Μιλώντας στους Έλληνες αξιωματικούς που υπηρετούν στο SHAPE

Γιάννης Πλακιωτάκης, Βρυξέλλες

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης επέστρεψε από τις Βρυξέλλες,, όπου επισκέφτηκε τα μέλη των Ελληνικών Αντιπροσωπειών στην έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, είχε συναντήσεις με τον αναπληρωτή Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Πρέσβη κ. Claudio Bisogniero και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής του Επιτροπής (CMC) Στρατηγό κ. R. Henault.

Ακόμη ο κ. Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού κ. Alexander Weis, με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στρατηγό κ. Henri Bentegeat, καθώς και με το Γενικό Διευθυντή του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Εναερίου Χώρου), κ. David Mc Millan.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε ότι σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν αφενός η ενημέρωσή του πάνω σε θέματα ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου η συνάντηση με στελέχη των δύο οργανισμών και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.
Ερωτώμενος για το ζήτημα της πΓΔΜ, ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι «Απαραίτητη προϋπόθεση ένταξής της στο ΝΑΤΟ είναι η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της, μια λύση που θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Εμείς έχουμε κάνει τα βήματα που μας αναλογούν και αναμένουμε από τη πΓΔΜ να κάνει το ίδιο. Όπως είδαμε με τη διακήρυξη της Συνόδου στο Βουκουρέστι, πλέον το θέμα της ονομασίας έγινε θέμα συνολικά του Οργανισμού ˙ μια μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο δεν είμαστε εδώ, για να βρούμε νικητές ή ηττημένους, αλλά για να δούμε την επόμενη μέρα. Οι θέσεις μας είναι σαφείς και περιμένουμε τυχόν εξελίξεις από την άλλη πλευρά».

Από τις επαφές

Γιάννης Πλακιωτάκης, Βρυξέλλες

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «Η πατρίδα μας δε μένει αμέτοχη σε αυτές τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά εκπληρώνει στο ακέραιο τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, όπου και αν χρειαστεί, όπως για παράδειγμα στο Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν, όπου μάλιστα στην τελευταία περίπτωση εκτός των άλλων συμβάλλουμε στην ανοικοδόμηση του. Υποχρεώσεις που ωστόσο όλοι πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου ότι εφάπτονται των επιχειρησιακών μας υποχρεώσεων και αναγκών σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες λόγω του πολυσύνθετου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, όπου εντάσσεται η χώρα μας».
Ακόμη, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνεργασία ΝΑΤΟ- Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι «Η Ελλάδα ως μέλος και των δύο Οργανισμών δε θα μπορεί παρά να είναι θετική στην ενίσχυση της συνεργασίας τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα μέσα, την εμπειρία και το πολιτικό κύρος, που της επιτρέπουν να ενεργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας, ενώ η συνεργασία της με το ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων ενισχύει αμοιβαία της δυνατότητες και των δύο Οργανισμών», ενώ πρόσθεσε εμφατικά ότι «Ένας όμως από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της διαδικασίας είναι –και πρέπει να είναι- ο σεβασμός της αυτονομίας λήψης αποφάσεων και του θεσμικού πλαισίου των δύο Οργανισμών».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos