Θεατρική Ομάδα του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας
Θεατρική Ομάδα του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας

Η Θεατρική Ομάδα του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας θα παρουσιάσει το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο Κύκλος με την Κιμωλία Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη Ώρα 20:00 μ.μ.  Είσοδος 2 ευρώ.

Μια τρυφερή ιστορία μητρότητας αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία πάνω στη δικαιοσύνη και την εξουσία. Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ συνδυάζει τη σκληρή κριτική στην εξουσία με την ελπίδα του για τον άνθρωπο.

Η Γρούσα, μια απλή υπηρέτρια, αναγκάζεται να σώσει το μικρό διάδοχο του θρόνου, που τον παρατάει η μητέρα του στη βιασύνη της να φύγει για να γλιτώσει από τους επαναστάτες που σκότωσαν τον κυβερνήτη σύζυγό της. Στην αρχή, το παιδί τής είναι βάρος, αλλά σιγά σιγά η Γρούσα μαθαίνει να το αγαπά σαν πραγματική του μητέρα.
Όταν η σύζυγος του πρώην κυβερνήτη επιστρέφει για να διεκδικήσει μέσω του παιδιού τη βασιλική κληρονομιά, ο λαϊκός δικαστής Αζτάκ καλείται να αποφασίσει ποια είναι η αληθινή μητέρα του παιδιού : εκείνη που το γέννησε ή εκείνη που το φρόντισε;
Θα το αποφασίσει με την περίφημη δοκιμασία “του κύκλου με την κιμωλία”…

Η παράσταση καλύπτεται με ζωντανή μουσική με πιάνο και ακορντεόν από την   Μαρία Μεταξάκη.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ

Θεατρική Ομάδα του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας
Θεατρική Ομάδα του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας

το έργο

Ο κύκλος με την κιμωλία ήταν το πρώτο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ανέβηκε σε ελληνική σκηνή – από το Θέατρο Τέχνης το 1957, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Τη μετάφραση του έργου είχε κάνει ο Οδυσσέας Ελύτης, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Βακαλό, ενώ τη μουσική της παράστασης είχε συνθέσει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο κύκλος με την κιμωλία είναι ένα τρυφερό έργο μητρότητας, αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία πάνω στη δικαιοσύνη και την εξουσία. Ο συγγραφέας συνδυάζει τη σκληρή κριτική με την ελπίδα του για τον άνθρωπο.

Το κείμενο της παράστασης αποτελεί διασκευή του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο Κύκλος με την Κιμωλία στον Καύκασο σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη (εκδόσεις Ύψιλον, 2010).

η μουσική

Για τη μουσική της παράστασης έχουν αξιοποιηθεί συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι για την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης (1957), καθώς και μουσικά μοτίβα των Νίκου Κυπουργού, Yann Tiersen, Jacques Ibert.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898 – 1956) ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής. Τα έργα του καταδικάζουν τον πόλεμο και το μιλιταρισμό και  προβάλλουν την εξαθλίωση των λαών, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης κάθε είδους, που υφίστανται οι άνθρωποι από εκείνους που έχουν στα χέρια τους εξουσία. Ωστόσο, τα έργα του Μπρεχτ δεν είναι απαισιόδοξα. Αναδεικνύουν την αξία της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της πίστης στον συνάνθρωπο.

Συντελεστές της παράστασης

Διασκευή κειμένου :   Μαρία Μεταξάκη, Πόπη Δασκαλάκη

Σκηνοθεσία :   Πόπη Δασκαλάκη

Πιάνο – ακορντεόν και επιμέλεια μουσικής:  Μαρία Μεταξάκη

Χορογραφίες :   Μαρκέλλα Κουκούλη

Ενδυματολόγος :   Ανθή Σοφοκλέους

Βοηθός ενδυματολόγου :   Δέσποινα Λιανού

Φωτισμοί :   Πόπη Δασκαλάκη

Αφίσα :   Οδυσσέας Παλλιούδης

Επιμέλεια προγράμματος :   Μαρία Μεταξάκη, Πόπη Δασκαλάκη

Υπεύθυνη θεατρικής ομάδας :   Δέσποινα Βασαρμίδου

Γενικών καθηκόντων :  Ελένη  Φωνιαδάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos