αφίξεις και θάνατοι στη Μεσόγειο
αφίξεις και θάνατοι στη Μεσόγειο

Στις 19 Απριλίου, στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ταξίδεψαν στην Καλαμάτα προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες που ήταν παρόντες σε ένα ναυάγιο, που φαίνεται να είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

Την περασμένη Τρίτη, γνωρίζοντας ήδη ότι 41 επιζώντες του ναυαγίου είχαν μεταφερθεί στην Καλαμάτα, ο ΔΟΜ απέστειλε εκπροσώπους με σκοπό τη διασταύρωση πληροφοριών, που παρέμεναν ανεπιβεβαίωτες από τις αρμόδιες αρχές.

Την Τετάρτη, στελέχη του ΔΟΜ συνάντησαν τους 41 επιζώντες, που σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν, διεσώθησαν το Σάββατο (16 Απριλίου), από ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Φιλιππινών. Το πλοίο τους μετέφερε στην Ελλάδα.

Οι διασωθέντες επιβεβαίωσαν τις εξής λεπτομέρειες για το ναυάγιο. Θέλοντας να φύγουν από το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης και με στόχο να μεταφερθούν σε ένα μεγαλύτερο πλοίο 200 περίπου ατόμων στα ανοιχτά της Μεσογείου, επιβιβάστηκαν σε μικρές βάρκες εκ των οποίων η κάθε μία κουβαλούσε από 30 έως 40 άτομα. Ωστόσο όταν τελικά προσέγγισαν το μεγαλύτερο πλοίο, διαπίστωσαν ότι ήταν ήδη υπερφορτωμένο μεταφέροντας 300 άτομα. Η διαδρομή από το Τομπρούκ μέχρι το μεγαλύτερο πλοίο διήρκεσε αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, το καράβι έφτασε στο σημείο να κουβαλάει 500 άτομα και τότε ήταν που άρχισε να βάζει νερά, να βουλιάζει και να προκαλεί αναμενόμενο πανικό στους επιβαίνοντες, οι οποίοι προσπάθησαν να πηδήξουν στις μικρότερες βάρκες που παρέπλεαν στο σημείο. Οι επιζώντες είπαν στα στελέχη του ΔΟΜ ότι οι περισσότεροι επιβαίνοντες στο μεγαλύτερο καράβι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Περίπου 30 τραυματίες παρέμειναν στις μικρές βάρκες στις οποίες και επιβιβάστηκαν επιπλέον 10 άτομα που κατάφεραν να σωθούν από το μεγάλο καράβι.

Οι επιζώντες δήλωσαν ότι οι περισσότεροι μετανάστες κατάγονται από την Αίγυπτο, το Σουδάν, τη Σομαλία και την Αιθιοπία. Επιπλέον ισχυρίστηκαν στους ανθρώπους του ΔΟΜ, ότι κάποιοι από αυτούς πλήρωσαν από 800$ έως 2000$ στους διακινητές προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.

Ο Μοχαμεντ, από την Αιθιοπία, ο οποίος ταξίδευε με την οικογένειά του είπε στα στελέχη του ΔΟΜ: «Είδα τη γυναίκα μου και το μόλις δύο μηνών παιδάκι μου να πεθαίνουν στη θάλασσα, μαζί με τον γαμπρό μου. Το καράβι βυθιζόταν, βυθιζόταν και όσοι βρίσκονταν επάνω πνίγηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά το ναυάγιο, κολυμπούσαμε στη θάλασσα για λίγες ημέρες, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς τίποτα… Νόμιζα ότι θα πεθάνω… Μόλις σωθήκαμε από τις μικρότερες βάρκες ζητήσαμε να πάμε στην Ιταλία, ωστόσο μας μετάφεραν στην Ελλάδα.

«Οι μαρτυρίες σου κόβουν την ανάσα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Δανιήλ Εσδράς. «Αναμένουμε περαιτέρω έρευνες από τις αρχές που θα ρίξουν περισσότερο φως στις συνθήκες του δυστυχήματος και θα αναδείξουν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία για την εγκληματική δράση των διακινητών.»

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών από τις αρμόδιες αρχές, ο τραγικός απολογισμός των θανάτων στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους θα προσεγγίσει τα 800 άτομα.

Σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής του ΔΟΜ http://missingmigrants.iom.int/ , από την αρχή του έτους περίπου 1.200 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, Ιανουάριος – Απρίλιος 2015, ο τραγικός απολογισμός της Μεσογείου ήταν 1.730 νεκροί.

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos