Από τα εγκαίνια της έκθεσηςΣυνεχίζει τις επαφές του στις ΗΠΑ ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκας στα πλαίσια της αρχαιολογικής έκθεσης με τίτλο «Από την Γη του Λαβυρίνθου: Μινωική Κρήτη 3000-1100 π.Χ.», που εγκαινιάσθηκε χθες το βράδυ από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιαπη.

Ο κ. Τσόκας παρευρέθηκε σε εκδήλωση για την ενίσχυση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης που έγινε από το ΔΣ του ιδρύματος στο εστιατόριο «Μύλος» στο Μανχάταν εκδήλωση, που σύμφωνα με την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Κατερίνα Βάντερπουλ, αποτελεί την απαρχή της ερανικής εκστρατείας για την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία αποθεματικού ταμείου με σκοπό «τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υπηρεσιών της ιστορικής αυτής βιβλιοθήκης».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. κ. Μητσοτάκης , ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης Αντώνης Παπαδημητρίου και άλλα μέλη του συμβουλίου του Ωνασείου,  ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Άγη Μπαλτά, καθώς επίσης και πολλοί υποστηρικτές και φίλοι της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Ο κ. Τσόκας χθές το πρωί παραβρέθηκε στη συνέντευξη που δόθηκε από το τον υπ. Πολιτισμού κ. Μ. Λιαπη και το Κοινωφελές ίδρυμα Ωνάση στο αίθριο του Ολυμπιακού Πύργου και κατά την διάρκεια της τόνισε τη σημασία της έκθεσης . Η έκθεση, αυτή παρουσιάζει για πρώτη φορά, στο Αμερικανικό κοινό μια συνολική εικόνα του πρώτου ανακτορικού πολιτισμού που άνθισε στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην Ευρώπη, κατά την διάρκεια της δεύτερης και τρίτης χιλιετίας π.Χ. Η ακτινοβολία του πολιτισμού της Μινωικής Κρήτης αποκαλύπτεται μέσα από περίπου 260 μοναδικά αρχαιολογικά αντικείμενα από μουσεία της Κρήτης.
Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται τοιχογραφίες, κοσμήματα, αγαλματίδια, σφραγίδες, κεραμικά, εργαλεία όπως και πολλά ευρήματα από Μινωικά παλάτια, επαύλεις, οικισμούς και κοιμητήρια. Η έκθεση φωτίζει την ανάπτυξη των πρώτων οικισμών, την εξέλιξη των διοικητικών και κοινωνικών δομών του παλατιού, τις θρησκευτικές και λατρευτικές συνήθειες, την καθημερινή ζωή και τις δημόσιες τελετές, το εμπόριο, τις σχέσεις με τους άλλους πολιτισμούς και τέλος την καταστροφή των παλατιών, την άφιξη των Μυκηναΐων και τις εξελίξεις που ακολούθησαν μέχρι την δύση του Μινωικού κόσμου το 1100 π.Χ. περίπου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos