όσοι πήραν μέρος
όσοι πήραν μέρος

Στην εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων η οποία πραγματοποιήθηκε  στη Λευκωσία  16 και 17 Φεβρουαρίου συμμετείχε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι και δήμαρχοι από ευρωπαϊκές πόλεις και βασικό θέμα συζήτησης ήταν η παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης περί μετανάστευσης και παράλληλα η συζήτηση για την ανάπτυξη πρακτικών υποστήριξης της σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση έλαβαν  μέρος αντιπροσωπεία από το Τοπικό Συμβούλιο Μάλτας, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, ο δήμαρχος Μαδρίτης, αντιπροσωπεία από τη Σουηδία, από τη Λετονία και συγκεκριμένα αντιπρόσωποι από τη Λετονική Ένωση Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, καθώς και αντιπροσωπείες από δήμους της Κύπρου. Η συνάντηση οργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας Cardet  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στόχος είναι  να δημιουργηθεί ένα δίκτυο Ευρωπαϊκών Δήμων που θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάσσουν πληροφορίες, τις πρακτικές και τους πόρους, και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης

Αφού έγινε παρουσίαση για την υφιστάμενη κατάσταση όσο αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης σε κράτη, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Σουηδία και η Κύπρος, τονίστηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στις νότιες χώρες, οι οποίες λειτουργούν ως πύλες εισόδου παράτυπων μεταναστών  όσο και στις βόρειες χώρες που καλούνται να διαχειριστούν υψηλά ποσοστά νόμιμων μεταναστών στην προσπάθειά τους για ανεύρεση εργασίας.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης « Η μετανάστευση αποτελεί ένα καθημερινό φαινόμενο που απασχολεί αρκετές χώρες και απαιτεί συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες για την υποστήριξή της. Για τις νότιες χώρες της Ευρώπης, όπως και για την Ελλάδα, το φαινόμενο των παράτυπων μεταναστών είναι αρκετά συχνό γι΄ αυτό και απαιτείται η ενεργοποίηση μηχανισμών ορθής διαχείρισης και ενσωμάτωσης. Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία για τη Δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων για τη μετανάστευση κρίνεται πολύ σημαντική, αφού η ανταλλαγή απόψεων και ορθών πρακτικών διαχείρισης και ένταξης μπορεί να συμβάλει θετικά. Από εκεί και πέρα όμως απαιτείται και σχεδιασμός τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο κρατικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξουν τα απαιτούμενα κονδύλια και να τεθούν οι βάσεις μιας οργανωμένης μεταναστευτικής πολιτικής».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos