστά στο φέρετρο

Photo: Στ. Ραπάνης

Με τιμές ήρωα ολόκληρη η Ελλάδα αποχαιρέτησε σήμερα (31/5) τον άτυχο Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος χάθηκε την ώρα του καθήκοντος όταν το ελληνκό F- 16 που πιλόταρε συγκρούστηκε την προηγούμενη εβδομάδα μ΄ ένα τουρκικό πάνω από το νησί της Καρπάθου.

 
Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε στις 11 το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό των Χνίων παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και των υπουργών Εξωτερικών, Εθνικής ¶μυνας, Αιγαίου, του προέδρου του Πα.Σο.Κ. Γιώργου Παπανδρέου, βουλευτών, του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.
 
Πλήθος κόσμου αποχαιρέτισε για τελευταία φορά τον πιλότο. Τραγικές φιγούρες η γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Το παρόν έδωσαν και οι συνάδελφοι του στην 115 πτέρυγα μάχης στη Σούδα, ενώ τιμές απέδωσε άγημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, με αφορμή το θάνατο του Σμηναγού  κήρυξαν διήμερο επίσημο Στρατιωτικό Πένθος (30-31.5).
 

Πλήθος κόσμου στη κηδεία

Photo: Στ. Ραπάνης

Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, τον άτυχο σμηναγό αποχαιρέτησε εκ μέρους των συναδέλφων του ο επισμηναγός Λάμπρος Λαμπρινάκης. Με δάκρυα στα μάτια μίλησε για το χαμογελαστό παιδί, επισημαίνοντας: «Αυτός που τον γκρέμισε, δημιούργησε ένα νέο ιδανικό, που, πια, δεν θα μπορεί κανένας άλλος να γκρεμίσει».

Εκ μέρους της οικογένειας, τον Κώστα Ηλιάκη αποχαιρέτησε ο μεγάλος του αδελφός, λέγοντας: «Ο άδικος χαμός σου θα έχει αποτέλεσμα, όταν θα βρεθεί λύση για να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο».
Συγγενής της οικογένειας διάβασε γράμμα της συζύγου του άτυχου πιλότου, που τον αποχαιρετούσε, έγοντας πως μέσα στην καρδιά της, θα χτυπά πάντα η δικιά του καρδιά.
«Η θυσία του ήρωα σμηναγού να γίνει παράδειγμα για τη χώρα και τους νέους μας» ευχήθηκε ο μητροπολίτης Ειρηναίος, ενώ ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, τόνισε: «Ας είναι ο Κώστας Ηλιάκης το τελευταίο θύμα στον αγώνα για την υπεράσπιση του Αιγαίου».

Η συγκίνηση έκδηλη στα πρόσωπα όλων

Photo: Στ. Ραπάνης

Το τέλος γράφτηκε στο νεκροταφείο του Αγίου Λουκά, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της ταφής, σε κενό τάφο.

 
Την ώρα που γινόταν η νεκρώσιμος ακολουθία, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μπήκαν στο FIR Αθηνών στην περιοχή Λέσβου και Χίου χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσης.
 
Στην Κάρπαθο με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου ο δρόμος μπροστά από το Δημαρχείο, θα μετονομαστεί σε οδό Κώστα Ηλιάκη, ενώ θα κατασκευαστεί και μνημείο στην περιοχή του αεροδρομίου.
 
Όμως παρά τον θόρυβο των ημερών και την παρουσία στη κηδεία μεγάλου μέρους της πολιτικής γεσίας, τίποτα δεν δείχνει ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης της Τουρκίας από τη χώρα μας.
 
Τίποτα δεν δείχνει ότι θα πάψουμε να αιμορραγούμε πάνω από το Αιγαίο.
 
Σχτικοί Δικτυακοί Τόποι
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos