Ειρηναίος, νέος Αρχιεπισκοπος ΚρήτηςΝέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εξελέγη παμψηφεί τη Τετάρτη (30/8) ο Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος.
Η εκλογή ακολούθησε το σύνηθες τυπικό με τη ψηφοφορία στο Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Είχε προηγηθεί Βυζαντινό  παρασκήνιο εβδομάδων, με πιέσεις υπέρ συγκεκριμένων Ιεραρχών, από όλες τις πλευρές, με επισκέψεις στο Φανάρι, τηλεγραφήματα, τηλεφωνήματα κλπ. κλπ.
Τελικά υπερίσχυσε απ’ ότι φαίνετι η πλευρά Μητσοτάκη.

Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Ειρηναίος υπέρτιμος και έξαρχος Κρητικού και Μυρτώου Πελάγους, εγεννήθη κατά το έτος 1933. Φοίτησεν εις την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, την Ι. Θεολογική Σολή Χάλκης και το Κολλέγιο του Αγίου Βονιφατίου στο Warminstrer Αγγλίας.

Διετέλεσε εφημέριος του Bristol Αγγλίας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και Διευθυντής – Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.
Eπίσκοπος εξελέγη την 23 Φεβρουαρίου 1975.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

 
Στο τηλεγράφημά του ο κ. Καραμανλής εύχεται στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κάθε επιτυχία στο έργο του επ΄ αγαθώ της Εκκλησίας της Κρήτης και του Ποιμνίου του.
 
Ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έστειλε το ακόλουο συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, για την εκλογή του.

Σεβασμιότατε,
δεχθείτε τα ειλικρινή και εγκάρδια συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Κρήτης. Σας εύχομαι υγεία, μακροημέρευση και κάθε επιτυχία στο πολυσήμαντο και βαθύτατα πνευματικό σας έργο προς όφελος της Ορθοδοξίας, της Εκκλησίας και του λαού της Κρήτης.

 
Τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ Ειρηναίο εξέφρασε με τηλεγράφημα του και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκας.
Στο τηλεγράφημα του ο κ. Τσόκας αναφέρει:

Σεβασμιότατε, Δεχθείτε τα θερμά και ειλικρινή συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας ως προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κρήτης ,μεταξύ άξιων ιεραρχών , και τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός στη δύσκολη, αλλά και σημαντική αποστολή σας. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στις προσδοκίες της Εκκλησίας, και του λαού της Μεγαλονήσου και θα συνεχίσετε με ζήλο το έργο του προκατόχου σας . Σας εύχομαι ολοψύχως κάθε επιτυχία επ’ αγαθώ της Εκκλησίας .

Σεραφείμ Τσόκας
Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos