Μακρύ ΓιαλόςΟ Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού κ. Γιώργος Χατζάκης μίλησε αποκλειστικά στον 104.4 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» του Γιώργου Τουτουδάκη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή από τις συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με ποιο τρόπο σκοπεύει να απαντήσει ο δήμος.
 
Όπως μας είπε ο κ. Χατζάκης «είναι μία εποχή τουριστική, μία περίοδος που αναπτύσσεται και έχουμε καθημερινά πολύωρες διακοπές ρεύματος , έχουμε φτάσει και 23 ώρες διακοπή μέσα στον Ιούνιο. Όλοι οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι, γιατί οι καταστροφές είναι τεράστιες, προβλήματα στις επιχειρήσεις του δήμου, στα ξενοδοχεία, παντού.
 
Για παράδειγμα χθες, μου τηλεφώνησε διευθυντής μεγάλου ξενοδοχείου που του ζητούν 1200 άτομα – ένοικοι αποζημίωση. Ήρθαν οι άνθρωποι να κάνουν τις διακοπές τους και θα πάρουν και αποζημίωση. Για να μην αναφερθούμε καθόλου τη ζημιά σε αναλώσιμα τρόφιμα κ.ά. που έχουν πάθει ξενοδοχεία, μαγαζιά, ζημιές στις γεωτρήσεις, μοτέρ κλπ. Είχε γίνει την Κυριακή και μία συνάντηση σε επίπεδο φορέων της περιοχής (εμπορικός σύλλογος, σύλλογος ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ξενοδόχοι, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, παρουσία του Βουλευτή Μ. Καρχιμάκη και του Πολιτευτή Γ. Πευκιανάκη κ.ά), όπου αποφασίστηκε να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες.
 
Έτσι αποφασίτηκε να οριστεί δικηγόρος ώστε να γίνουν αγωγές προς τη ΔΕΗ για τις ζημιές σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο. Επίσης θα γίνει καταγραφή ζημιών από τον κτηνίατρο, όσον αφορά στα τρόφιμα και επίσης από κάποιο μηχανολόγο για τις τεχνικές βλάβες σε μηχανήματα και ότι άλλο προκύψει. Στη συνέχεια αποφασίσαμε την Παρασκευή (11.8) να μη δουλέψει κανείς στο δήμο – θα είναι δηλαδή όλα κλειστά- σε ένδειξη διαμαρτυρίας και επίσης το μεσημέρι στις 15:00 θα κάνουμε συμβολική κατάληψη στην είσοδο του Αθερινόλακκου για να διαμαρυρηθούμε για τα προβλήματα εκείνα τα οποία έχουν προκύψει από τις συνεχείς διακοπές του ρεύματος.
 
Όλοι μας περιμέναμε εν όψει της λειτουργίας του Αθερινόλακκου θα είχαμε τουλάχιστον – εφόσον δεν πήραμε αντισταθμιστικά οφέλη – θα είχαμε λύσει το ενεργειακό μας πρόβλημα. Αντ΄ αυτού όμως χειροτέρεψε η κατάσταση, τα δίκτυα είναι παλιά, είναι ασυντήρητα. Οι μισές διακοπές γίνονται από τις βλάβες οι άλλες μισές γίνονται από προγραμματισμένες εργασίες που πραγματοποιεί η ΔΕΗ αυτή την εποχή.
 
Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονίσω ότι δε φταίνε οι υπάλληλοι – οι οποίοι είναι λίγοι και δεν προλαβαίνουν να συντηρήσουν σωστά τα δίκτυα αυτά- αυτό οφείλεται από κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει από κεντρικές υπηρεσίες, από υπυργείο και απ’ όλους τους αρμόδιους.
 
Επειδή δεν έχει γίνει τίποτα εμείς αναγκαστήκαμε να προβούμε σ΄ αυτές τις κινήσεις μήπως γίνει κάτι. Εμάς δε μας ενδιαφέρουν τα τεχνικά θέματα, μας ενδιαφέρει να έχουμε ρεύμα, ο κόσμς όταν θα έρθει ο λογαριασμός και δεν πληρώσει θα του κόψουν το ρεύμα. Χρεωθήκαμε τον Αθερινόλακκο, είναι στη γειτονιά μας, κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή από κάποιο ατύχημα και περιμέναμε τουλάχιστον να μην έχουμε διακοπές ρεύματος.
 
Όμως χειροτέρεψε η κατάσταση. Και μία αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται από το δήμο και τους επιχειρηματίες της περιοχής αποβαίνει μάταιη. Και βέβαια το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Η ζημιά θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Φοβάμαι ότι του χρόνου- μ΄ όλα αυτά τα προβλήματα- θα κυνηγάμε τον κόσμο με το ψαροντούφεκο.
 
Δεν έχουμε ρεύμα αλλά ούτε και νερό αφού το 90% του νερού προέρχεται από τις γεωτρήσεις. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε από τον προϊστάμενο της ΔΕΗ Σητείας, έχει κατατεθεί ία μελέτη στο αρμόδιο υπουργείο που προβλέπει να γίνει υποσταθμός στην περιοχή ή στον Αθερινόλλακκο ή κάπου εδώ κοντά έτσι ώστε να αποφύγουμε τη μεταφορά του ρεύματος από την Ιεράπετρας που είναι το δίκτυο παλιό και ασυντήρητο. Ήταν όμως ασύμφορο και σταμάτησε το θέμα. Τώρα εμείς αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις».
 
Όπως τόνισε ο κ. Χατζάκης πρέπει να γίνει κάτι γρήγορα γιατί διαφορετικά οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζει – γι ΄αυτήν την εβδομάδα ο δήμος Μακρύ Γιαλού- θα είναι μόνο η αρχή.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos