Ο ΕΟΣ Λασιθίου στα φαράγγια Ρόζας και Εμπασάς 3/11/2019
από τη πεζοπορία

Τα φαράγγια της Ρόζας και Εμπασάς βρίσκονται στις βόρειες πλαγιές των βουνών της Δίκτης κάτω από της κορυφές Καρφί και Λουλουδάκι .
Από την Πάνω Κερά ξεκινώντας και διασχίζοντας πέρασμα μέσα από λιόφυτα βρεθήκαμε σε αγροτικό δρόμο πάνω από το παρατηρητήριο του φαραγγιού της Ρόζας. Ολιγόλεπτη στάση στο παρατηρητήριο για φωτογραφίες και αρχίζει η διάσχιση του φαραγγιού.

 Με ιδιαίτερη προσοχή στα απόκρημνα σημεία διασχίσαμε το όμορφο φαράγγι που εντυπωσιάζει με τους κόκκινους κάθετους βράχους του .Προστατευμένο το φαράγγι αρκετά καλά με ξύλινα και μεταλλικά κάγκελα .
Τελειώνοντας την Ρόζα κοντά στο σημείο που βρίσκεται η σήραγγα απορροής των νερών του Οροπεδίου Λασιθίου προς τον Αποσελέμη ,ακολουθήσαμε τον δρόμο που μας οδηγεί στην αρχή του φαραγγιού της Εμπασάς .

 Η πρώτη διαδρομή μας κάτω από μεγάλα πλατάνια και μετά αρχίζει το λίγο ευδιάκριτο μονοπάτι που διέρχεται την καρδιά του φαραγγιού Εμπασάς.  

Αιωνόβιοι πρίνοι δρυάδες, ζουγκλώδη βλάστηση και η απόλυτη ησυχία του δάσους μας αφήνουν έκθαμβους σε όλη την διαδρομή . Καλύπτοντας υψομετρική διαφορά περίπου 400 μέτρα βρεθήκαμε κάτω από την Αποτύπωση της Παναγίας Καρδιώτισας .

Αφήνοντας το παλιό μονοπάτι και περνώντας τον αγροτικό δρόμο βρεθήκαμε στον ιερό βράχο της Αποτύπωσης όπου είδαμε την μορφή της Παναγίας . Ξεκούραση για λίγο στον ιερό χώρο και ξεκινήσαμε για το χωριό Κάτω Κερά . Από εκεί μέσω καταπράσινου μονοπατιού βρεθήκαμε στο ιστορικό βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας της Καρδιώτισας ένα από τα σημαντικότερα της Κρήτης.

Σύμφωνα με την παράδοση στο μοναστήρι της Κεράς υπήρχε μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ΄’Η Κερά η Καρδιώτισα’’ την οποία οι Τούρκοι έκλεψαν τρεις φορές και την μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη αλλά η εικόνα πάντα επέστρεφε πίσω. Την τρίτη φορά την έδεσαν με αλυσίδες σε μια μαρμάρινη κολόνα.

 Όταν η εικόνα επέστρεψε στο μοναστήρι ακούμπησε σε ένα απόκρημνο βράχο στον οποίο έχει μείνει το αποτύπωμα της. Το μέρος αυτό ονομάζεται αποτύπωση και έχει κτιστεί ένα μικρό εκκλησάκι. Σήμερα οι πιστοί που επισκέπτονται το μοναστήρι τυλίγουν γύρω από το σώμα τους της αλυσίδα για να δοκιμάσουν την πίστη τους.
Στο μοναστήρι ανάψαμε το κερί μας περιηγηθήκαμε τους όμορφους χώρους του μοναστηριού και απολαύσαμε την υπέροχη θέα της Πεδιάδας . Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής μας ήταν έκπληξη . Το μονοπάτι από το μοναστήρι ως την Πάνω Κερά ένα καταπράσινο τούνελ χωρίς Ήλιο σαν σε ζούγκλα !
Ευχαριστούμε το μέλος του ΕΟΣ Λασιθίου και αρχηγό Μιχάλη Καργιωτάκη για την υπέροχη διαδρομή που σχεδίασε προετοίμασε και οδήγησε την 14μελη ομάδα μας .

Φωτογραφίες στο site   www.eoslasithiou.gr    και στο    fb    eoslasithi

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos