Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο, από τη Λέσχη Κινηματογράφου
Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο – Le Samourai

Με το αριστούργημα του Ζαν Πιέρ Μελβίλ, την κλασική αστυνομική ταινία «Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο – Le Samourai» συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, με γενική είσοδο 5€, παρουσιάζεται σε επανέκδοση, 50 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή η ταινία-πρότυπο για τους μεταγενέστερους σκηνοθέτες. Είναι Γαλλοϊταλικής παραγωγής 1967, διάρκειας 105΄ και πρωταγωνιστεί ο γοητευτικός Αλέν Ντελόν, στον πιο εμβληματικό ρόλο της καριέρας του, μαζί με τους Φρανσουά Περιέ και Νάταλι Ντελόν.

Υπόθεση:

Ο Τζεφ Κοστέλο, ένας επαγγελματίας δολοφόνος, εκτελεί τα συμβόλαιά του με απόλυτη ψυχρότητα, φροντίζοντας πάντα να έχει ακλόνητο άλλοθι. ΄Όμως κάνει το μοιραίο λάθος μετά τη δολοφονία του ιδιοκτήτη ενός νυχτερινού κλαμπ, αφήνοντας πίσω του μάρτυρες. ΄Ετσι μένει εκτεθειμένος, έχοντας την αστυνομία στα ίχνη του και τους «εργοδότες» του που τον θέλουν νεκρό…

Μπορεί ο ελληνικός τίτλος να περιγράφει εύστοχα τον πρωταγωνιστή, ο πρωτότυπος όμως (Σαμουράι) συμπυκνώνει την ουσία της καλύτερης ταινίας­ του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ. Ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης εμπνέεται από τους Ιάπωνες πολεμιστές, οι οποίοι δεν εκτελούσαν απλώς το συμβόλαιό τους, αλλά ζούσαν με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος κι έναν αυστηρό κώδικα τιμής. Την απόλυτη μοναξιά που συνοδεύει αυτόν τον τρόπο ζωής εκφράζει ο Ντελόν με την υποβλητική ερμηνεία και το καθηλωτικό βλέμμα του.

Με την αμετάκλητη πλέον σφραγίδα σαν ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, η ταινία είναι η πρώτη (ενδεχομένως και η μοναδική) που κατάφερε να παντρέψει και να ομογενοποιήσει τρεις ολότελα διαφορετικές φιλοσοφίες: την ιαπωνική λιτότητα και πειθαρχία του κώδικα τιμής των θρυλικών σαμουράι, τον απεγνωσμένο ρομαντισμό της αμερικάνικης γκανγκστερικής ταινίας και τον γαλλικό υπαρξισμό. Εθιστικά στιλιζαρισμένο φιλμ νουάρ με εκθαμβωτική ατμόσφαιρα, ένας μελαγχολικός ύμνος στους τραγικούς αντιήρωες και μια υποβλητική ερμηνεία από τον Αλέν Ντελόν.
         

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, αφίσες, trailer, συνεντεύξεις, στοιχεία συντελεστών, πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα μας: http://kileagn.com/

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos