Εύης ΓαβριηλίδηςΗ εκπομπή το «Μονόγραμμα» παρουσιάζει τον σκηνοθέτη Εύη Γαβριηλίδη, έναν άνθρωπο ταλαντούχο και χαρισματικό, ο οποίος δικαιούται να ονομαστεί «θεατράνθρωπος», αφού στο ενεργητικό του δεν έχει μόνο τη σπουδή της αρχαίας τραγωδίας. Αντίθετα έχει να επιδείξει μια μακρά πορεία στο θέατρο που σημάδεψε τη θεατρική ζωή της Κύπρου στα σύγχρονα χρόνια, ενώ σημαντική είναι η παρουσία του στα ελλαδικά θεατρκά πράγματα.
 
 
Η εκπομπή για πρώτη φορά παρουσιάζει πνευματικά πρόσωπα από την Κύπρο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην 25ετή παρουσία της εκπομπής στην ελληνική τηλεόραση.
 
Ο Εύης Γαβριηλίδης μαθητής στη δραματική σχολή του Καρόλου Κουν και με σπουδές αργότερα στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για σκηνοθεσία, μετέφερε στην Κύπρο μαζί με μια ομάδα ηθοποιών, επίσης αποφοίτων του Κουν, το πνεύμα και την ατμόσφαιρα του υπόγειου της «Στοά του Ορφέα», στο θεατράκι του ΡΙΚ, δημιουργώντας το φυτώριο της σύγχρονης θεατρικής ζωής της Κύπρου.
 
Διατέλεσε διευθυντής του «Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου» (1975 – 1989) και μετά την αποχώρησή του συνεχίζει να εργάζεται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, σκηνοθετώντας για το ΘΟΚ, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Πάτρας, το Θέατρο Τέχνης και άλλα θεατρικά σχήματα.
 
Η αυτοβιογραφική ταινία του Εύη Γαβριηλίδη που γυρίστηκε στην Κπρο θα προβληθεί την Τρίτη 23 Μαΐου στις 8 το βράδυ από την ΕΤ 1. 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos