Ο Δαίδαλος έπνιξε τα Χανιά, εδώ τίποτα
το νερό παρέσυρε αυτοκίνητα (φωτογραφία του Μιχάλη Ζαχαριουδάκη)

Τελικά, όλες οι προγνώσεις των ημερών, δεν βγήκαν, ή μάλλον βγήκαν μόνο στα Χανιά. Το σύστημα Δαίδαλος, μιας και μας έπιασε το χούι να δίνουμε ονόματα τον τελευταίο καιρό στις καιρικές διαταραχές,

διέψευσε τους μετεωρολόγους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη περιοχή γύρω από τη πόλη των Χανίων.

Τα 300 χιλιοστά νερό που έπεσαν σε μερικές ώρες, πλημμύρισαν τα πάντα, ακόμα και εκτάσεις στα παράλια, ο ΒΟΑΚ και οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν ή έμειναν στο δρόμο, υπόγεια και καταστήματα γέμισαν ή παρασύρθηκαν, η πυροσβεστική έτρεξε αρκετά. Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς.

Στις περιοχές Μάλεμε, Αγία Μαρίνα, Κολυμπάρι και Γεράνι πολλά τα προβλήματα ενώ κάποια στιγμή ο κόμβος προς Πλατανιά ήταν αδιάβατος (250 χιλιοστά νερό έριξε εκεί). Η μέρα που θα ξημερώσει θα δώσει την έκταση των καταστροφών.

Αν δούμε τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών, τη πίεση του καιρού δέχτηκαν κυρίως τα παράλια γύρω από τα Χανιά, ενώ σε περιοχές όπου τα ύψη της βροχής είναι συνήθως μεγάλα, δεν έριξε τόσο στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς μόλις 46 χιλιοστά.

Λίγο πιο ανατολικά ελάχιστη βροχή, σε μας εδώ τίποτα και μάλλον έτσι θα πετάξει μακριά μας ο Δαίδαλος. Η βροχή που τόσο χρειάζεται δεν ήρθε άλλη μια φορά. Ας ελπίσουμε τις επόμενες μέρες κάτι να δούμε και δω, αν βγουν οι προβλέψεις των μοντέλων πρόγνωσης …..

Οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι μας πάντως έπεσαν έξω …….

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos