Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης στο Καλό Χωριό
από τη συνάντηση στο Καλό Χωριό

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης συνοδευόμενος από την συντονίστρια Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγίου Νικολάου κ. Μαρία Καφετζάκη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Καλού χωριού Μ. Μανδουράρη και  τα μέλη του,

καθώς και εκπροσώπους του ΤΟΕΒ, του συνεταιρισμού, του λαογραφικού συλλόγου, του πολιτιστικού, του αθλητικού και κατοίκους και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής και άκουσε τις προτάσεις τους.

Ένα από τα θέματα που χρόνια τώρα απασχολεί τους κατοίκους, είναι το Αγρόκτημα Καλού Χωριού και η χρήση του. Άλλα θέματα σημαντικά που συζητήθηκαν  είναι οι δασικοί χάρτες, η εμπλοκή της αρχαιολογίας και η δέσμευση των  2|3 της περιοχής από αυτήν εδώ και 10ετίες, το σοβαρό πρόβλημα των ανεπιτήρητων ζώων, η ζημιά στον ΤΟΕΒ εξαιτίας του ΒΟΑΚ, η πεζοδρόμηση και ο φωτισμός του οικισμού Ίστρον, η καθαριότητα, το κτηματολόγιο, καθώς και το κτήμα του ΕΟΤ, το οποίο απαλλοτριώθηκε αναγκαστικά αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκε και οι κάτοικοι ζητούν την επιστροφή του.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι πολλά από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν αφορούν  αρμοδιότητες  της Περιφέρειας και του Δήμου ωστόσο είναι στην διάθεση τους εφόσον ζητηθεί βοήθεια.

Εστίασε στο Αγρόκτημα Καλού Χωριού και ζήτησε τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του, ώστε   σε συνεργασία με την περιφέρεια η οποία έχει τον πρώτο λόγο, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Για το θέμα της ανεπιτήρητης βόσκησης το οποίο γνωρίζει καλά και έχει ασχοληθεί και λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Καλαμαύκα, επισήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω αντικειμενικών και υποκειμενικών  δυσκολιών που προκύπτουν πολλές  φορές  από αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων  αλλά και την δυνατότητα  με τον νέο νόμο για “την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικων μονάδων” να καταθέσουν προτάσεις σε συνεργασία και με άλλους φορείς ώστε να δοθούν λύσεις.

Όσο για το θέμα των   την αρχαιολογικών ζωνών τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου πολιτισμού, του Κεντρικού  Αρχαιολογικού   Συμβουλίου   (ΚΑΣ),   και   οι οποίες αλλαγές θα πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων.

Εκείνο που προέχει, είπε, είναι να αναδειχθούν οι περιοχές που έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον ώστε να καταστούν επισκέψιμες.

Τέλος,   σχετικά   με   την   κήρυξη   δασωτέων    και αναδασωτέων  περιοχών, επεσήμανε ότι  η οριοθετήση των  δασικών  χαρτών και οικιστικών  πυκνώσεων, θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και θα δώσει λύσεις σε πολλά ζητήματα.  Τόνισε  επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό  εξετάζεται και η ένσταση που  έχουν  υποβάλει στο υπουργείο περιβάλλοντος.

Τέλος επεσήμανε την από μέρους  του διάθεση για συνεργασία  και αντιμετώπιση των   προβλημάτων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos