Στο σπήλαιο του Απόστολου Παύλου

Από την επίσκεψη

Στην Κρήτη βρέθηκε για λίγες ώρες τη Πέμπτη (16/10) λόγω των εκδηλώσεων για το Ιωβηλαίο του Αποστόλου Παύλου, που τιμούν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης ο οποίος συντόνισε την καταληκτική συνεδρία του Συμποσίου για τον Απόστολο Παύλο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του έφθασαν στις 8:45 το πρωί στην 126η Σμηναρχία Μάχης όπου τους υποδέχθηκαν ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ο υπουργός Παιδείας κ. Ευ. Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γ. Πλακιωτάκης ο ΓΓ της περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκας, η Νομάρχης κ. Ε. Σχοιναράκη, βουλευτές, δήμαρχοι κ.α.
Κρητικά συγκροτήματα και λυράρηδες καλωσόρισαν τον κ.κ. Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του
Στη συνέχεια μετέβησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναού του Άγιου Μηνά που του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από το συγκεντρωμένο πλήθος ενώ σε όλη τη διαδρομή είχαν συγκεντρωθεί παρά πολλά άτομα, με ιδιαίτερη την παρουσία της νεολαίας, όπου επευφημούσαν τον κ. Βαρθολομαίο
O Οικουμενικός Πατριάρχης από το προαύλιο του Αγίου Μηνά απευθύνθηκε σε λαό και κλήρο χαρακτηρίζοντας την Κρήτη ως γέφυρα συναντήσεων του Πολιτισμού των τριών ηπείρων της λεκάνης της Μεσογείου. Επίσης τόνισε ότι είναι ιερός τόπος της δημιουργικής σύνθεσης των μεγάλων πολιτισμικών παραδόσεων από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Στους Καλούς Λιμένες

Από την επίσκεψη

Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, είπε ο Παναγιότατος, ενέταξε την Κρήτη στο μεγαλόπνοο αποστολικό όραμά του, την διάδοση του Ευαγγελίου στον πολιτισμένο Ελληνορωμαϊκό κόσμο με την βέβαια ελπίδα ότι από αυτόν τον ιερό τόπο το λυτρωτικό μήνυμα της εν Χριστώ σωτηρίας θα ακτινοβολούσε γρήγορα σ όλους τους λαούς της Μεσογείου, όπως και έγινε.
Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο περιπετειώδες ταξίδι του Αποστόλου Παύλου προς την Ρώμη, την επιστροφή του από εκεί, κάνοντας μια εκτεταμένη αναφορά στο έργο και την διαδρομή του.
Αμέσως μετά ο Παναγιότατος αναφέρθηκε στην Εκκλησία της Κρήτης λέγοντας ότι ακολουθεί απαρέγκλιτα τα αποστολικά παραγγέλματα τονίζοντας παράλληλα πως αναπτύχθηκε και λειτούργησε κατά το Αποστολικό υπόδειγμα ως « γνήσιο τέκνο κατά την πίστη του πνευματικού πατρός της του Αποστόλου των Εθνών Ουρανοβάμονος Παύλου.»
Ακόμη ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε, ότι η «Μητέρα Εκκλησία σεμνύνεται γιατί η Αγιότατη Εκκλησία της Κρήτης ανήκουσα κανονικώς εις το ανά την Οικουμένη Εκκλησιαστικό Σώμα του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου τιμά την μητρική μέριμνα με ομόθυμο αφοσίωση και τιμάται και η ίδια δια της Οικουμενικής αναφοράς της πνευματικής της ακτινοβολίας».
Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η Πανορθόδοξη προσκυνηματική πορεία στα ίχνη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Κρήτη. Ευχαρίστησε τέλος για την θερμή υποδοχή και κατέληξε με τη φράση «Καλώς σας βρήκαμε».

Αγιάζοντας τον λαό

Από την επίσκεψη

Ακολούθησε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος στην προσφώνησή του χαρακτήρισε ιστορική την παρουσία του Παναγιότατου και των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, επανέλαβε την πιστή αφοσίωση της Εκκλησίας Κρήτης στο Πατριαρχείο και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους.
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος έκανε αναφορά στο έργο του Αποστόλου Παύλου χαρακτηρίζοντάς τον γίγα του πνεύματος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας.
Στην δοξολογία παρέστησαν ο υπ. Παιδείας κ. Ε. Στυλιανίδης, ο υφ. Εθνικής Άμυνας κ. Γ. Πλακιωτάκης ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης, ο ΓΓ της περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκας, νομάρχες, βουλευτές, δήμαρχοι κ.α.
Μετά την δοξολογία ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του αναχώρησαν για την Γόρτυνα στην έδρα του Αγίου Αποστόλου Τίτου, ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κεράς και στη συνέχεια μετέβησαν στους Καλούς Λιμένες. Ακολούθησε προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και στο παρακείμενο Σπήλαιο.
Το απόγευμα έγινε η – Καταληκτήριος Συνεδρία Βιβλικού Συμποσίου, όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γ. Κουράκης. Το βράδυ δόθηκε επίσημο δείπνο παρατιθέμενο υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και του Γενικού Γραμματέα της Περιφερείας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Πατριάρχης και η συνοδεία του αναχώρησαν αεροπορικώς για τη Κωνσταντινούπολη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos