Ο καθ' εις το μακρύ του και το κοντό του για τη λειψυδρία
από τη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου

Η σύσκεψη που έπρεπε να ‘χει γίνει εδώ και δεκαετίες, μιας και τα καμπανάκια για το φαινόμενο της καλπάζουσας λειψυδρίας, είχαν αρχίσει να χτυπάνε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90, έγινε στις 18 Ιουνίου 2018, όταν πλέον είμαστε μέσα στο πρόβλημα, το ζούμε, μας δυσκολεύει.

Θα περίμενε επίσης ότι πλέον θα είχε επικρατήσει η λογική, για να δούμε τι κάνουμε.

Αντίθετα, στη σύσκεψη που προκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, εκτός από τους κύριους φορείς διαχείρισης, δηλ. τη διεύθυνση υδάτων (Μαρίνος Κριτσωτάκης), το ΙΓΜΕ Παράρτημα Κρήτης και τον ΟΑΚ (Δημήτρης Κουνενάκης), παρέλασαν εκφράζοντας τον πόνο τους όσοι ανακατεύονται με το νερό. Ο καθ’ εις το μακρύ του και το κοντό του, και είναι πολλοί !

ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑΑ, άρδευση, ύδρευση, δήμοι, επιβεβαιώνοντας τη χρόνια έλλειψη θάρρους της Ελληνικής Πολιτείας να αποφασίσει και να εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές. Κάποιοι από αυτούς τους φορείς λειτουργούν ως προσωπικά μαγαζάκια ορισμένων.

Και βέβαια εδώ που έχουμε φτάσει, ουδείς εισηγείται τη δημιουργία ενιαίου φορέα, κατ’ αντιστοιχία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κύπρου, που θα συμπεριλάβει τη διεύθυνση υδάτων, τα υδραυλικά του ΟΑΚ, τους ΤΟΕΒ και διαχειρίζεται συνολικά το ύψιστο αγαθό του νερού σε επίπεδο Κρήτης.

Αντίθετα, η κάθε περιοχή θέλει να επιβάλλει τη δικιά της θέση ανάλογα με τις ανάγκες.

Επίσης κατά τη σύσκεψη ακούσαμε μερικά απίθανα πράγματα:

Για παράδειγμα,

  • ο  ΤΟΕΒ Ιεράπετρας δεν γνώριζε για τη δυναμικότητα κάποιων γεωτρήσεων του, από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερο, αλλά άνοιγε άλλες, ή,
  • ένα μεγάλο μέρος των υπόγειων υδάτων της Ιεράπετρας έχει μολυνθεί από νιτρώδη, δηλ. αποτέλεσμα της εντατικής λίπανσης των καλλιεργειών.

Ακόμα, ουδείς θέλει να δει και να αντιμετωπίσει σοβαρά τις δεκάδες παράνομες γεωτρήσεις, οι οποίες σε πολλές των περιπτώσεων έχουν προκαλέσει ζημιές σε πηγές που για χρόνια χρησιμοποιούσε το κοινωνικό σύνολο.

Δυστυχώς όμως, εάν δεν ληφθούν άμεσα πολιτικές αποφάσεις κεντρικά από τη κυβέρνηση, σε λίγο δεν θα μπορεί να καλλιεργηθεί τίποτα.

Όλοι πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Είτε αγρότες να υιοθετήσουν λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, είτε στον τουρισμό δεν μπορεί κάθε δωμάτιο να έχει και πισίνα, επανάχρηση νερού, οικονομία, και πολλά μα πάρα πολλά άλλα.

Και αν δεν θέλουμε να πάρουμε ως παράδειγμα το Ισραήλ, ας φέρουμε στα μέτρα μας το αντίστοιχο της Κύπρου, αλλιώς δεν θα έχουμε ούτε σταγόνα νερό να σβήσουμε τη φωτιά στην οποία ήδη σιγοβράζουμε εντός: τη λειψυδρία.

 

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας για τη συμμετοχή του στη συνάντηση

«Διεκδικούμε την τήρηση των υποσχέσεων για την υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών έργων» δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας

Στη σύσκεψη με θέμα το συντονισμό των φορέων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου παρέστη σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

Στην εν λόγω σύσκεψη στην οποία ήταν παρόντες μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης κα. Πελαγία Πετράκη, ο διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Διεύθυνσης Υδάτων κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ, πρόεδροι των ΤΟΕΒ Λασιθίου, Δήμαρχοι του νομού και ο Αντιδήμαρχος κ. Μάνος Λουτσέτης παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η συνεχιζόμενη λειψυδρία και συζητήθηκαν προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας μετέφερε το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στους δημότες της Ιεράπετρας και τόνισε τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τη μη αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καλαντζάκης:

«Η ενιαία διαχείριση του νερού, σε τοπικό και σε διαδημοτικό επίπεδο, απαιτεί μεγάλα έργα.

Έργα αποθήκευσης των υδάτων, βελτίωσης της ποιότητας του νερού και μεταφοράς του νερού άρδευσης.

Τα έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, των οποίων οι μελέτες έχουν πλέον ωριμάσει, είναι υψηλού κόστους και απαιτήσεων και πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

 Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνεται η προσαγωγός διώρυγα Μύθων – φράγματος Μπραμιανιών, το φράγμα στον Άγιο-Ιωάννη, το διάφραγμα στο Μύρτος και τα συμπληρωματικά έργα στο φράγμα των Μπραμιανών.

Από τη μεριά του Δήμου υπάρχει εξαρχής σχεδιασμός και προγραμματισμός με αποτέλεσμα να υλοποιούνται ποικίλα έργα στην άρδευση και στην ύδρευση. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την περιφέρεια, τους ΤΟΕΒ και τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος.

Επιπλέον υπάρχει σαφής ενημέρωση των πολιτών για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και έχουμε επανειλημμένα γνωστοποιήσει στα αρμόδια υπουργεία την αναγκαιότητα και τη σημασία της επίσπευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση των αρδευτικών έργων.

Πλέον η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση που οφείλει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δώσει τη δέουσα προσοχή.

Διεκδικούμε την τήρηση των υποσχέσεων για την υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών έργων.

Η επάρκεια του νερού άρδευσης δεν πρέπει να αποτελεί ανησυχία των ήδη πολλαπλώς επιβαρυμένων καλλιεργητών μας.

Κύριοι υπουργοί και βουλευτές δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια.

Δώστε στον τόπο μας τη δυνατότητα να συνεχίσει να ευημερεί.

Κάντε άμεσα πράξη τα λεγόμενά σας.»

 

Το Δελτίο Τύπου της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου για τη συνάντηση

Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Υδάτων και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Ιουνίου ημερίδα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στον νομό Λασιθίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΑΚ, των ΤΟΕΒ, των αγροτικών συνεταιρισμών, του ΙΓΜΕ Παράρτημα Κρήτης, των ΔΕΥΑ Λασιθίου και Διευθύνσεων της Π.Ε.Λ.

Εισηγήσεις έκαναν οι Μαρίνος Κριτσωτάκης, ο Διευθυντής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Διεύθυνση Υδάτων και ο Χ. Βαρδάκης από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε.Λ.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να συντονιστούν οι τοπικοί φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πιθανή λειψυδρία τη θερινή-καλοκαιρινή περίοδο.

Κατά τη σύσκεψη που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του νερού και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν τις απόψεις τους και έδειξαν πνεύμα συνεννόησης και συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos