Ο γιος του Σαούλ, από τη λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου
Ο γιος του Σαούλ

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 21:30 στον δημοτικό κινηματογράφο REX, θα προβληθεί η δραματική ταινία «Ο γιος του Σαούλ – Saul Fia» παραγωγής Ουγγαρίας 2015.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο πρωτοεμφανιζόμενος Λάζλο Νέμες και πρωταγωνιστούν οι Γκέζα Ρέριγκ, Λαβέντε Μόλναρ, Ουρς Ρεχν.  

Βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ, με δεκάδες σημαντικά βραβεία (Κάννες, Χρυσή Σφαίρα, Βafta κ.α), «Ο γιός του Σαούλ» κατατάσσεται ανάμεσα στις ταινίες που θα καθορίσουν κινηματογραφικά τη δεκαετία. Το πρωτότυπο και τολμηρό αριστούργημα, σκηνοθετικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Λάζλο Νέμες, μας μεταφέρει στο 1944, στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.
Ο Σαούλ είναι ένας από τους λίγους επιζώντες Εβραίους, μέλος μιας ειδικής ομάδας κρατουμένων που είναι αναγκασμένη να βοηθά τους ναζί στο μηχανισμό των μαζικών εκτελέσεων. Ισοπεδωμένος από τη φρίκη, δουλεύει, σκοτώνει, καθαρίζει, κλείνοντας έξω από τη συνείδησή του την ενοχή και τον τρόμο. Ώσπου θα δει το πτώμα ενός αγοριού και θα πιστέψει ότι είναι ο γιος του. Αποφασίζει ενάντια σε κάθε κανόνα και με το διαρκή φόβο της φρικιαστικής εκτέλεσης, να βρει έναν ραβίνο για να τον θάψει…
Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ο Ούγγρος δημιουργός αποδεικνύει τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα. Εστιάζει στο πρόσωπό του πρωταγωνιστή, σε πλάνα μεγάλης διάρκειας. Δουλεύει με το βλέμμα του ήρωα του, δημιουργεί ατμόσφαιρα με τους περιβάλλοντες ήχους και αφήνει το φόντο εκτός εστίασης, θολό. Τυλίγει τον θεατή στις φλόγες του Ολοκαυτώματος, τον βυθίζει στα έγκατα της επίγειας κόλασης, στην απόλυτη απόγνωση, χωρίς να δείξει τίποτα το φρικιαστικό. ΄Ολα υποδηλώνονται, με ένα μοναδικό, τολμηρό και αφηγηματικά πρωτοποριακό τρόπο!
Ακολουθεί τον Σαούλ και δείχνει την αγωνιώδη και συχνά σπασμωδική, ύστατη προσπάθεια λύτρωσης ενός ζωντανού-νεκρού. Στο ρόλο του πρωταγωνιστή ο Ούγγρος ποιητής Γκέζα Ρέριγκ, ζωντανεύει μοναδικά την ασκητική, θλιμμένη, γεμάτη αγωνία για συγχώρεση φιγούρα του Σαούλ, που όταν έχει χάσει κάθε ελπίδα την ανακαλύπτει στο πρόσωπο του νεκρού παιδιού.   
Ο «Γιος του Σαούλ» μετατρέπεται σταδιακά από ένα σκληρό δράμα επιβίωσης σε μια σπαραχτική υπαρξιακή οδύσσεια, σε μια μελέτη του αδιανόητου. Καταφέρνει να απομακρυνθεί από το εξιδανικευμένο κυνήγι της επιβίωσης, όπως το τοποθετούν στην καρδιά της πλοκής τους άλλες ταινίες και παρά την ανελέητη σκοτεινιά της γίνεται εξαιρετικά αισιόδοξη.
Δεν αφηγείται την ιστορία του Ολοκαυτώματος, αλλά την απλή ιστορία ενός ανθρώπου παγιδευμένου σε μια τρομερή κατάσταση μέσα σε ένα περιορισμένο πλαίσιο χώρου και χρόνου. Ενός ανθρώπου, που θέλοντας να διατηρήσει την ανθρωπιά του, βρίσκει την ηθική σωτηρία στην διάσωση ενός νεκρού σώματος…
Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, trailer, πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα μας: kileagn.com

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos